Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpověď prezidenta na otázku…


Odpověď prezidenta na otázku MF Dnes ohledně zvyšování daní

Rozhovory, 18. 8. 2012

Premiér Nečas se pro Lidové noviny vyjádřil, že rezignace na další zvýšení daní by byl krok na hranici politické a ekonomické debility. Vzhledem k tomu, že před dalším zvyšováním daní varujete, platí tato slova také Vám. Co si o tom výroku myslíte?

Je to výrok absurdní, těžko pochopitelný, skoro se mi nechce věřit, že ho učinil. Kdybych chtěl jeho slova parafrázovat, namítl bych, že je naopak na hranici politické a ekonomické sebevraždy v této době daně zvyšovat. Říkám to nerad, protože je jistě známo, že až dosud jsem se ve svých výrocích k hospodářské politice vlády velmi mírnil. Diktovala mi to elementární loajalita jak k ODS, tak k Petru Nečasovi, ale i moje premiérská zkušenost s obtížemi koaličního vládnutí. Tuto siláckou rétoriku premiéra Nečase však přijmout nemohu.

K ekonomické podstatě problému jsem se již vyjádřil mnohokrát a nemám, co bych k tomu teď ve zkrácené formě přidával. Myslím si, že v obou případech – jak ve věci samé, tak ve způsobu jejího prosazení – dělá pan premiér fatální chybu.

MF Dnes, 18. srpna 2012

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu