Klaus.cz






Hlavní strana » Komentáře IVK » IVK Newsletter plus: říjen…


IVK Newsletter plus: říjen/2023

Komentáře IVK, 13. 10. 2023

Úvod

Slovenské volby byly pro kolektiv autorů IVK jedním ze zásadních témat letošního podzimu. Zabývali jsme se nikoliv pouze jejich výsledky a analýzami povolební situace, ale od po­čátku jsme je považovali za velmi důležitou politickou událost pro celý náš region, Evropskou unii i politickou situaci v České republice.

Slovensko je náš nejdůležitější partner, bratrská země, s níž sdílíme značnou část své moderní historie, země propojená s námi ohromným množstvím všestranných vazeb. Negativní vývoj v EU, dopady Green Dealu, energetická krize, následky epidemie i dopady války na Ukrajině, to všechno nachází odraz v současném vývoji obou našich zemí. Proto i slovenské volby mají pro nás zásadní relevanci.

Velmi přejeme Slovensku nalézt východisko z dlouhotrvající politické krize a postupujícího chaosu. Proto jsme i v atmosféře hysterie, kterou kolem osoby bývalého premiéra Roberta Fica rozpoutávala média i někteří vládní politici, vyjádřili jasnou a veřejnou podporu jemu a jeho hnutí. Obrátili jsme proti sobě nenávistné útoky a pomluvy, ale jsme přesvědčeni, že jsme ko­nali správně.

Čtenářům v tomto Newsletteru Plus dáváme přehled našich textů a vystoupení, které se tématu slovenských voleb týkají. Vedle vyjádření podpory Václava Klause Robertu Ficovi a jeho povolební gratulace přetiskujeme glosy a další texty autorů IVK, které se tématu slovenských voleb týkají, včetně přepisu rozhovoru Petra Macinky v XTV a jakéhosi závěrečného shrnu­tí z pera Jiřího Weigla.

Věříme, že tato publikace přispěje k věcnější diskusi tématu a lepšímu pochopení našich postojů.

Jiří Weigl, 4. 10. 2023

Newsletter plus říjen/2023 si můžete stáhnout a přečíst zde.


vytisknout

Jdi na začátek dokumentu