Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi na dotazy časopisu…


Odpovědi na dotazy časopisu Týden ohledně následků zvolení nového francouzského prezidenta

Rozhovory, 16. 5. 2017

Nově zvolený francouzský prezident Macron ve volební kampani uvedl, že do tří měsíců od svého zvolení zatočí se zeměmi, jako jsou Polsko a Maďarsko. Myslíte, že přejde od slov k činům? A jakým způsobem?

Od nového francouzského prezidenta neznám zatím nic jiného než slova. Jakých je schopen činů, nevím. V jednom smyslu ho však považuji za mimořádně nebezpečného. Není to kvůli jeho názorům, ty jsou v dnešní EU běžné, ale kvůli tomu, že vypadá aktivně a agilně. Není představitelem staré, unavené Evropy. Asi nemá příliš jiné názory než bývalý prezident Hollande, ale jistě bude razantnější. A s novým mandátem. Právě to je nebezpečné.

Lze se podle Vás obávat, že podobný nátlak pan Macron zvolí i vůči dalším zemím Visegrádské čtyřky, tedy i vůči ČR? Případně proti jiným – z hlediska euronadšenců – potížistům?

Ano, toho se obávám. Jenom nevím, jestli bude vůči České republice od něho jakýkoli nátlak třeba. Kéž by byl třeba. Česká republika, resp. její vládní politická reprezentace, bohužel už dávno stojí před EU špičkami v pozoru, ne-li dokonce v předklonu. Dělá všechno, co jim na očích vidí, i když nám předstírá, že je to jinak. V každém případě jsme v tomto tématu – migrace – nejslabším článkem V4. Jenom nevím, jestli to pan Macron ví. Naše slabost je dlouhodobá, ale novou dimenzi dostává naší dnešní politickou krizí, která znemožňuje, aby se čeští politici věnovali čemukoli podstatnému. To je ten nejnepříjemnější důsledek naší dnešní domácí politické situace.

Václav Klaus, publikováno v časopisu Týden dne 15. května 2017.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu