Klaus.cz






Hlavní strana » Knihy » Václav Klaus a kolektiv:…


Václav Klaus a kolektiv: Česká společnost pod tíhou přímé volby

Knihy, 1. 3. 2023

Česká společnost pod tíhou přímé volby: prezidentské volby 2023 očima Institutu Václava Klause

Třetí přímá volba prezidenta republiky byla a nepochybně i zůstane jednou z nejvýznamnějších vnitropolitických událostí roku 2023. Velkým tématem byla i pro Institut Václava Klause, jenž má ve svém čele předcházející hlavu státu. On a jeho spolupracovníci, kteří spolu s ním strávili na Pražském hradě celé desetiletí, lépe než mnozí jiní vědí, jaký je skutečný obsah prezidentské funkce, její kompetence, možnosti, limity a celkové zasazení v ústavním systému republiky.

Prezidentská volba nás proto mimořádně zajímala, ale současně nás naše zkušenost vedla k tomu, že jsme na ni nenahlíželi jen z perspektivy souboje konkrétních kandidátů. Snažili jsme se přispět k racionální interpretaci voleb, které mediální a politický mainstream vykresloval jako zápas dobra se zlem, demokracie s populismem, Východu se Západem. Nic není realitě vzdálenějšího.

Články v tomto sborníku vznikaly v rozmezí dvou měsíců do prezidentských voleb. Řazeny jsou chronologicky a ilustrují tak postupné rozbíhání kampaně i souvisejících událostí. Po provedené volbě jsme je nemuseli přepisovat. Netýkaly se zdaleka jen prezidentské volby, ale i témat obecných, kterým se náš institut dlouhodobě věnuje. Volbami nic neskončilo, i když bylo mnohé, co v normální době nebylo tak jasně vidět, velmi zřetelně odkryto.

Do knihy svými texty přispěli Václav Klaus, Jiří Weigl, Ivo Strejček, Ladislav Jakl, Petr Macinka, Filip Šebesta, Tomáš Břicháček a Petr Hlávka.

Česká společnost pod tíhou přímé volby. Václav Klaus a kol. Praha, Institut Václava Klause 2023, ISBN 978-80-7542-092-3.

128 stran, brožovaná, cena 200 Kč. (Předplatitelé IVK obdrží knihu automaticky.) 

Knihu je možné zakoupit zde.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu