Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi prezidenta republiky…


Odpovědi prezidenta republiky na otázky MF Dnes k aktuální situaci ve vládní koalici

Rozhovory, 18. 4. 2011

MFD: Pane prezidente, je podle Vás po tom všem, co se v posledním týdnu odehrálo mezi vládními stranami, jak silná prohlášení všemi směry padala, reálné pokračovat dál v dosavadní trojkoalici? Jinými slovy: dá se tento vztah slepit tak, aby vládnutí bylo efektivní?

VK: Po čtvrtečním setkání s předsedy všech tří koaličních stran jsem došel k názoru, že šance tady je. Všichni tři pokračovat chtějí a všichni tři vědí, že je nutné, aby každý z nich v něčem ustoupil. Řešením je kompromis a jeho hledání je předmětem přemýšlení všech tří stran během tohoto víkendu. Nikdo nemůže vyhrát, ale ani prohrát 10:0. Když někdo prohraje 10:0, vláda se rozpadne.

Do politického vývoje jste mohl v posledních dnech výrazně zasáhnout i Vy: pokud byste v pondělí přijal demisi, kterou podal ministr Bárta, a návrh na odvolání ministrů Johna a Dobeše, jenž Vám přinesl premiér Nečas. Řekl jste, že toto byl jen "půltah" a že čekáte na jména nástupců. Těch jste se zatím nedočkal. Máte za to, že se tento Váš postup osvědčil?

Nevím, jak jste přišli na to, že jsem čekal na jména nástupců. Čekal jsem a čekám na průkazné a přesvědčivé sdělení celé koalice, že přes všechno, co se mezi nimi stalo, chtějí pokračovat nebo – eventuálně – čekám na sdělení opačné. Jsem přesvědčen, že by nevyjednané odvolání několika členů vlády z jedné politické strany (včetně jejího předsedy) znamenalo rozpad koalice. To je samozřejmě postup také možný, konec světa by nenastal, ale mělo by být řečeno, že to znamená právě toto a nemělo by se předstírat, že jde o něco jiného. My u nás nemáme kancléřský systém jako ve Velké Británii, ani vládu jen z jedné strany.

Lídři ODS a TOP 09 reagovali minulý pátek velmi razantně na zjištění, která přinesl náš deník: Vít Bárta si už před více než dvěma a půl lety naplánoval strategii, jak se svou agenturou ABL pronikne do politiky prostřednictvím Věcí veřejných. Na rozdíl od ODS, TOP 09 a ČSSD jste tento samotný fakt dosud nechal - i v současné vyhrocené době - bez komentáře. Jak tento Bártův plán hodnotíte? Zneklidnil Vás?
Já jsem plán pana Bárty nestudoval, protože si nemyslím, že byl skutečnou příčinou dnešní vládní krize. Zajímavé je něco jiného. Zajímavé je, že se mne neptáte, jestli byl příčinou dnešní krize plán dvojice Kočí – Tluchoř (a lidí kolem nich). Zdroj dnešní vládní krize bych já hledal spíše tam.

Politici necelý rok po parlamentních volbách znovu začínají mluvit o tom, že by měli znovu rozhodnout voliči? Považoval byste to za možné řešení současné situace, anebo je důležité se novým volbám spíš vyhnout?

Nejsou-li politici při daném rozložení sil v Poslanecké sněmovně schopni vytvořit většinovou vládní koalici či explicitně dohodnout menšinovou vládu (formou nějaké ústně formulované, jako v roce 1996, nebo písemně formulované, jako v roce 1998, dohody) pak musí dojít k novým volbám. Připomínám, že v roce 1996 to byla dohoda při aktivním angažmá prezidenta republiky, v roce 1998 bez prezidenta. Výsledek byl stejný, rozdíl byl ale v tom, že první vydržela rok a půl, druhá čtyři roky.

V novoročním projevu jsem před čtvrt rokem trochu neopatrně říkal, že máme po dlouhé době před sebou rok bez voleb. Asi jsem byl příliš optimistický. Nepřeji voličům chodit každý rok k volbám, má to být výjimečná událost. Politici mají povinnost výsledků voleb maximálně využít. Nebude-li však jiné řešení, volby musí pomoci.

V pátek jste se na Pražském hradě setkal s předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou. Všeobecně se očekává, že by to byl on, kdo v případě pádu současné Nečasovy vlády začne vyjednávat o vládě nové. Můžete potvrdit, zda by to tentokrát byl předseda vítězné strany z loňských voleb, kdo by převzal iniciativu při sestavování nového kabinetu?

Tato otázka je předčasná. Řeknu k tomu teď jedině to, že jsem si vědom unikátnosti toho, že po loňských volbách – na bázi jejich tehdejší dohody – dostaly šanci strany, které se ve volbách umístily na druhém, třetím a čtvrtém místě. To jsem všem aktérům dnešních událostí řekl výslovně a důrazně.

MF Dnes, 18. dubna 2011

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu