Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi pro Lidové noviny…


Odpovědi pro Lidové noviny ohledně Emmanuela Macrona

Rozhovory, 15. 5. 2017

Znamená nástup Emmanuela Macrona skutečně tlak na federalizaci EU? Někteří představitelé Evropské komise již jeho návrhy na společný rozpočet EU brzdí jako nerealistické…

Nástup Emmanuela Macrona vidím jako výraznou kvalitativní změnu. Neříká sice nic nového, neříká nic jiného než jeho předchůdce Hollande, neříká nic jiného než další bruselští europeisté, ale říká to silně, s elánem. Není to ona stará, unavená, opotřebovaná evropská politická třída, ve které už není žádná síla něco nového udělat. Pouze bránit to staré. Proto se nástupu E. Macrona obávám.

Mluví se o novém startu „německo-francouzského motoru“. Může tento tandem uvnitř EU posílit případné podzimní vítězství Martina Schulze?

Fanatičtí obhájci evropské unifikace a centralizace jistě věří v jakýsi německo-francouzský restart. Nevím však, není-li to už věcí minulosti. Francie je daleko slabší partner z objektivních důvodů – ekonomická slabost, politická nepřesvědčivost (v Německu by nemohl nikdy ve volbách vyhrát člověk, který by za sebou neměl žádnou politickou stranu), dlouhodobá levicovost země, velké narušení etnické homogenity země, neintegrující se muslimská komunita, atd. Před půl stoletím to bylo jinak. Že by to mohlo z jakýchkoli důvodů posílit podzimní šance evropského extremisty Martina Schulze si nedovedu představit.

Macronovo vítězství si pochvaloval premiér Sobotka, vicepremiér Babiš mu velký obdiv vyjadřoval již před volbami. Nemáte obavu, že kritické hlasy poukazující třeba na „peskování“ střední a východní Evropy za nedostatek solidarity, v české politice zanikají?

Nevím, kdo všechno si vítězství Macrona u nás pochvaloval, spíše jsem u mnohých (včetně předsedy ODS) viděl radost nad nezvolením Le Penové. Nevím, že by se někdo Macronovi obdivoval. Vidím spíše to, že se málokdo odváží tvrdě reagovat na Macronovo „peskování“ střední a východní Evropy. To je ale už dávno zcela typicky „české“.

Podpoří Macronovo vítězství spolupráci v rámci V4, která se chce dlouhodobě profilovat jako hráč uvnitř EU?

Kéž by Macronovo vítězství přispělo k intenzivnější spolupráci či lépe řečeno k formulování společných zájmů v rámci V4. Nesouhlasím s tím, že se V4 snaží „dlouhodobě profilovat jako hráč uvnitř EU“. Kéž by tomu tak bylo. Stalo se pouze to, že v jedné konkrétní chvíli mezi čtyřmi středoevropskými zeměmi došlo k stejnému názoru na násilné přerozdělování migrantů. Jinak vždy převažoval a převažuje i nyní odlišný názor jednotlivých zemí. Skoro nikdy se neuměly shodnout. Spolupráci v rámci V4 Macron asi příliš neposílí. Neočekávám to zejména od nás. Přes všechny fráze o opaku je Česká republika nejslabším článkem řetězu zvaného V4.

Václav Klaus, publikováno v deníku Lidové noviny dne 15. května 2017.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu