Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Václav Klaus: Teze k zahájení…


Václav Klaus: Teze k zahájení IX. dnů srbské kultury v Praze

Projevy a vystoupení, 5. 11. 2019

Děkuji za pozvání promluvit na dnešním zahájení Dnů srbské kultury v Praze. Vím, že je to již 9. ročník. Vzpomínám si, že jsem se podobného zahájení zúčastnil i jako prezident České republiky již před 16 lety, v roce 2003. V dopise, který jsem od Vás nedávno dostal, jste mi napsali, že je znám můj přátelský vztah k Srbům a k Vašemu sdružení. To je pravda, a proto jsem pozvání přijal.

Není to jen přátelský vztah můj. Přátelství obou našich národů má dlouhou tradici. Často jsme v minulosti čelili stejným hrozbám, často jsme se navzájem podporovali.

Hrdinný boj Srbů proti cizímu útlaku a za vlastní státnost a suverenitu byl již v 19. století inspirací českého národního obrození a českých snah o emancipaci v habsburské monarchii. V tragických letech I. světové války, kdy Srbsko hrdinsky vzdorovalo ohromné přesile, měla Vaše země největší počet obětí z celé Evropy. Mnoho českých vojáků nechtělo proti Vám bojovat, a proto přeběhlo na srbskou stranu. Před válkou i po válce nemalé množství příslušníků české humanitní i technické inteligence pomáhalo při modernizaci a rozvoji Vaší země. Podobně bych mohl mluvit i o II. světové válce nebo o období Pražského jara, ale tady nejsme na konferenci.

Po pádu komunismu byly obě naše země vystaveny obdobné zkoušce rozpadu původních státních celků – Jugoslávie a Československa. Zatímco nám se podařilo rozdělení provést přátelskou formou, srbský národ takové štěstí neměl.

Tragická občanská válka a mezinárodní agrese, se kterou jsme mnozí zásadně nesouhlasili, osud Srbska těžce poznamenaly. Země byla ničena bombardováním, musela se vyrovnat s přílivem desetitisíců uprchlíků a přišla o řadu starobylých center srbské kultury a státnosti. V důsledku těchto tragických událostí zůstává Srbsko mimo proces evropské integrace a je tím znevýhodňováno ve vztazích s evropskými zeměmi.

My Češi nikdy nezapomeneme, že nás Srbové v těžkých chvílích vždy podporovali. Umělou izolaci Srbska od integrující se Evropy považujeme za velkou chybu a já jsem proti tomu ve všech svých vysokých politických funkcích vždy protestoval. Proto vítám všechny akce, jako je i toto otevření výstavy obrazů. Srbská kultura je bohatá, nám blízká a má nám co nabídnout. Proto mne těší, že mohu dnešní výstavu zahájit.

Václav Klaus, Nostický palác, Praha, 4. listopadu 2019

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu