Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause na…


Odpovědi Václava Klause na otázky serveru Parlamentnílisty.cz o Marine Le Penové

Rozhovory, 6. 5. 2015

Pokud vím, s Marinou Le Penovou jste se dosud nesetkal. Jak na Vás zapůsobila?

S paní Le Penovou jsem se opravdu nikdy dříve nesetkal. Předvedla se mi jako racionální politička s velmi otevřeným a přirozeně přátelským jednáním. Myslím, že je to politický talent. Trochu mne zklamala, že kouřila elektronickou cigaretu. S úsměvem jsem jí řekl, že to považuji za třetí cestu a že jsem to od ní nečekal.

Vím, že šlo o neformální setkání. Přesto: Můžete říci, čeho se Váš téměř hodinový rozhovor především týkal?

Nemohl se netýkat Evropy, Evropské unie, našeho – paralelního – úsilí o národní identitu a o svobodu a demokracii v Evropě. Zjistil jsem, že na tyto věci máme velmi podobné názory, což mne ostatně nepřekvapilo.

Donedávna byla strana paní Le Penové vydávána politickým mainstreamem za okrajovou či dokonce „extrémistickou“. Významná část francouzských voličů si to zjevně nemyslí. Má podle Vašeho názoru paní Le Penová v prezidentských volbách šanci? Jak vidíte vůbec pozici Francie v současné složité mezinárodní situaci. Mluvili jste o tom?

Paní Le Penovou velmi trápí, že je jakýkoli kritický názor na EU považován za extremismus. Velmi se proto brání démonizaci každého (ona hezky říká diabolizaci), kdo se odváží takový názor mít a nahlas ho říkat. Nevím, jestli má šanci prezidentské volby vyhrát, ale má velkou šanci docílit v nich dobrý výsledek a už to Francii změní. Shoduji se s ní, že to Francie – po Sarkozym a Hollandovi – moc potřebuje.

Paní Le Penová patří k nejvýraznějším kritikům současné EU. Vy jste rovněž znám jako dlouholetý asi nejotevřenější kritik zvoleného postupu evropské integrace. V čem se s postoji k EU s paní Le Penovou shodujete a v čem se případně názorově rozcházíte? Myslíte si, že eurokritické strany v EU budou postupně dominovat?

Názory na EU máme velmi blízké. Až mne ta blízkost překvapila. Detaily jsme nerozebírali, nebyl k tomu dostatek času. Marine Le Penovou zklamává, že se jí nedaří s řadou podobných kritiků v EU v dalších evropských zemích nalézt společný hlas. Usiluje o to. Je to způsobeno tím, že lídři dalších eurokritických stran – ač možná nevědomky a díky své sebestřednosti a jiným důrazům – přejímají démonizaci těch druhých evropským mediálním mainstreamem a snaží se – před svými domácími voliči – předstírat, že jsou jiní. To se jim stejně nedaří. Zda budou eurokritické strany postupně dominovat nevím, mám strach, že nikoli.

Václav Klaus, publikováno na serveru Parlamentnilisty.cz dne 6. května 2015.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu