Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause na…


Odpovědi Václava Klause na otázky Hospodářských novin k výročí Czechinvestu

Rozhovory, 26. 9. 2017

Czechinvest vznikl za Vaší vlády. Vy sám osobně jste ale byl spíše skeptický. Proč?

Máte pravdu, že jsem nikdy nebyl příznivcem bobtnání vládní administrativy, zakládání nových úřadů a agentur, zamlžování odpovědnosti ministrů za jim svěřené agendy a znepřehledňování státního rozpočtu v důsledku toho všeho. Proto ani Czechinvest nebyl z mé strany chtěným „dítětem“ a příliš jsem nevěřil v zázračné efekty, které zastánci jeho vzniku slibovali. Tyto zázračné efekty také nikdy nenastaly. Je to zbytečné vydávání peněz daňových poplatníků.

Jak vznik Czechinvestu zpětně hodnotíte? Vidíte nějaká pozitiva či negativa v přístupu vlády k zahraničním investicím?

Nevím, fungování Czechinvestu jsem detailně nesledoval, a proto nejsem schopen říci, zda by naše země byla miláčkem zahraničních investorů i bez existence Czechinvestu, či nikoliv. Možná, že takové byrokratické instituce zahraniční investoři potřebují.

Obecně chci ale říci, že jsem vždy zastával názor, že pro dlouhodobou prosperitu a stabilní vývoj ekonomiky je zásadní existence kapitálu domácího, nikoli zahraničního. Jeho vytvoření jsem se po éře komunismu snažil zajistit. Socialistické vlády dělaly opačnou politiku – šly v prvé řadě na ruku zahraničnímu kapitálu a na domácí firmy se dívaly s podezřením. Dnes naříkají, že jsme zemí montoven a že zisky plynou ve velkém do ciziny. Dnešní situace v naší ekonomice charakterizovaná relativně rychlým růstem a nejnižší nezaměstnaností v Evropě ukazuje, že potřeba lákat za každou cenu další zahraniční investice, dávat jejich investorům štědré pobídky a daňové prázdniny na úkor domácích firem ztratila opodstatnění.  Podporu si zaslouží především české firmy, a to zejména ty, které expandují na zahraniční trhy.

Použito v článku Hospodářských novin Petra Zenknera, 20. září 2017.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu