Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause na…


Odpovědi Václava Klause na otázky Lidových novin ohledně odchodu Dr. Brožové z funkce předsedkyně Nejvyššího soudu

Rozhovory, 26. 1. 2015

Vážený pane prezidente, jaká byla Vaše reakce po oznámení Ivy Brožové, že odchází z čela Nejvyššího soudu?

Neočekával jsem její odchod takto rychle, ale samou touto skutečností jsem překvapen nebyl. Paní doktorka Brožová již delší dobu avizovala – například kandidaturou na ombudsmanku – že odchod z funkce předsedkyně Nejvyššího soudu vážně zamýšlí.

Jak jistě víte, výkon doktorky Brožové v této významné funkci jsem nikdy za kvalitní nepovažoval a jsem přesvědčen, že z pozice předsedkyně Nejvyššího soudu měla odejít již před téměř deseti lety. Já jsem ji z této funkce jako prezident republiky již tehdy odvolal. Hříčky o pravomocích prezidenta, o tom, co znamená „prezident jmenuje“, aniž se dodá „odvolává“ toto odvolání zhatily.

Je podle Vás způsob, jakým se výměna děje, standardní?

Výměna se sice odehrála velmi rychle a nebyla předmětem veřejné diskuse, ale tak tomu, myslím, bylo, i když byla Dr. Brožová Václavem Havlem do funkce jmenována. Naše ústava neříká, že má být takovéto jmenování předmětem veřejné diskuse.

Jaký máte názor na mediální výtky k jisté neveřejné justičně-hradní spolupráci v této záležitosti? Přeci jen tomu tak bylo vždy…

Žádné informace o tom nemám a spekulovat na toto téma nechci a nebudu.

Je vlastně prezident v otázce personálií vysokých justičních představitelů “svobodný”? Měl podle Vás Miloš Zeman na výběr?

Měl by mít na výběr. Určitě je v našem státě více kvalitních lidí, kteří jsou schopni takový úřad vykonávat. Výběr tedy buď měl, nebo ho mít mohl. On ale asi příliš naslouchá předsedovi Ústavního soudu Rychetskému.

Je systém obsazování vedoucích míst na nejvyšších soudech dobrý? 

Za zásadní problém u nás považuji opouzdřování justice a její snahu vymanit se pod falešnou záminkou obrany nezávislosti soudců z jakékoliv veřejné kontroly a odpovědnosti. Jmenování soudních funkcionářů a spory o ně jsou jednou ze součástí tohoto problému.  Bojoval jsem proti soudcokracii, ale ze strany politiky, veřejnosti i médií jsem ke škodě všech podporu neměl.

Udělal byste Vy osobně některý justičně - personální krok s odstupem času jinak?

Za deset let svého prezidentství jsem jmenoval přes dva tisíce soudců všech úrovní justice. Nepochybně mezi nimi byla řada osob, které se ve vysoké ústavní funkci, jímž soudce bezesporu je, osvědčili méně, než jsem při jmenování očekával. Ale tak je to v životě obvyklé a nemá smysl se k tomu vracet.

Znáte Pavla Šámala? Bude podle Vás dobrým předsedou Nejvyššího soudu?

Doktora Šámala osobně neznám, nemám na to žádný názor.

V LN se objevila informace, že má odchod Ivy Brožové zřejmě spojitost s jejím “odbojem” proti určité vizi Nejvyšší rady soudnictví. Máte za to, že je to reálný důvod jejího ochodu? Případně - mají pravé důvody vůbec šanci dostat se na veřejnost?

Intriky a klepy v justici jsou pod mojí rozlišovací schopnost.

Jaroslav Kramer, 23. ledna 2015

Úryvky z rozhovoru byly publikovány v Lidových novinách dne 26. ledna 2015.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu