Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Václav Klaus pro ranní zprávy…


Václav Klaus pro ranní zprávy rádia Impuls o rozpolcené společnosti a směřování České republiky

Rozhovory, 15. 1. 2018

Pane exprezidente, vy podporujete Miloše Zemana. V čem je Jiří Drahoš horší? Kromě toho, že nemá politické zkušenosti.

To slovíčko „kromě toho“, že nemá politické zkušenosti, je opravdu naprosto fatální a zásadní věc. Protože nežijeme ve vzduchoprázdnu, neřešíme nějakou hru, rébus, hádanku. Jsme v reálné situaci a budeme stát před spoustou vážných rozhodnutí. Je potřeba, aby je dělal někdo, kdo má pevné, jasné názory a nebojí se je předvádět, nebojí se je zastávat. Jsem toho názoru, že to pan Drahoš rozhodně není.

Promiňte, ale slovenský prezident Kiska byl podnikatel a také nemá zkušenosti. A docela se osvědčil.

Já nechci pohoršovat situaci své manželce jako velvyslankyni na Slovensku, ale pro mě právě zkušenost Slovenska s panem Kiskou je tisícinásobným důvodem pro to, abychom volili někoho jiného, než českého Kisku.

Piráti a pravicové strany tvrdí, že už je potřeba vystřídat porevoluční garnituru politiků, ke které pan Zeman patří, neboť politická realita se změnila. Souhlasíte?

Nevím. Já samozřejmě s Piráty nesouhlasím. A nevím, koho považujete za pravicovou stranu?

ODS a TOPku například. Ti to tvrdí.

Já jsem velmi vylekán postojem ODS k této otázce. Podívejte - nechci, abychom znovu rozpoltili naší zemi. Je mediálně rozehráno, že ta země je rozpolcená, ale když se podíváte podrobně na mapu volebních výsledků, tak ona zase až tak rozdělená, rozpolcená není. Miloš Zeman vyhrál po celé České republice, s výjimkou Prahy. První kolo vyhrál ve všech krajích, ve všech větších městech a podobně. Tak se nepokoušejme teď vyhloubit v naší zemi nějaké velmi hluboké, nové příkopy, které se budou těžko zasypávat.

Protizemanovský tábor tvrdí, že se v těchto prezidentských volbách rozhoduje o směřování České republiky na západ, nebo na východ. Cítíte to také tak?

To je tak dětinské, že to snad ani pan Kalousek, který to snad nejvíc prohlašuje – společně s paní Mirkou Němcovou, nemohou myslet vážně. To je hříčka. V naší zemi vůbec žádná volba mezi východem a západem není. My jsme tam, kde jsme, a v žádném případě nemíříme na žádný východ. A kdo tohle chce říkat, tak zaspal asi tak půl století a hraje dětinsky minulé hry. Od těchto politiků je to opravdu nedůstojné.

Zuzana Bubílková, rádio Impuls, 15. ledna 2018

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu