Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi prezidenta republiky…


Odpovědi prezidenta republiky na otázky MF DNES ohledně knihy Petra Hájka „Smrt ve středu“

Rozhovory, 10. 6. 2009

Redaktor: Souhlasíte s Hájkovými názory, že "vše ukazuje spíše na americké autorství 11. září", že "Usáma bin Ladin (v podobě, v jaké ho celý svět zná z komických televizních "projevů") nikdy neexistoval" nebo že americká invaze do Srbska byla "patrně nejdůležitějším dramatickým dílem Václava Havla"?

VK: Citáty Hájkovy knihy, které uvádíte v otázce, jsou částečně od autora „básnickou licencí“, částečně jsou vytrženy z kontextu. Doporučuji, aby si každý přečetl knihu jako celek.

Petr Hájek píše v knize o převratné roli současných médií, jak on říká, o světě „mediokracie“. Píše, že už skoro nejsou žádné events, tedy události, ale že dominuje tzv. events management, neboli že se události médii vytvářejí, pozměňují, přibarvují, atd. V tom je kniha objevná a nesmírně užitečná, protože leckomu – kdo to ještě nepostřehl – otevírá oči. Hájek primárně říká, že nános mediální manipulace nad 11. zářím, nad Usámou bin Ladinem i nad bombardováním Srbska je obrovský. A to nutí každého k zamyšlení. Tím vůbec neříkám, že zastávám Hájkův názor na to, jak asi tyto věci skutečně byly nebo jak být mohly.

Pan Hájek loni v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že skupina poradců dokáže v diskusi s Vámi změnit přibližně 40 procent Vašich rozhodnutí. Je toto tvrzení realistické?

O tom, že v rozhovorech se svými nejbližšími spolupracovníky si výrazně ujasňuji své názory, není sebemenších pochyb. Mé postoje tyto diskuse určitě ovlivňují, o čísla procent určitě nejde a kvantifikovat se to nedá. 

Ondřej Šťastný, MF Dnes, 10. června 2009

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu