Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Přepis živě vysílaného pořadu…


Přepis živě vysílaného pořadu TV Nova "7"

Rozhovory, 10. 6. 2002

Jana BOBOŠÍKOVÁ, moderátorka

Dobrý den. Budou volby střetem mezi levicovým sociálním státem a pravicovou odpovědností člověka za svůj osud? Vymaže stát krachující obce z mapy České republiky? Budeme prosperující ekonomikou, nebo levnou dílnou pro zahraniční investory? Stoupnou po vstupu České republiky do Evropské unie vedle cen také důchody a mzdy? A konečně, jsou volby svátkem demokracie, nebo momentem pocitu beznaděje a momentem pocitu, že člověk nic nezmůže a politika je prostě špinavost? I o tom bude dnešní Sedmička. Ve studiu vítám Václava Klause, předsedu Poslanecké sněmovny a ODS, dobrý den.

Václav KLAUS, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a ODS

Dobrý den.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

A Vladimíra Špidlu, vicepremiéra Vlády České republiky a předsedu ČSSD, dobrý den.

Vladimír ŠPIDLA, ministr práce a sociálních věcí České republiky, místopředseda vlády, předseda ČSSD

Dobrý den.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Pánové, ještě než začneme. Základní otázka, řekněte stručně, oč jde v letošních volbách, pane předsedo?

Václav KLAUS

No, tak jde o všechno. Jde o to, jestli budeme pokračovat touto cestou, kterou se šlo tyto čtyři roky, jestli půjdeme směrem více a více k socialismu, tedy zpátky, anebo jestli půjdeme dopředu, jestli půjdeme směle do budoucnosti nebo do minulosti.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Oč jde podle vás, pane předsedo?

Vladimír ŠPIDLA

Jestli se prosadí už přežilá koncepce minimálního liberálního státu bez sociální odpovědnosti, anebo moderní koncepce sociálního státu pro 21. století.

NEDĚLE

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Děkuji vám za úvodní slova a nyní pojďme k neděli. Státní Česká konsolidační agentura zatím tají, jak bude dál postupovat proti zadluženému krkonošskému městečku Rokytnice nad Jizerou. Nedobrovolná dražba majetku tohoto města začala v Praze minulý týden. Výnos ale podle odhadů zaplatí jen jeden roční úrok ze čtyřsetmilionového dluhu. Případ sledují s napětím i starostové dalších zadlužených obcí, chtějí vidět, co je může potkat. Lidé z Rokytnice se bojí, co bude dál.

/ukázka/

redaktor

Jsme pokusní králíci, na kterých si stát zkouší, jak problém s obcemi, které se zadlužily s jeho tichým souhlasem, vyřešit. Někdo má zájem o nemovitosti v lukrativním horském středisku, někdo chce přes naše domy prát špinavé peníze. Tak přesně takové a podobné názory zaznívají teď v rozprodávané Rokytnici nad Jizerou.

Miroš HANČ, místostarosta Rokytnice nad Jizerou

Dost indicií vlastně tomu nasvědčuje, že něco za tím může být. Bylo mnoho jednání, když už se to vyvíjelo k nějakému slibnému konci, tak najednou to tak nepůjde.

redaktor

Jisté je, že dluh 400 milionů, který v Rokytnici začal vznikat před několika lety rozsáhlými investicemi, nezaplatí ani dražba, ani samotné městečko. Další postup proti němu zatím agentura nechce říci.

Jiří PEKÁREK, tiskový mluvčí České konsolidační agentury

Určité cesty budeme dále hledat.

redaktor

Scénář, který stát použije v Rokytnici, by mohl potkat i další zadlužené obce.

redaktorka

Další na řadě podle všeho budou Podhořany na Chrudimsku. Ty mají u různých věřitelů asi dvanáctimilionový dluh. Jednomu z nich obec dluží 1,5 milionu za plynofikaci, došly mu nervy, a tak dal návrh na exekuci. Obec se odvolala a čeká se jen na rozhodnutí soudu. Obec má odstavený účet, žije tak na další dluh. Je jen otázkou času, kdy místním obecním budovám odpojí elektřinu.

Blanka KREJČÍKOVÁ, starostka Podhořan

My nemůžeme jako obec prakticky vůbec fungovat.

/konec ukázky/

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Pane vicepremiére, jak vysvětlíte, že stát, který oddlužil banky, sypal peníze do krachujících firem, štědře dává investiční pobídky, promíjí daně, odškodnil kampeličkáře, najednou prodává občanům Rokytnice střechu nad hlavou? Je to Česká konsolidační agentura, která to dělá?

Vladimír ŠPIDLA

V první řadě musím říct, že dluh obcí vznikl jednoznačně v době konzervativních vlád. Tady se můžete podívat, že v roce 1994 byl ten sloupeček velmi malý, bylo to asi 30, bylo to asi 8 miliard a v době u konce vlády Václava Klause to bylo zhruba 39 miliard. Čili ten dluh vyletěl strašným způsobem.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Nyní je kolik? Tuším, že asi 48.

Vladimír ŠPIDLA

Asi 48. Tady na tomto sloupečku vidíte, že už se nám to podařilo horko těžko stabilizovat. To je velmi významné. Za druhé, to bych chtěl říct, je 6200 obcí, přibližně 15 z nich je ve velkých problémech a přibližně 40 je v situaci, která je prostě nahnutá a je třeba se jimi zabývat. Předložili jsme zákon, který jim ukládal, aby obce již nemohly se zadlužovat více než 15 % svého minulého rozpočtu. Konzervativní pravice v Senátu se snaží toto regulační opatření odmítnout. Pokud jde o Rokytnici, tak bych chtěl zdůraznit, poslanec Urban, čili naši zástupci v konsolidační agentuře navrhovali konsolidační program pro Rokytnici, dvakrát jej předložili a dvakrát jej konzervativní většina, kterou představuje zejména pan Vlastimil Tlustý, ale třeba také pan Tollner, odmítla. Čili my zamýšlíme konsolidovat tyto situace, to je jasné, ale bohužel jsme narazili na velmi tvrdý odpor ODS.

Jana BOBOŠÍKOVÁ
 
Prosím, pane předsedo.

Václav KLAUS

Tak já nevím. Tak za prvé, nikdo z nás, a já věřím, že ani pan Špidla nezadlužil Rokytnici, to já připustím. O tom, že tam udělali chybné investice, stavěli domy, postavili čističku, postavili si sedačkový vlek lyžařský a nezvládli to. To je naprosto jasné. Já prostě musím trvat na tom, že jsem se vždycky strašlivě bránil zadlužování obcí a vždy jsem varoval proti tomu a nechtěly to obce slyšet, chtěly mít samostatnost. A já si myslím, že s námi jsou spojeny tisíce vtipů o utahování opasků a o tisíci takovýchto věcí, tak jí bych řekl, že to je naprosto jasné a svádět to na někoho z nás, pět let je tam váš starosta socialistický, takže já bych to radši ani nerozvíjel. Ale já myslím, že poučení z toho je jiné. My máme těch 6300 obcí a naštěstí to je zatím tak, že je jenom jedna Rokytnice. Podstatné je, aby se celá tato země nestala jednou velkou Rokytnicí a já myslím, že Rokytnice ukázala, jak může vypadat naše země, bude-li pokračovat vláda lidí, kterým je jedno, že se dělají dluhy, kteří každý rok zvětšují a zvětšují zadlužení naší země, takže Rokytnice je varování země, varování občanů, varování lidí před vládou lidí, jako je pan Špidla.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Ano. Nicméně pan vicepremiér Špidla zmínil, že právě vaši poslanci v konsolidační agentuře byli proti konkrétní sanaci, konkrétnímu řešení té Rokytnice, takže vy byste prostě prodal ...

Václav KLAUS

Nezlobte se, já nevím, jestli je to pravda a nemohu to potvrdit. Já znám zoufalé dopisy nejrůznějších radních, které putovaly mně, putovaly pravděpodobně i vládě, putovaly komkoliv jinam. Já je tady dokonce, dokonce mám, takže velmi bych pochyboval o tom, jestli to bylo skutečně, skutečně tímhle tím způsobem, a myslím, že asi ne.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Ano. Pane vicepremiére.

Vladimír ŠPIDLA

Bylo to tím způsobem a chtěl bych konstatovat, a to je právě stále totéž, že Rokytnice se zadlužila nerozumnými způsoby v době převahy ODS, obecní obligace podepisoval ministr financí ODS v situaci, kdy auditorská firma upozorňovala na to, že ten projekt je ekonomicky nereálný. ODS zadlužila Rokytnici, pro nás bylo velmi těžké ji sanovat a ...

Václav KLAUS

Ne, tak to fakt ne.

Vladimír ŠPIDLA
 
... a jsem rád, že pan starosta náš, i když ne zcela úspěšně, ten dluh alespoň trochu omezil. Ale musím říct, že rána, kterou jste zasadili, byla až příliš velká.

Václav KLAUS

Já jsem se zavazoval, že nepoužiji žádné hrubé slovo a já to slovo "lhát" a "lež" nechci moc zneužívat, tak si ho nechám jednou na tu hodinu tady této dnešní debaty. Ale jestli už chceme diskutovat o detailech, část zastupitelstva za ODS zásadně protestovala proti tomu třetímu dluhu, který zlomil krk Rokytnici. ODS odstoupilo ze zastupitelstva na protest proti tomu, že se toto stalo. To se nedá obelhat, to se nedá tady teď lidem z oleje takhle říkat, já opravdu nebudu akceptovat tyto móresy a tyto typy debaty. Všichni víme, že odstoupili zastupitelé ODS na protest proti tomu, co se stalo, že díky tomu Rokytnice měla mimořádné volby v roce 1997, pět let už tam vládne sociální demokracie, takže já fakt myslím, že to není, ale mohu říct ještě jednu věc. Já tady mám jeden dopis, který považuji za velmi varovný a který možná se týká ještě něčeho dalšího. Já tady mám dopis pana starosty Rokytnice, sociálního demokrata, který protestuje proti těm dražbám a protestuje proti nim z mého hlediska úplně fascinujícím způsobem. On žádá, aby nebyla dražba, protože na většinu draženého majetku lze reálně, cituji: "Reálně předpokládat restituční nároky sudetských Němců," a proto je nechce dražit a chce je tedy nechat na eventuelní restituční nároky sudetských Němců. Podepsán starosta města Stanislav Šedý, 27. května 2002. Tak jestli to je argument, proč se nemají dražit pozemky obce, pane předsedo, aby to eventuelně mohlo být použitelné na restituce, to říká váš starosta, to není můj nápad, to není moje myšlenka. Já myslím, že to je hodně smrtící formulace.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Takže reagujte.

Vladimír ŠPIDLA

Myslím si, že znovu se musím vrátit k té jednoduché věci, váš ministr financí podepsal obligační program, o kterém auditorská firma realisticky prohlásila, že je pro obec zničující. Naši poslanci ...

Václav KLAUS

Ne, nevíme o tom.

Vladimír ŠPIDLA

... se pokusili zvládnout ...

Václav KLAUS

Citujte tady, dejte ten stejný dopis, předveďte ho tady, jako já předvádím tento dopis.

Vladimír ŠPIDLA

... naši poslanci se pokusili zvládnout tuto situaci, vy jste ji zablokovali. Pokud jde o formulace, které použil pan starosta, myslím si, že ta základní věc spočívá v tom, že on má obavy, že různým způsobem se takovýmto způsobem mohou dostat ony pozemky do rukou sudetských Němců. Naše řešení, mimo jiné ...

Václav KLAUS

Naopak, on si to přeje v tom dopise. Já vám dám ten dopis, pane předsedo.

Vladimír ŠPIDLA

... naše řešení, mimo jiné, spočívá v tom, že chceme řadu takovýchto pozemků předat různým sportovním organizacím, protože pro mě je naprosto nepředstavitelné, že by třeba sokolové byli ochotni k nějakému čachru tohoto typu. Čili znovu ...

Václav KLAUS

No, tak pozor. Sportovní organizace, ten dluh si vzal Spartak Rokytnice. Já to tam znám, jak se tam lyžuje, a vím každou mezičku na té sjezdovce, a protože ten Spartak si nemohl vzít tak velký dluh, tak jim město Rokytnice, já myslím, že chybně kývlo a tak dále.

Jana BOBOŠÍKOVÁ
 
Nicméně, pánové, pojďme k té budoucnosti ...

Vladimír ŠPIDLA

Základní princip je, že ODS zasadila poměrně velkou ránu Rokytnici za aktivní spoluúčasti svého ministra financí a je pravda, že starosta za sociální demokracii v těch následujících letech tuto obtížnou úlohu nezvládl, protože ta obtížná úloha byla tak těžká, že nebylo ...

Václav KLAUS

Pět let, pět let.

Vladimír ŠPIDLA

... že nebylo prakticky možné, a vy víte velmi dobře, co je zdluhová služba a podobné věci.

Václav KLAUS

Pane předsedo, já vím velmi ...

Vladimír ŠPIDLA

Prostě zasadili jste takovou ránu, že místními silami se nedala zavřít.

Václav KLAUS

Pane předsedo, já vím velmi dobře, nebo jednu věc opakuji, až o vás, o někom z českých socialistů, z přežilých socialistů, jak jste řekl na začátku, až budou masově vykládat vtipy o utahování opasků a ne o bobtnání dluhu, tak to bude vítězství a já změním část této své rétoriky a bude to, bude to docela dobrý krok vpřed. Zatím jsou ty vtipy spojené s mou osobou a také s vyrovnanými rozpočty za mé vlády a já myslím, že to každý ví.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Pánové, ...

Vladimír ŠPIDLA

Nemohu zapomenout na to, že v roce 1994 byl dluh 5 miliard a že se ho podařilo stabilizovat až teprve v roce 1998, když sociální demokracie se ujala své ústavní odpovědnosti.

Václav KLAUS

Já bych vám tady ukázal zase ten jiný graf. Takže dobré, to možná nepřesvědčíme.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Nicméně, k budoucnosti rokytnickým. Nyní vaše dvě strany, a to je fakt, kontrolují Českou konsolidační agenturu, která prodává, nebo nějakým způsobem se snaží řešit Rokytnici. To jsou neoddiskutovatelná fakta. Mě by zajímalo, jestliže nyní byl vydražen majetek za 40 milionů, zbývá dluh 360 milionů, jak bude tato konsolidační agentura, kterou kontrolují vaše strany, postupovat dál? To tam vypne proud, přestane se tam topit, svítit, přestane se tam uklízet? Co se prostě v té Rokytnici stane?

Vladimír ŠPIDLA

Občany to přímo nezasáhne. Sanační program, který jsme navrhovali, je, že by Rokytnice převzala dluhy za 40 % jejich nominální hodnoty. V podstatě něco podobného, jako jsme to učinili například v Liberci. Znovu říkám, zástupci ODS tuto cestu zablokovali, protože principiálně si myslím, že koncepcí ODS je, aby obce neměly majetek takřka žádný. To jim zřejmě vyhovuje a z toho ideologického hlediska to zablokovali. Teď je situace velmi vážná, musí se hledat další řešení, musím přiznat, že momentálně nějaký propracovaný projekt pro Rokytnici není.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

A poslední otázka, pane vicepremiére, jak si může Rokytnice za 40 % svého sluhu, který je nyní 360 milionů, kdyby těch 40 bylo, já nevím, 150 milionů, koupit s rozpočtem 40 milionů korun ročně tento dluh?

Vladimír ŠPIDLA

Nebo, respektive bylo to ...

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Jak si může ...

Vladimír ŠPIDLA

... byla to úvaha, odpustit 60 %, protože ten dluh je u konsolidační agentury. Čili ta základní úvaha byla odpustit 60 % dluhu a ponechat Rokytnici 40 %, protože na základě různých výpočtů se zdálo, že to je úroveň, která se dá zvládnout. Je to věc, která je prostě zablokovaná, jak už jsem řekl, ODS, budeme muset hledat jiné řešení.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Vaše řešení, pane předsedo?

Václav KLAUS

Já bych řekl, za prvé. Prvním předřešením doufám, že to je velmi mocný, velikánský signál pro všechny, že na dluh se žít nedá. Já doufám, že ho slyší v každé obci, v každém kraji, že ho slyší také všichni voliči, protože se to týká celé země. Za druhé, myslím si, že Rokytnice má šanci prodat nějaké své majetky a cokoliv si můžeme myslet o vztahu obecné a soukromé, tak podíváte-li se na to, co ta Rokytnice prodávala, prodávala parkoviště, prodávala lyžařský vlek a tak dále. Já si myslím, že to, že to parkoviště bude provozovat soukromník a ne obec, nebo vlek, že bude provozovat lyžařský soukromník, nebo obytný dům. Tak já myslím, že to není žádná, žádná tragédie samo o sobě. Za třetí, třetí složka, já myslím, že tento signál se stal první, já bych přimhouřil oči, já bych řekl, že se Rokytnici pomoci má, ale jako signál pro ostatní.

Vladimír ŠPIDLA

Naše první pomoc by byla znamenala odpustit 120 milionů z toho dluhu, který je přibližně 400. To by se dostalo městečko do situace, která by se dala zvládnout.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Vy byste odpustil kolik?

Václav KLAUS

Teď nelicitujme. Já myslím, ať něco prodají, pak zjistíme, kolik toho je, kolik a tak dále.

Jana BOBOŠÍKOVÁ
 
Takže, rokytničtí dostali slíbeno. Než přejdeme k dalším volebním slibům, já tady mám takovou kuriozitu. To je volební program sociální demokracie oficiální a v něm je první prokazatelně nesplněný slib současné volební kampaně ČSSD, to je opravdu docela kuriózní. Takže tady inženýr Michal Kraus, leader v Libereckém kraji slibuje: "Prosadím konání mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách v roce 2007 v Libereckém kraji, samozřejmě včetně vládních dotací pro rozvoj regionu." Nicméně tento týden Mezinárodní lyžařská federace rozhodla o tom, že mistrovství světa nebude v Liberci, ale v japonském Sapporu. Pane předsedo, proč slibujete něco, co prostě je mimo vaší působnost? To přeci nemůžete splnit. Není to takové poručíme větru, dešti?

Vladimír ŠPIDLA

Není to poručíme větru, dešti, protože musím říct, že tady se nám skutečně stala jaksi nepříjemná chyba, ne, počkejte, protože tam došlo k tiskové chybě, kde opravu už před měsícem pan Michal Kraus měl na toto téma tiskovku. Je to problém, je to prostě dílčí neúspěch, náš zájem, aby bylo mistrovství světa v klasických disciplínách v Liberci, platí, o to se pokusíme. Rok 2007 to nebude, pokusíme se o rok 2009.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Ale jedna věc je pokusíme a druhá věc je slíbit, že to tam bude, když to nemůžete ovlivnit, to rozhoduje mezinárodní federace.

Vladimír ŠPIDLA

Tiskovka pana Krause to upřesňovala již měsíc předtím, bohužel musím říct, že jsme se v tomto směru dopustili technické chyby, ale, jak říkám, náš záměr je jasně tam to mistrovství světa dostat. Vláda to schválila a bohužel neobhájil pan senátor Sobotka, ale to už je jiná záležitost.

Jana BOBOŠÍKOVÁ
 
Takže za to koneckonců ...

Václav KLAUS

To je neuvěřitelné. Já tedy bych přál Jizerským horám, aby měly mistrovství světa. Když jsem byl předsedou vlády, tak jsem dvakrát psal srdceryvné dopisy Mezinárodní lyžařské federaci, aby tam to mistrovství udělala, ale ...

Jana BOBOŠÍKOVÁ
 
Ve vašich volebních slibech jsem to nenašla.

Václav KLAUS

... já bych něco takového ve volbách nesliboval, opravdu.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Pojďme dál.

Vladimír ŠPIDLA

Záměr je, to prosadit, jak říkám, a pokusíme se významně o to.

09.06.2002 TV Nova - 12:00 Sedmička hod.
Pořadí zprávy: 2/5 Sociální jistoty

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Vláda sociální demokracie přilákala do České republiky investory a rozhýbala ekonomický růst. Zároveň ale zanechává významné dluhy. Vedle prudkého růstu nezaměstnanosti a zadlužení České republiky je to i neprovedení důchodové reformy. Zvýšily se za vlády sociální demokracie sociální jistoty občanů? Vláda ČSSD tvrdí, že ano. Někteří ekonomové mají ale opačný názor. A co si myslí ti, kterých se to nejvíce týká? Na to odpověděl náš předvolební průzkum.

/ukázka/

redaktor

Lidé jsou dost skeptičtí a vláda, pokud jde o sociální jistoty, je příliš neuspokojila. Desetina občanů je bez práce, doba nezaměstnanosti se prodlužuje, Zemanovu kabinetu se nepodařilo uzákonit například plošné dětské přídavky, naopak vláda prosadila nový zákoník práce, vyšší minimální mzdu a pravidelné každoroční zvyšování důchodů. To však lidem nestačí. Že se sociální jistoty zvýšily, to si myslí pouze 28 % občanů, ovšem 65 % lidí tvrdí opak a 6,5 % to nedovede posoudit.

osoba

Podle mě to je ještě horší, něž to bylo.

osoba

Přidali důchodcům, aspoň babička byla spokojená.

osoba

Vy jste srandovní.

/konec ukázky/

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Takže, pane předsedo, vy sociální politiku sociální demokracie kritizujete a dokonce tady v té své volební publikaci Vstříc novému osudu hovoříte, cituji: "O nefunkční zemi lidí, kteří si nevěří, kteří nespoléhají na své schopnosti, na svůj talent a na svůj vlastní rozum, ale na to, co jim stát dá." Než půjdeme k těm sociálním jistotám, řekněte, proč byl pro ODS podpis pod opoziční smlouvou cennější než zdvojnásobení nezaměstnanosti, růst státního dluhu a vytvoření tady, jak sám tvrdíte, nefunkční země pasivních lidí spoléhajících na stát? Stručně.

Václav KLAUS

Tak já musím říci, že opoziční smlouva byla prostě pokusem elementárně i politicky stabilizovat zemi tak, jak nám ji špatně politicky rozpoltily a rozdělily minulé volby a neumožnily vytvoření nějaké jiné smysluplné, vůbec vládní koalice, která by měla většinu, a proto menšinová vláda. Koneckonců já také myslím, že díky opoziční smlouvě, já čekám, že dneska tady konečně za poslední takovouhle vážnou debatu před volbami pan Špidla poděkuje, protože měl díky opoziční smlouvě šanci čtyři roky být ministrem a uskutečňovat politiku, kterou uskutečňoval. Já bych hlavně chtěl říci, že lidé to vidí asi správně, že se ty sociální jistoty nezvýšily. Myslím, že je to evidentní, protože je jasné, že nestačí mluvit o solidaritě, že je potřeba něco dělat a lidé si tak vědí své, nalhávat si nenechají. Já myslím, že hlavní chyba je to, že jsme někdy nějakou chybou připustili, abychom slovo "sociální politika" spojovali se slovem "socialisté". A to je spojení velmi falešné, protože to, co je prováděno v této podobě, je politika spíše antisociální, která opravdu nepřidává těm potřebným, ale která zahlazuje aktivitu, brzdí aktivitu, takže ten pseudosociální stát, který tady vzniká, to je, myslím, věc velmi špatná. A jak se to projevilo v nezaměstnanosti, která se opravdu zdvojnásobila, já myslím, že ty grafy každý známe. Za nás bylo průměrně 100, 150, 200 tisíc nezaměstnaných, teď jich bylo v průměru 400, 500 tisíc, takže jestli je možné nějak opovídat, abych neřekl nějaké hrubší slovo, to, že těch nezaměstnaných je zásadním způsobem více, nevím, neumím. Já si myslím, že tudy cesta nevede. To už pochopily i západoevropské vlády, kde ty modernější socialisté typu pana Blaira a Schrödera dělají něco jiného a takoví ti přežilí socialisté, které vidíme tady v české podobě, tak to já myslím, že tudy cesta opravdu nevede a občané to cítí, tím jsem si jist.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Dejme nyní slova panu předsedovi Špidlovi. V čem je podle vás vaše politika sociálního, solidárního státu úspěšná, jestliže si 65 % občanů, jak jsme slyšeli, to až tak dvakrát nemyslí?

Vladimír ŠPIDLA

Dobře. Já myslím, že je docela vhodné se začít zabývat nezaměstnaností a pan Václav Klaus měl velký ...

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Ne, jenom jestli mi můžete říct ty prvky, k té se dostaneme, k té se dostaneme, k té nezaměstnanosti.

Vladimír ŠPIDLA

Když dovolíte, myslím si, že je dobré se odpíchnout od nezaměstnanosti a poté se budu zabývat těmi tématy, které považuji za důležité v té sociální politice. To je stručně řečeno.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Když dovolíte, já jsme se ptala, v čem je vaše sociální politika úspěšná, tak mi, prosím, odpovězte, jinak se k té otázce už nedostaneme a jestli mi na ní nechcete odpovědět, půjdeme k nezaměstnanosti, pane vicepremiére.

Vladimír ŠPIDLA

Sociální politika je úspěšná, za prvé, v tom, že jsme významně stabilizovali sociální systém, zvýšili reálnou hodnotu důchodů, zavedli pravidelný systém, systém valorizace důchodů, podařilo se nám zvýšit minimální mzdu z 2500 na 5700, čili dostat se nad úroveň sociálních dávek, zvýšili jsme porodné a vytvořili jsme systém ochrany zaměstnanců v případě insolvence. Významným příspěvkem k sociální politice je samozřejmě i stabilita zákoníku práce. Významným příspěvkem k sociální politice je zvládnutí vážné bankovní krize v podstatě takřka argentinského typu, nemohu si pomoci. Ten systém byl naprosto rozložený a kdybychom to nezvládli, tak by se situace významně zhoršila. Sociální jistoty se zvýšily tím, že roste ekonomika a že relativně významně roste reálná mzda a pak se vrátíme k nezaměstnanosti.

Václav KLAUS

Nemůžeme relativně významně, ne, pane Špidlo, to fakt jako opravu, opravdu ne. Podívejte, za prvé, podíváme-li se na růst průměrné reálné mzdy v České republice za čtyři roky vaše a za čtyři roky poslední naší vlády, u nás byl růst 6,1 %, u vás 3 %, dvojnásobný. Růst důchodů byl samozřejmě, reálných důchodů samozřejmě větší za nás než za vás, viditelně, zjevně. Mluvit o tom, že se za vás, že jste zavedli valorizaci, ne, to snad už ani ta televize, to snad už ani ...

Vladimír ŠPIDLA

Viditelnou valorizaci, vážený pane.

Václav KLAUS

... ještě ne, pane předsedo, ještě ne. To snad ani neunese ta televize a já si myslím, že člověk musí vždycky váhat, co unese ten vzduch tady kolem nás. Valorizační systém tak, jak byl nastaven, byl založen námi, do té doby existuje, teď ho chcete od příštího roku posunout jiným způsobem, tak neříkejte, že jste zavedli, nezavedli. Funguje náš valorizační systém, a to já myslím, že je úplně mimo jakoukoli debatu. Já jsem si porovnával, strašně zajímavé je, jak jste mluvili, že pro vás je učitel osoba a ne bankéř. Já jsem se díval na to, kolik rostly mzdy bankéřů a učitelů a je to strašně zajímavé. V posledním roce bankovní úředníci - vzrůst mezd 16 %, učitelé 6 %. Čili to jsou všechno fráze a já myslím, že lidé to vidí, lidé to vnímají a ví, kde co rostlo, kde co nerostlo, takže já myslím, že nenalhávejme si a je to docela jasné.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Než přejdeme konkrétně k důchodům, chcete reagovat na to, co říkal pan předseda?

Vladimír ŠPIDLA

Nikoliv, přejdeme k nezaměstnanosti, vážená paní.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

K té přejdeme, samozřejmě, ale já nyní se budu ptát na důchody a k té nezaměstnanosti se dostaneme.

Vladimír ŠPIDLA

V okamžiku, kdy jsme přebírali ústavní odpovědnost, byly důchody reálně k roku 1989 88 %, teď jsou reálně 96 %. Zavedli jsme pravidelnou valorizaci na rozdíl od systému, který byl v podstatě valorizace klouzavá nebo plovoucí. To jsou fakta a je zbytečné o tom debatovat dál.

Václav KLAUS

Souhlasíte, že od příštího roku, takže to ještě neprobíhá jako.

Vladimír ŠPIDLA

V tomto období naší ústavní odpovědnosti. O tom snad není pochyb.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Takže pojďme k té nezaměstnanosti. Chtěl jste na ni reagovat, pane předsedo.

Vladimír ŠPIDLA

Ano. Myslím si, že vhodný úvod je citace Václava Klause, která zní: "Snižující se konkurenceschopnost české ekonomiky se projevila postupným poklesem hospodářského růstu a na něj navazujícím napětí ve státním rozpočtu a tendencí k nerovnováze veřejných financí. Nízká nezaměstnanost je v této situaci spíše výsledkem těchto nepříznivých jevů než projevem dynamicky se rozvíjející ekonomiky." Takto hodnotí Václav Klaus nízkou nezaměstnanost v době své ústavní odpovědnosti. Musím říci jasně, že není pravda, že se nezaměstnanost zvýšila dvakrát v době našeho nástupu, protože v okamžiku, kdy jsme ...

Václav KLAUS

Můžete protestovat proti tomuto grafu, můžete ho překreslit tady před diváky.

Vladimír ŠPIDLA

Myslím si, že ho nepotřebuji překreslovat, protože ...

Václav KLAUS

Překreslete ho ...

Vladimír ŠPIDLA

... protože, vážený pane, ...

Václav KLAUS ODS

Já vám ho předám, vy jste ho neměl předtím.

Vladimír ŠPIDLA

... protože nezaměstnanost v době, kdy jsme nastoupili k ústavní odpovědnosti, byla 7,5 %, v současné době je 8,8 % nebo 8,6 %, to teď si přesně nepamatuji.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

A v absolutních číslech, pane předsedo?

Vladimír ŠPIDLA

V absolutních číslech byla kolem 450 tisíc, čili 500 tisíc nebyla, ale to není důležité. Důležité je, že nezaměstnanost, prosím, začala startovat v okamžiku ekonomické krize, kterou vyvolala vláda Václava Klause, tj. rok 1995 je oním zlomem, když už se na to díváme. Zde, prosím, je rok 1995 ...

Václav KLAUS

No, ten je ještě nejnižším bodem.

Vladimír ŠPIDLA

Ano, to je nejnižší bod v okamžiku, kdy jste byli v ústavní odpovědnosti. Pak to vystřelilo jak blesk a jak vidíte, v roce 1998 v okamžiku, kdy jsme nastoupili k ústavní odpovědnosti ...

Václav KLAUS

Ne, ne, ne, prosím.

Vladimír ŠPIDLA

... nezaměstnanost začala stagnovat. Toto je výsledek tohoto grafu. Tato cesta od roku 1995 do roku 1998 je cesta Václava Klause. Nám se to podařilo stabilizovat a nezaměstnanost poslední dobou mírně klesá.

Václav KLAUS

Ale opravdu, ne, to tedy ...

Vladimír ŠPIDLA

Zajímavé je, že nezaměstnanost mladistvých do 25 let je nejmenší od roku 1995. Zajímavé je, že začíná klesat dlouhodobá nezaměstnanost. Zajímavé je, že investiční pobídky vytvořily 51 tisíc nových pracovních míst a že aktivní politikou zaměstnanosti jsme vytvořili dalších 50 tisíc pracovních míst. Kdyby nebylo ODS, která nám prakticky visela na rukou a bránila nám v aktivnějším použití aktivní politiky zaměstnanosti omezováním a nesmyslným tlakem na rozpočet, musím říci, že výsledky by byly lepší. Ale jsem rád, že se nám podařilo onen prudký vzestup, cestu Václava Klause zlomit a nezaměstnanost se pozvolna začíná snižovat.

Václav KLAUS

Ale to už přestává všechno. Ne, ne, to zase jako nemá cenu.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Než nechám reagovat pana předsedu, prosím vás, já tady mám Český statistický úřad, počty zaměstnanců a tady se jasně říká, že v prvním čtvrtletí v podnikatelské sféře klesl počet zaměstnanců o 1,5 % a vy jste hovořil o tom množství počtu vytvořených, tady se podívejte, o tom množství počtu vytvořených pracovních míst.

Vladimír ŠPIDLA

Ta záležitost, musím říci, že opět, když to rozebíráme velmi podrobně, tak zjistíte, že zaměstnanost stagnuje a podíl zaměstnanosti a mimoekonomické aktivity je samozřejmě dán také populačními kohortami. Ale jasně vám říkám, ten strmý vzestup je cesta Václava Klause.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Ano, nechme nyní na to pana předsedu reagovat ...

Vladimír ŠPIDLA

Naše cesta je pozvolný zlom.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Nechme pana předsedu na to reagovat.

Václav KLAUS

Ne, ne.

Vladimír ŠPIDLA

Chcete snad popřít, že v době, kdy jste nastupovali, přibližně v červenci roku 1998 byla nezaměstnanost 7 %, čili není pravda, že se za nás zvýšila dvakrát.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Já to nepopírám. Nechme nyní reagovat na vaše slova pana předsedu Klause.

Václav KLAUS

Ne, podívejte, pane předsedo. Já jsem se fakt živil 15 let statistikou a mohl bych vám vysvětlit tento graf, jestli vám není srozumitelný, není jasný. Prostě není to pravda a nelžeme o těchto věcech. Poslední den, kdy já jsem byl v úřadu ve Strakově akademii, byla nezaměstnanost, byla nezaměstnanost 4,7 %, teď je dvojnásobná. Ale já myslím, že to je skutečně pod úroveň této debaty, abychom takhle diskutovali a mě to uráží, mně se to fakt nezdá důstojné. Protože nemá cenu šavlovat těmito čísly, navíc, když je to tak evidentní prostě, takže ...

Vladimír ŠPIDLA

Není to evidentní.

Václav KLAUS

... takže to je skoro zbytečné.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Ne, pánové, na tom se neshodnete, ale mě zajímá jedno silné vyjádření. Vy říkáte, pane vicepremiére, že ve chvíli, kdy jste přebírali vládní zodpovědnost, byla země měsíc před Argentinou. Pokud vím, tak argentinská krize začala tím, že prostě stát nebyl schopen splácet, odkupovat zpátky své dluhopisy. My jsme opravdu byli v situaci, kdy ti, kteří chtěli přijít s dluhopisy na náš trh ...

Vladimír ŠPIDLA

Byli jsme před totálním krachem bank a tento krach, kdyby k němu došlo, tak by měl rozsah argentinské krize. Ale dovolte mi, abych ocitoval znovu pana Václava Klause. On hodnotí své působení zhruba takto: "V současné době si uvědomují, že jen jejich jednotný a energický postup a odstranění krize," čili výsledkem vládnutí ODS nebo konzervativní opozice byla krize, povede k nějakým důsledkům. My jsme tu krizi odstranili a rosteme a stabilizujeme stát sociálně i ekonomicky.

Václav KLAUS

Ne, pane předsedo. To je taková urážka všem myslícím, deseti milionů myslících lidí této země, připomínat tady argentinskou krizi. Když prvně zahrozilo, že může vzniknout malý deficit státního rozpočtu nesrovnatelný s těmi vašimi, vy dobře víte, že my jsme rychle zasáhli, rychle jsme zkusili přibrzdit tento deficit oněmi balíčky a vy citujete z této mé řeči v parlamentu, kdy jsem se pokoušel obhajovat tyto balíčky, aby lidé věděli, že prostě musíme tento silný krok udělat. Ale mluvit o argentinských krizích, tomu snad věříte fakt jen vy a pan Šlouf, možná pan Březina, nebo já nevím ještě kdo z vašich kamarádů. Ale, prosím vás, fakt nám deseti milionům myslících lidí této země to neříkejte, tomu neuvěří skutečně nikdo.

Vladimír ŠPIDLA
 
Vy, vážený pane, přiznáváte pravdu pouze v situaci, kdy už nic jiného nezbývá. Tady říkáte: "Nicméně jsem nerozpoznal jako ekonom, já sám osobně, ekonom Václav Klaus, hrozící dopad bankovního opatření do ekonomiky a tím obnažení naprosto nepatřičně připraveného státního rozpočtu." Premiér je odpovědný za to, aby státní rozpočet byl připraven patřičně.

Václav KLAUS

Toto je velmi pěkné. Vy dobře víte, že já jsem bojoval proti brutálnímu zásahu pana Tošovského a politickému útoku na tu vládu, kdy za našimi zády udělal hrubý zásah do ekonomiky a ta ekonomika skutečně se dostala do potíží. Vy dobře víte, že možnost ovlivnění centrální banky i za vaší vlády je miniaturní, i když o kousek větší, než bývala tehdy díky různým legislativním změnám, díky také změnám na některých postech v centrální bance, a víte, že to je polemika se zásahem centrální banky, který takto zkomplikoval naši ekonomickou situaci v tehdejší době. Takže to není sebemenší citát, který by dával zapravdu vašemu varování o argentinské krizi a tuto větu radši ani sem nezadávejme, protože já myslím, že přeci jenom cílem politiků je vytvářet v zemi určitý soulad názorů, hledat nějaký nejvyšší společný jmenovatel uvažování a jestli chcete rozbíjet tuto zemi, jestli chcete znovu rozbít tuto zemi, socialisté a komunisté to už udělali v tom roce 1948, jestli to chcete udělat dneska znovu, já doufám, že o tom jsou tyto volby, to budou ti občané a voliči všichni slyšet a oni si dobře rozmyslí, co mají udělat. A já myslím, že je dobře, že to takhle jasně říkáme.

Vladimír ŠPIDLA

Musím říci, že vy jste, znovu cituji, připustil nepatřičný státní rozpočet. To je prvořadá odpovědnost premiéra. Jako premiér jste v krizové situaci selhal a vaším osudem jsou v zásadě dílčí selhání. Doufám, že nebudou osudové České republice.

Václav KLAUS

Pane Špidlo, prosím vás, nelžete, fakt. Teď si vybírám jednou to slovo "nelžete" za tu celou hodinu. Vy víte dobře, že rozpočet, který hrozil deficitem, my jsme ho připravili jako vyrovnaný a díky tomu bankovnímu opatření se ukázalo, že ekonomika roste pomaleji a tudíž nebudou ty příjmy, které jsme očekávali. Zavedli jsme takzvané balíčky, abychom ho rychle stabilizovali, a to stejně hrozilo, že bude menší dluh a menší deficit, než který vy vesele děláte v momentu, kdy ekonomika roste o 3,5 %. To i z té vaší ekonomie se naučte, že ekonomika, když roste, tak máte dluhy splácet, když má problém, tak je eventuálně můžete začít dělat. Já nesdílím ani tento názor, ale vy zadlužujete více a více, vy děláte Rokytnici z celé České republiky i v momentu, kdy se ekonomice naštěstí podařilo růst o 3 %, a to už je cesta do pekel. A já myslím, že to všichni, všichni dobře vědí.

Jana BOBOŠÍKOVÁ
 
Poslední slovo, pane předsedo, půjdeme dál.

Vladimír ŠPIDLA

Já musím říci, že za jeden ze svých přínosů považuji to, nebo našich přínosů považuji to, že jsme ony různě zametené dluhy vytáhli z pod koberce, sečetli a dali do konsolidačních institucí, do konsolidační agentury. Teď je zřejmé, jaké jsou a dají se zvládnout. Vy jste rozsah tohoto zadlužení tajili a mnohokrát jsem to již prokázal.

Václav KLAUS

Pane předsedo, to jste už nespravedlivě a nefér říkal minulý týden na Primě. Papouškujete pořád jedno a druhé. Vy víte dobře, já tedy alespoň doufám, že do té míry čtete svůj státní rozpočet, který sice za vás podepisuje předseda vlády, ale místopředseda by to možná také měl tušit, vy víte, že deficity vašich čtyř státních rozpočtů nevznikly žádným řešením nějakých bankovních dluhů, že vznikly jen a jedině plýtváním a vyhazováním peněz na různé výdaje, které se vyhazovat nemusely, že jsou to vaše deficity vašich výdajů a že s žádnými minulými vlivy to nemá vůbec, ale vůbec žádnou souvislost. To je opět banální závěr, každý ho, každý ho ví a není možné ho otočit žádným způsobem naruby.

Vladimír ŠPIDLA

Které jsou to dluhy, když odečteme dluhy konsolidační agentury, které prostě představují oněch 90 milionů?

Václav KLAUS

Pane předsedo, mluvím, mluvím o čtyřech vašich deficitech.

Vladimír ŠPIDLA

Které jsou to dluhy, kde jsme vyhazovali? Byl bych docela rád.

Václav KLAUS

Slyšíte, co jsem řekl? Dluhy plynoucí z vašeho deficitu státního rozpočtu, který za čtyři roky zvýšil dluh každé rodiny této země na 100 tisíc korun vaší vládou, vaším vydáváním peněz. To nejsou žádné, konsolidační banka v tom není započítána, nemaťte tady některé lidi, kteří už si pletou slovo konsolidační banka a rozpočet. Prosím, nepleťte si to alespoň vy.

Vladimír ŠPIDLA

Prostě sanace krize, kterou jste zanechali, měla své náklady. Tyto náklady jsme převedli do účetních knih, jsou reálné a dají se zvládnout. Stále ještě jsme, pokud jde o celkové zadlužení, velmi nízko. Je to tedy věc, která rozumnou politikou řešitelná je, ale musí být ekonomický růst, který za vás nebyl.

Václav KLAUS

Ne, říkám, že růst byl daleko větší za nás, mzdy rostly daleko více, ale o tom nemá skoro cenu se tady bavit. Dívejme se do budoucnosti.

Vladimír ŠPIDLA

Nemohu nic jiného udělat. Podstoupili jste kvůli tomu naše působení, které znamenalo stabilizaci země, a doufám, že budeme mít možnost v té stabilizaci a rozvoji pokračovat.

Václav KLAUS

Nedej bůh, aby vám voliči tuto šanci dali, byla by to tragédie.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Uvidíme. V interpretaci minulosti se neshodnete, pojďme dál.

09.06.2002 TV Nova - 12:00 Sedmička hod.
Pořadí zprávy: 3/5 Spor mezi hejtmany a ministerstvem školství

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Kromě toho, že vláda nedodržela slib masivně posílit investice do školství, nedodržela ani slib zvýšit od března mzdy učitelům. Spor mezi hejtmany a ministerstvem školství o to, kdo způsobil, že učitelé nedostali na platech přidáno tolik, kolik měli, nabírá na síle. Ministerstvo stále viní z chyby kraje, hejtmani to ale popírají a žádají od ministerstva okamžitou omluvu. Školské odbory navíc opět zopakovaly, že pokud se peníze nenajdou, vstoupí od září do stávky.

/ukázka/

Gabriela ŠRÁMKOVÁ

Dopisová válka. Tak by se dalo nazvat to, co teď probíhá mezi krajskými úřady a ministerstvem školství.

osoba /z dopisu Stanislava Juránka, hejtmana Jihomoravského kraje/
 
Považuji za slušné, aby ten, kdo označuje někoho jiného za viníka vzniklé situace, kterou sám způsobil, přiznal svou chybu a omluvil se.

Vladimíra AL-MALIKIOVÁ, tisková mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

My nemáme sebemenší důvod k jakékoliv omluvě.

Gabriela ŠRÁMKOVÁ, redaktorka

Kam se tedy poděly peníze pro učitele? Podle těchto čísel, která zveřejnili odboráři, kraje a obce nevyplatily učitelům asi 150 milionů, tedy asi 300 korun na učitele. Hejtmani ale říkají: "Nic jsme si nenechali."

Stanislav JURÁNEK, hejtman Jihomoravského kraje

Říkám, že jsme nenašli jeden jediný nerozdělený halíř.

František SLAVÍK, hejtman Zlínského kraje

Chyba v rozdělování financí pro mzdy je jednoznačně na straně ministerstva.

Gabriela ŠRÁMKOVÁ

Hádky a zase jen hádky. A učitelé? Týdny čekali, že dostanou přidáno, těšili se, že jejich práci alespoň trochu někdo ocení. Odboráři říkají: "Nezajímá nás, kdo peníze zašantročil. Pokud se do konce prázdnin nenajdou, v září místo učení začneme stávkovat."

Jaroslav RÖSSLER, předseda školských odborů

Školy zůstanou zavřené pro děti.

/konec ukázky/

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Takže, pane vicepremiére, vláda přiznala od března zvýšení platů učitelům, nicméně ani za tři měsíce poté se vládě nepodařilo prostřednictvím ministerstva a nově zřízených krajů dostat ty částky plně na účty těch učitelů, tedy těch, kterých se to týká. Není to určitý, řekněme, krach územněsprávní reformy, když se toto nepovedlo?

Vladimír ŠPIDLA

Není to v žádném případě krach územněsprávní reformy.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Nebo její chyba?

Vladimír ŠPIDLA

Ale dovolte, abych ještě se dotkl jedné věci. Když jsme nastupovali, tak bylo dáváno do školství 61 miliard, v současné době je to 92 miliard.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Ale není to těch 6 % podílu na HDP, které jste slibovali.

Vladimír ŠPIDLA

Investice do školství jsme zvýšili vlastně o polovinu. To je docela dobrý výsledek.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Ale neodpovídá pořád vašemu slibu v programovém prohlášení.

Vladimír ŠPIDLA

Znovu říkám, v okamžiku, kdy jsme přebírali zemi, byla v tak vážné situaci, že v tento moment jsme se dostali na hranice možného, tj. zvýšit ze 61 miliard na 92. Pokud jde o ten problém, o kterém jsme debatovali před chvilkou, vláda poskytla prostředky do koruny a je pravdou, že kraje v některých okamžicích tu situaci zřejmě zcela nezvládly, ale to nepovažuji za žádný signál krachu územněsprávní reformy, ale uznáte sama, že v okamžiku, kdy se vytvoří zcela nové ústavní uspořádání, existují dílčí problémy, než se jednotlivé režimy a provozy zvládnou.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Vy říkáte: "Uznáte sama," nicméně domníváte se, že to uznají také učitelé? To jsou vzdělaní inteligentní lidé a přesto přes všechna vysvětlování jsme slyšeli, že jsou připraveni od září stávkovat.

Vladimír ŠPIDLA

To považuji za správné, protože učitelé mají právo na prostředky, které jim byly ze státního rozpočtu poskytnuty. To je naprosto jasné a znamená to velmi intenzivní práci, aby se dílčí poruchy, ke kterým došlo jenom v některých krajích, musím říci, nikoliv ve všech, ale jenom v některých krajích, tak aby se vyřešily. Já jsem informován ministerstvem školství, že už v zásadě ta věc je vyřešena. Ovšem, jistě, budu souhlasit s tím, že ten okamžik vyřešení je v okamžiku připsání na výplatní pásku.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Pane předsedo, co selhalo - vláda, kraje?

Václav KLAUS

No, tak já bych, za prvé, nechtěl, nechtěl obhajovat reformu veřejné správy, která je evidentně selhávající. A jestli to vykoukne navenek jednou v platech do škol, jednou pro zdravotnictví, jednou někde jinde, tak to já myslím, že je naprosto jasné. Druhá věc podle mého, co je třeba zdůraznit, fráze o pomoci školství a společnosti vzdělání, kterých chybělo plno v minulém volebním programu sociální demokracie, kterých je znovu plno v tom "sociánkovském" programu, který jste tady měla před chvílí v ruce, který já jsem si s sebou nevzal shodou okolností, tak to, že to je nesplněné, je naprosto evidentní. Investice, tady cituje pan předseda Špidla, cituje investice do školství. Investice do školství jako podíl na hrubém domácím produktu jsou menší za vlády sociální demokracie, než byly za nás. Opět tvrdá fakta a hlavně mám tady materiál ministerstva práce a sociálních věcí. Průměrný růst reálných mezd ve školství bez inflace za čtyři roky Klausovy vlády 5,1 % ročně, 5,1 % ročně. Průměrný růst za 4 roky této vlády 2,8 %, neboli za nás mzdy učitelů, reálné bez inflace, rostly, 5,1 % versus 2,8 %. Takže já opravdu bych byl proti tomu, abychom používali tyto fráze, pramen ministerstva práce a sociálních věcí. Mám tady různá porovnání různých profesí, které tady u nás jsou. Takže já nevím, co bych k tomu říkal. Já myslím, že je těžké rozdělovat rozpočet, vím to velmi dobře, těžké volit pokaždé priority, leckdy do toho něco vládě vlétne, teď koupí Gripeny, tak zase nebude mít na něco jiného. Ale to jsou reálná fakta a prostě vládní program a program sociální demokracie z minulých voleb splněn evidentně, zjevně, zřetelně nebyl.

Vladimír ŠPIDLA

Musím konstatovat, že plat učitelů se zvýšil o 30 % v průběhu naší vlády.

Václav KLAUS

Ano, s inflací.

Vladimír ŠPIDLA

Že rostl rychleji než platy v jiných oblastech rozpočtové sféry, čili významně jsme učitele podpořili. Musím také konstatovat, jak už jsem uvedl, že ta čísla jsou 61:92 miliardám a je to cesta, kterou budeme pokračovat dál. Pokud bych se zabýval ekonomickým hodnocením vašich mezd, musím konstatovat ...

Václav KLAUS

Pane předsedo, mohu slovíčko?

Vladimír ŠPIDLA

... musím konstatovat, že za celé vaše dlouhé období vaší vlády byl růst reálných mezd přibližně 2 až 3 %, celkový růst, protože vy zapomínáte na prudký pokles reálných mezd zhruba o 30 %, se kterými jste začínal. Čili různým způsobem házet čísly, to myslím, že umíme velmi dobře oba dva a tady konstatuji, že jste ...

Václav KLAUS

Ne, to vy tak dobře neumíte, nezlobte se.

Vladimír ŠPIDLA

... musím konstatovat, že vy sám jste v jednom ze svých článků konstatoval, že jste jako ekonom selhal, bohužel.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Tak, poslední reakce k tomuto tématu a půjdeme dál.

Václav KLAUS

Já jsem konkrétně říkal, že jsem v měsíci říjnu, listopadu neodhadl dopad říjnu. V listopadu 1996 neodhadl dopad centrální banky do ekonomiky a říkám to nahlas o konkrétní věci, jaký to bude mít dopad do tempa růstu měnové zásoby, jaký to bude mít dopad na HDP. Jestli toto citujete dneska v červnu 2002, tak to je důkaz neumění citovat, neumění hry s daty. Ale, prosím vás, ta data jsou evidentní. Já vám přečtu, že za vaší vlády rostly průměrné mzdy učitelů a ve školství o 2,8 %, zatímco mzdy úředníků a vojáků o 3,4 % a tak dále. Jestli chcete, já ta čísla, já jich tady budu citovat milion, ale o to opravdu nejde, ale hlavně porovnávat to, porovnávat to ...

Vladimír ŠPIDLA

Musím konstatovat ...

Václav KLAUS

Ne, počkejte ...

Vladimír ŠPIDLA

... platy učitelů. Platy učitelů rostly významně rychleji, protože vy v okamžiku, kdy vezmeme v úvahu pedagogické i nepedagogické pracovníky, tak samozřejmě ta situace se různým způsobem mění.

Václav KLAUS

Dobře, já jsem ale chtěl reagovat na to ...

Vladimír ŠPIDLA

Ovšem vy jste neuvedl, že v době vaší vlády došlo k výraznému propadu reálných mezd, a to o 30 %. Čili sečteme-li celé vaše období, za nás za čtyři roky je nárůst 13 %, celé vaše období znamená přibližně 2,5 %, ale je zbytečné o tom debatovat, jsou to stejně tvrdá fakta jako vaše.

Václav KLAUS

Neříkejte, pane předsedo, tyto nepravdy. My jsme narozdíl od vás, narozdíl od vás, a teď je potřeba asi zvážnět, narozdíl od vás, kteří přišli k hotovému a ta země měla drtivou většinu podstatných kroků za sebou, tak my jsme přišli po tom komunismu. A jak vypadaly ty první jeden, dva roky, jestli jste tady bydlel, tak možná, možná víte, možná víte, co se tady odehrávalo a jestli toto chcete srovnávat s hotovou drtivou většinou věcí, které vy jste zdědili v roce 1998, tak je to nedůstojné tohoto hovoru a TV Nova a tohoto snad slušného pořadu, který tady zrovna dneska vedeme.

Vladimír ŠPIDLA

Převzali jsme zemi v krizi po vás.

Václav KLAUS

Směsné, dětinské.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Pojďme dál.

09.06.2002 TV Nova - 12:00 Sedmička hod.
Pořadí zprávy: 4/5 Havel kritizuje sociálnědemokratickou vládu

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Mezi prezidentem republiky a sociálnědemokratickou vládou to opět vře. Václav Havel obvinil současný kabinet z toho, že ničí dobré vztahy mezi Českou republikou a zahraničím. Vláda prezidentovi vzkázala, že zahraniční politika je jen věcí vlády.

/ukázka/

Jiří PÁNEK, redaktor

Není to poprvé, co se prezident obul do sociálnědemokratické vlády. Teď se mu nelíbí, jak kabinet poškozuje naše dlouho budované vztahy se zahraničím.

Václav HAVEL, prezident České republiky

Teď to je rozkopáváno prostě proto, že se někdo nechá strhnout, pustí si jazyk na špacír.

Jiří PÁNEK

To podle Havla udělal Zeman, když sudetské Němce označil například za Hitlerovu pátou kolonu. Podobně kritický byl Havel i po dnešní schůzce s německým prezidentem Rauem.

Václav HAVEL

V poslední době se objevily některé silácké výroky, které jsou často ovlivněny předvolební atmosférou.

redaktorka

V rozhovoru pro BBC Havel také podotknul, že si s německým prezidentem rozumí lépe než s některými českými politiky. Zároveň se překvapivě vyslovil i proti vzniku deklarace českého parlamentu k Benešovým dekretům. Dekrety prezidenta Beneše nejostřeji kritizují představitelé sudetských Němců a kandidát na křeslo německého kancléře Edmund Stoiber. Ostré výpady proti České republice a nároky na vrácení majetku odsunutým Němcům zazněly nedávno na srazu Landsmanschaftu v Norimberku. Podle německého kancléře Gerharda Schrödera skončí právní účinnost dekretů vstupem České republiky do Evropské unie.

/konec ukázky/

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Já přidám další výroky. Šéf Landsmanschaftu Posselt tvrdí, že nechce žádné poválečné uspořádání, ale nový spravedlivý evropský řád. Česko-německá deklarace se podle německého tisku začíná měnit v cár papíru. Edmund Stoiber prohlašuje, že by v roli kancléře byl, cituji: " K Česku tvrdší," a koneckonců i rakouští vládnoucí lidovci začali také požadovat zrušení Benešových dekretů. Považujete podobně jako prezident Havel takové výroky za předvolební siláctví, nebo v nich vidíte faktické ohrožení územní celistvosti České republiky a majetkových jistot občanů? Pane předsedo.

Václav KLAUS

Já skutečně jsem šokován tím výrokem o siláckých výrocích. Já myslím, že my jsme voleni našimi občany, my je reprezentujeme, my máme jejich mandát a my musíme hájit jejich zájmy, v daném případě české národní zájmy. A myšlenka, že my o tom nemáme, že o tom politici nemají mluvit a jestli prožijí, a tady pan předseda asi také, desítky, ne-li stovky mítinků, lidi to trápí, ptají se na to na každém tomto setkání a my o tom teď nemáme mluvit, je to pro mě nepřijatelné. Já myslím, že na tato slova nesmíme dát, nesmíme slyšet a můj postoj je naprosto jasný. A opakuji před volbami jako po volbách, pro mě minulost druhé světové války je ukončenou věcí, i pro historiky, nepadá v úvahu o nich vést debatu a já veřejně sděluji, že nejsem ochoten ani po volbách o tom s nikým vůbec jednat. A jestli mohu poslední, nebo poznámku říci, tak to, že, jak jsem tady zaslechl, to jsem nezaregistroval, že pan prezident kritizoval parlamentní deklaraci. Já jsem s ním byl na setkání, mně do očí řekl, že to je v pořádku a že jsou to správná slova. Jestli, když už se nedívá do těch očí, to řekne nějak jinak, to mě strašně mrzí, to bychom fakt neměli, neměli dělat. Já myslím, že je naší povinností naše zájmy hájit. A vy jste řekla: "Nedotknutelnost území, občanství ...

Jana BOBOŠÍKOVÁ

A majetkových jistot.

Václav KLAUS

... majetkových jistot," já prostě trvám na tom, že je podmínka, aby nám Evropská unie dala jistotu, že toto je nedotknutelné, tak já zopakuji teď v tuto chvíli svou větu, kterou jsem řekl před několika měsíci. Pokud bychom to nedostali, tak já nejsem schopen v referendu vyzvat občany, aby hlasovali pro Evropskou unii. Já myslím, že je to tak důležitá podmínka našeho žití, tisícileté historie české státnosti, že nemáme právo díky našim předkům a všemu na vteřinku od něčeho takového ustoupit a já myslím, že je povinností vlády, která vznikne po volbách, aby takovéto podmínky při vstupních jednáních vyjednala.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Nyní vaše vyjádření k tomuto problému.

Vladimír ŠPIDLA

Tak musím říci, že považuji své výroky za přiměřené a uspořádání, které vzniklo po druhé světové válce, za spravedlivé a jakékoliv pokusy je vyměnit považuji prostě za anachronické a v zásadě nebezpečné pro jakýkoliv evropský národ, nejenom pro nás. To je prostě nebezpečné pro kterýkoliv evropský národ. Pokud jde o to, zda hrozí nebezpečí, myslím si, že základní pevnost naší situace je daná pařížskými dohodami reparačními, kdy v roce 1946 byly uzavřeny pařížské dohody, ke kterým přistoupilo Německo v roce 1952. Tyto dohody výslovně říkají, že válčící státy a okupované státy mají právo zabavit majetek fyzických a právnických osob německých jako určitý závdavek pro případné reparační podmínky a například Spojené státy zabavily takto německé patenty na svém území. Čili to je prostě záležitost, která je daná. Musím říci, že hlavní skutečně zesílení naší pozice bude dáno vstupem do Evropské unie, protože z pozice mimo Evropskou unii, izolovaná pozice nás ponechává na hranicích Německa, zatímco vstup do Evropské unie nám vytváří mnoho kontaktů i s jinými státy. Čili klíčové pro mě je, posílit pozici České republiky v této situaci a nedovolit, aby se jakýmkoliv způsobem debatovalo o pařížské dohodě z roku 1952. Mimochodem Německo se tam zavázalo, že nikdy neposkytne právní pomoc svým občanům v případě žalob a naposledy se to projevilo v té aféře kolem obrazu Velká vápenka, kdy si pamatujete, kdy německé soudy v souladu a s odkazem na tuto dohodu odmítly přijmout, myslím, že to byli Lichtenštejni, žalobu rodu Lichtenštejnů na český stát.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Jenom jeden dotaz, považujete stejně jako předseda Václav Klaus za důležitou onu záruku před vstupem České republiky do Evropské unie? Považujete takovou záruku za podmínku našeho vstupu tak, jak se vyjádřil Václav Klaus?

Vladimír ŠPIDLA

Já si myslím, že Václav Klaus si je vědom, že jakmile začne vyjednávat o takovéto záruce, tak oslabí naši pozici, která je daná pařížskou dohodou. To byla dohoda nad poraženým Německem, které kapitulovalo bezpodmínečně, a naše pozice je v tento okamžik nejpevnější, jaká může být. Naším cílem je upevnit tuto pozici jakýmkoliv způsobem, který bude k dispozici.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

To znamená i ta záruka? Já tomu teď úplně nerozumím.

Vladimír ŠPIDLA

Říkal jsem: "Jakýmkoliv způsobem." Pan Václav Klaus se vyjádřil k evropské instituci. Ví dobře, že Evropa není státem, že ty veškeré záruky okamžitě otevírají prostě debatu o pařížské deklaraci, a to považuji za nebezpečné oslabení naší pozice a za taktiku, která je neúčelná a riskantní. Nic více.

Václav KLAUS

No, tak já to vidím zcela opačně. Shoduji se pouze v tom, že naším, a doufám, že společným zájmem zodpovědných českých politiků je táhnout za jeden provaz v této věci. Pozici, jak vy jste řekl, České republiky posílit maximálně, ale chtěl bych ...

Vladimír ŠPIDLA

Jakýmkoliv způsobem.

Václav KLAUS

... jakýmkoliv způsobem a já jsem přesvědčen o tom, že to je jeden ze způsobů. A já myslím, že slova, která slyšíme z našich sousedních zemí - Rakouska a Německa - jsou evidentní. Některá z nich tady byla citována a já musím říci, že ta sousední země nebo obě sousední země se necítí jako ve chvíli bezpodmínečné kapitulace, kdy přistoupily na tu či onu dohodu. A slova o tom, že by se mělo vyjednávat tvrději, jak zde zazněla od pana Stoibera a dalších, myslím i od nás, nutí naprosto pevné postoje a já jsem velmi nervózní z toho, když od některých politiků, opakuji, neříkám od vás, slyším slova, věty, postoje, které považuji za výrazné oslabování našich pozic.

Vladimír ŠPIDLA
 
Náš postoj je naprosto jasný. Prostě druhá světová válka byla takovou katastrofou, že uspořádání z ní, které vzniklo, je spravedlivé. Já s úctou se skláním před našimi předky, kteří to dokázali, protože to byli velcí státníci a nemám žádné záměry, ani ve snu, jakýmkoliv způsobem o této věci váhat. Naše pozice je pevná a, řekl bych, naprosto nepružná.

Václav KLAUS

To já myslím, že je v pořádku.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Tady jste se shodli. Pojďme dál.

09.06.2002 TV Nova - 12:00 Sedmička hod.
Pořadí zprávy: 5/5 Vydávání církevního majetku

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Zástupci českého státu a Vatikánu se těsně před volbami dohodli na textu smlouvy o postavení katolické církve v České republice. Česká vláda a Vatikán se v návrhu smlouvy o postavení katolické církve zavazují, že budou usilovat o co nejrychlejší a oboustranně přijatelné vyřešení otázky navracení majetku církví.

/ukázka/

redaktorka

Česká vláda by měla ještě do konce svého funkčního období schválit smlouvu mezi Českou republikou a Vatikánem o postavení katolické církve. Po státu žádá katolická církev vrácení majetku, včetně lesů a polí, který považuje za svůj.

redaktor

Stát zatím jednal s katolickou církví pouze o majetku kultovní povahy, jako jsou fary či kaple. V návrhu smlouvy se obě strany zavazují, že budou usilovat o co nejrychlejší a oboustranně přijatelné řešení. To už ale bude hledat příští vláda v období finiše příprav na vstup do Evropské unie.

redaktorka

V zájmu majetkových nároků české katolické církve vystupoval v Evropském parlamentu už v roce 1997 poslanec za CSU, současný šéf Sudetoněmeckého landsmanschaftu Bernd Posselt. Z českých politických stran podporovala vydávání majetku církvi vždy nejhlasitěji KDU-ČSL. Její předseda Cyril Svoboda se netají ambicí usednout do příští vlády se sociálními demokraty.

/konec ukázky/

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Takže slyšeli jsme, že KDU-ČSL měla, řekněme, větší zájem na vydávání církevního majetku. Vy oba dva usilujete o přízeň KDU-ČSL. Nicméně, pane předsedo, kam až jste ochotni ustoupit v otázce vydávání majetku katolické církvi? Vydáte třeba v zájmu budoucí vládní koalice svatovítskou katedrálu tak, jak to chce pražské arcibiskupství?

Vladimír ŠPIDLA

V žádném případě ne. Víte dobře, že když jsme nastoupili, tak jsme ukončili exekutivní vydávání církevního majetku, které se odehrávalo za minulých vlád. Připomenu například Voršilky a Národní divadlo. Takže náš postoj je v tomto naprosto zřetelný.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Váš postoj? Postoj ODS?

Václav KLAUS

Tak já jsem nechápal dost dobře tady ten šot, jestli jsme měli fakt mluvit o smlouvě s Vatikánem, která se mi zdá uspěchaná. Myslím, že nemůže vzniknout pár dní před volbami, na to teď přeci není chvíle. Nevím, jestli ta zpráva je jasná. Já si myslím ...

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Bohužel musíme být stručnější.

Václav KLAUS

Já rozumím. Já chci říci, že to mě zmátlo. Jestli jste tím chtěli naznačovat, naznačovat jisté náznaky, náznaky povolebních uspořádání, tak nevím, co to mělo, co to mělo znamenat.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Nicméně dotaz zněl, že i vy usilujete o přízeň KDU-ČSL, tak kam až jste ochotni ustoupit v otázce vydávání církevního majetku? Stejný dotaz jako na pana Špidlu.

Václav KLAUS

Tak já myslím, že tu bude státotvorná politická síla, která bude po volbách hledat východisko. Nevyhrožujeme siláckými slovy a neurážíme někoho jiného. Budeme hledat možnou programovou shodu. Čím ta shoda bude větší, tím samozřejmě, tím samozřejmě lépe. Ale chci říci, že jsem se natrápil hledáním restituční problematiky, řešením restituční problematiky církví dost dlouho a nemám důvod, abych své základní postoje měnil.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Nebo-li katedrálu svatého Víta byste nevydal?

Václav KLAUS

Za a) bych řekl, že ne, za b) bych řekl ...

Jana BOBOŠÍKOVÁ
 
Tady zaznělo jasné "ne".

Václav KLAUS

Za a) ne a trápil jsem se s tím, jak to vyřešit. Určitě ne a navíc mé postoje jsou dost známé. Já jsem pro zmírňování největších majetkových křivd, na tom také byla celá restituční filozofie naší země založena po roce 1990 a já myslím, že to církve dobře vědí. A proto se jenom divím, jestli tady nebyl pokus vloudit do toho něco jiného.

Jana BOBOŠÍKOVÁ
 
Chtěl jste reagovat, pane předsedo.

Vladimír ŠPIDLA

Já myslím si, že důležitá je ona programová shoda, která vychází, alespoň pro mě, z následujících věcí. Nebude školné, nebude placené zdravotnictví, bude zákoník práce, bude referendum a zvláštní shodou okolností asi navrhnu pana Stanislava Grosse na místopředsedu vlády, pokud budeme mít tu sílu, abychom mohli budoucnost zřetelně a výrazně formovat.

Václav KLAUS

Ale tyto věty by se měly rozklíčit.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Ano, ale vy už tady mluvíte, ano, vy tady mluvíte, jestli tomu dobře rozumím, o programové povolební koalici.

Vladimír ŠPIDLA

Tak.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Řekla jsem to správně.

Vladimír ŠPIDLA

Ano.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Já nyní přečtu vaše ...

Václav KLAUS

Ne, můžu k tomu?

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Ano, tak prosím stručně.

Václav KLAUS

Já jenom stručně. Jako bude bezplatné školství, bezplatné, pardon, zdravotnictví. Já myslím, že pan předseda Špidla dobře ví, že zdravotnictví není bezplatné, zdravotnictví stojí obrovské množství peněz, lidé ho platí ze svého zdravotního pojištění, platí ho ze svých daní, dávají na něj ročně téměř 150 miliard korun, což je 15 tisíc za každého človíčka, od toho nemluvněte, až po toho devadesátipětiletého. Takže vůbec není bezplatné, vy jim namlouváte, že je bezplatné. Prosím vás, to fakt nedělejme. Jde o to, jak to platí, jestli to ti lidé vědí, že to platí, jestli jsou si toho vědomi, anebo jestli jim to někdo strhne rovnou jako zdravotní pojištění a oni to ani nedocení. Takže neříkejme bezplatné zdravotnictví.

Vladimír ŠPIDLA

Zdravotnictví financované z veřejného zdravotního pojištění bez přímých plateb. To je naše koncepce.

Václav KLAUS

Lidé přímo platí zdravotnictví a každý na to dává obrovskou sumu peněz, každý na to v průměru dává těch třináct, patnáct tisíc korun ročně, a to každý člověk dobře ví, tak ho neklamme.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Pánové, náš čas se naplňuje. Pan předseda Špidla se dotkl povolebních koalic, to si myslím, že zajímá každého. Já nyní uvedu dva vaše citáty, pane předsedo. "Není mým záměrem mít vládní agendu společně s Václavem Klausem. Udělám vše, aby síla ODS byla taková, že by tato záležitost nepřipadala ani teoreticky v úvahu." To je TV Prima před týdnem. A Kotel na Nově tento týden: "Mnohokrát jsem řekl zcela jasně, že rozpory mezi námi a ODS jsou zásadního rázu a já nechci vytvářet koalici, která je jen mocenským kšeftem, ale chci se pokusit vytvořit základnu pro budoucí čtyřletou politiku. To je rozhodující." Někdo si vaše slova vykládá tak, že nechcete být ve vládě s konkrétní osobou Václava Klause, někdo si je vykládá tak, že tak zcela vylučujete povolební koalici s ODS. Kde je pravda? Jak to je?

Vladimír ŠPIDLA

Myslím, že mé citáty jsou jasné. Ta vláda musí být založena na programové shodě a ta programová shoda vychází z věcí, které jsou zásadní. Školství bez školného, ODS hovoří o školném. Zdravotnictví bez přímých plateb, ODS hovoří o zdravotnictví s platbami. Zákoník práce, Václav Klaus označuje zákoník práce za brutální průnik do soukromé sféry.

Václav KLAUS

Ano.

Vladimír ŠPIDLA

Referendum, to není citát tentokrát Václava Klause, ale kdosi z konzervativních politiků hovořil o tom, v referendu rozhoduje lůza, ale v každém případě principiálně ...

Václav KLAUS

Počkejte, tak řekněte, to jsem neříkal já.

Vladimír ŠPIDLA

Ano.

Václav KLAUS a ODS

Podtrhněte to slovo.

Vladimír ŠPIDLA

No, to jsem zdůraznil, protože myslím, že ten výraz byl jasný. Není to citát Václava Klause, ale je to citát, který vyjadřuje postoj ODS, která zásadně odmítá referendum jako obecný princip. Ano, ty rozpory jsou tak zásadní, že si myslím, že mé výroky nepotřebují další interpretaci.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

A mohl byste přeci jen tu jednu větu říci? Víte, až tady budeme třeba za půl roku, za rok, za tři roky si připomínat některé výroky politiků, lze to, co říkáte, interpretovat tak, že v žádném případě nebudete po volbách vládnout s občanskými demokraty?

Vladimír ŠPIDLA

Mým základním cílem, řekl jsem, aby to nepřipadalo ani jako teoretická možnost, a pro to udělám naprosto vše.

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Nechme nyní reagovat pana předsedu Klause.

Václav KLAUS

Já bych reagoval tak, že nenacházíme vůli voličů a nedělejme účet bez hostinského. Já jsem přesvědčen, že za pět dní nám to voliči spočítají a oni řeknou, co si přejí, a oni nám rozdají nějak svou přízeň a své hlasy a tím nás politiky postaví před obrovský úkol, co s těmi hlasy udělat. Tím, že byla znemožněna reforma volebního systému, která by umožnila jasné vymezení pravomocí, tak se dostáváme do složitostí, nepříjemných složitostí koaličního vládnutí a já jsem přesvědčen, že výrazně zvítězíme a budeme mít šanci se silným mandátem programové otázky dominantně ovlivňovat v té budoucí vládě a na to se těším, a to bude dobrá zpráva. A jestli se sociální demokracie do toho trefí, tak to bude možné, když netrefí, tak to nebude možné, tak se trefí někdo jiný a přesně to nám řeknou voliči, jak to být může a jak to být nemůže. Dneska za ně nerozhodujme, musí rozhodnout oni.

Vladimír ŠPIDLA

Myslím si, že je správné voličům poskytnout informace, aby mohli skutečně rozhodnout. Vy jste je neposkytli.

Václav KLAUS

Já jsem voličům řekl, že platí v průměru, v té konkrétnosti už asi více času nemáme, 15 tisíc na zdravotnictví a vy jim nalháváte, že je zdravotnictví bezplatné. Jestli toto ten volič slyšel, tak by ...

Vladimír ŠPIDLA

Zdravotnictví je financované ze všeobecného zdravotního pojištění a naše koncepce je pro to, zachovat ho tak, aby měl každý rovný přístup a nebylo jeho léčení ovlivněno jeho sociální pozicí.

Václav KLAUS

Ale bavme se o zdravotnictví. Já bych byl na to připraven a ...

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Jak to poslouchám, tak ty volby budou opravdu střetem mezi levicovým sociálním státem a pravicovou odpovědností. Alespoň to jsem odečetla nyní z vašich vyjádření. Dnešní Sedmička, pánové, končí. Děkuji, že jste přišli.

Václav KLAUS

Děkujeme.

Vladimír ŠPIDLA

Sociální stát znamená odpovědnost a je založen na politické a ekonomické odpovědnosti občanů. Pouze jim poskytuje podporu, když je to potřeba.

Václav KLAUS

No, já bych musel říci, že Špidlovský stát je ...

Jana BOBOŠÍKOVÁ

Pánové, ne, ne.

Václav KLAUS

... asociální, ale dost už.

Jana BOBOŠÍKOVÁ
 
Pánové, nechme, nechme toho. Opět naposledy vám děkuji, že jste přišli k nám do studia, Sedmička končí. Loučím se s vámi, s vámi, vážení diváci, také a za týden po volbách na viděnou.

Václav KLAUS

Na viděnou.

Vladimír ŠPIDLA

Na shledanou.

TV Nova "7", 9.6.2002

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu