Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Václav Klaus pro Lidovky.cz:…


Václav Klaus pro Lidovky.cz: Divím se, že Fiala dokáže spát

Rozhovory, 17. 6. 2024

Lidovky.cz: Jak hodnotíte výsledky evropských voleb z pohledu české politiky? Překvapilo vás něco?

Překvapilo, myslím, není to správné slovo. Jestli vůbec něco naše vidění světa naznačuje, tak to, že současná vládní koalice není moc v oblibě. Čekal jsem tedy, že pohoří. Za druhé jsem doufal, že rebelující nebo protestní strany získají nějaký úspěch. To jsou asi tak dvě základní věci, které jsem opravdu čekal.

K tomu prvnímu bych dodal, že pro mě je dominantní číslo celých evropských voleb 108 k 84. Přičemž 108 je zástupců vládní koalice v českém parlamentu a 84 je přepočtený výsledek, kolik by jim daly evropské volby, pokud bychom to promítli do sněmovny. A to není dobrý výsledek. Nicméně se zdá, že předsedu vlády Petra Fialu to vůbec netrápí, je v podstatě spokojen.

Pád 108 na 84 je ale drtivý údaj, býval bych čekal, že kvůli tomu předseda politické strany málem nemůže ani spát. Že to ta strana nedomýšlí či že je tak přesvědčená o své velikosti a o své nezpochybnitelnosti, to je pro mě jeden z velkých výsledků voleb. A to, že utrpěli porážku Piráti, lidovci a STAN skončil s horším výsledkem, než čekal, to je naprosto jasné.

Lidovky.cz: A tedy ta překvapení eurovoleb?

Je překvapivé, že rodící se politické seskupení (občanského hnutí) Přísaha a (strany) Motoristé sobě dostalo velmi dobrý výsledek. Dokonce mnoho nechybělo, aby v Evropském parlamentu mělo hned tři zástupce (ve volbách do europarlamentu získali mandát Filip Turek a Nikola Bartůšek – pozn. red.). Fakt, že toto uskupení takto výrazně uspělo, předběhlo zavedené prvky našeho politického spektra a ve volbách díky zisku více než 10 procent hlasů obsadilo třetí místo, je nesmírně pozitivní tečka evropských voleb.

Lidovky.cz: Z ODS k tomu zazněly i komentáře, že výsledek eurovoleb je lekcí pro tradiční strany. Je to tak? Mají se tradiční strany mít na pozoru?

Tak já nevím, co říká ODS. Pro mě je klíčová ona dvojice čísel 108 ku 84, stejně tak jako dvojice devět ku třem. ODS ve vůbec prvních evropských volbách na území ČR (v roce 2004) vyhrála přesvědčivě a měla devět europoslanců. Za dvacet let to pokleslo k současným třem (mandát získali Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová a Ondřej Krutílek – pozn. red.). To je pro mě opět důkaz neuvěřitelného pádu této kdysi dominantní strany. Myslím, že ODS by měla hodně zpytovat svědomí, pokud by ovšem ještě byla ODS.

Lidovky.cz: Jak to myslíte?

Současný premiér a předseda této strany Petr Fiala spíše žije v politickém seskupení zvaném Spolu (koalice, v níž vedle občanských demokratů jsou TOP 09 a KDU-ČSL – pozn. red.) než v politické straně ODS, jíž se stal podivně předsedou. Mimochodem to je pro mě další velký výsledek evropských voleb. Co jiného bych o ODS mohl říct? I když jsem ji založil a vybudoval, tak pro mě už to opravdu není strana, o které bych chtěl diskutovat.

Ale lidé na to strašně zapomínají, protože si pořád myslí, že je nějak spojená s mojí osobou. Přestal jsem být jejím předsedou před 22 lety, to je pro představu víc let, než uplynulo mezi koncem první světové války a začátkem druhé světové války. A dokonce je to 16 let, kdy jsem nejenže vystoupil z ODS, ale kdy jsem i pohrdl býti čestným předsedou této strany, protože jsem Topolánkovu ODS nemohl vystát (Mirek Topolánek stál v čele strany mezi lety 2002 a 2010 – pozn. red.). Myslím tedy, že je zbytečné mě pořád s touto stranou spojovat.

Lidovky.cz: Sám říkáte, že jste před 16 lety nemohl vystát Topolánkovu ODS. Jde to nyní hlouběji? Ještě více se ODS ve vašich očích propadla?

Ano. Topolánek mě zlobil tím, že propagoval jinou stranu, než kterou jsem já zakládal. Říkal jsem, že místo ODS on propaguje PDS – byli jsme Občanská demokratická strana a on založil Podnikatelskou demokratickou stranu. Možná si na tento můj výrok někdo vzpomíná. Pro mě už je to celé zkrátka rozchod s původními idejemi strany.

Lidovky.cz: Před nedávnem jste v rozhovoru pro Lidovky.cz prohlásil, že česká společnost potřebuje změnu myšlení a že změna myšlení vyžaduje svobodu, a to i v diskusi. Cítíte snad závan nějaké nesvobody?

Závan nesvobody cítím už delší dobu. Míra současné nesvobody mi připomíná éru pozdního komunismu. Zdůrazňuji pozdního, nesrovnávám to s padesátými lety. Ústup svobody v nejširším slova smyslu cítím opravdu už dlouhou dobu, určitě celou minulou dekádu. A nyní to dosahuje další úrovně.

Jestliže prezident naší země jako jediný komentář k evropským volbám, který jsem od něj četl, napsal, že bychom si měli dát velký pozor na vzestup extremismu, tak to je pro mě opravdu nebezpečná hra se slovy a jejich významy. Něco takového by se dít nemělo. Samozřejmě chápu, že někdo nemusí milovat fakt, jak strašně (ve volbách) upadla pětice koaličních stran, avšak automaticky říkat, že ti, kteří na jejich úkor získali, jsou extremisté, to je myslím pošlapání racionality a slušného chování.

Lidovky.cz: Jak konkrétně by ona změna myšlení, o níž mluvíte, měla vypadat?

Nejde o parametrické změny, o dílčí posuny daňové soustavy tam či onam. Jde o změnu myšlení lidí a návrat k původním principům toho, na čem byla naše polistopadová éra založena. To znamená na radikálním zdůraznění slova svoboda a na radikálním zdůraznění slova trh. No a abychom se vrátili k těmto dvěma věcem – jedno ve sféře politické, druhé ve sféře ekonomické –, tak to vyžaduje změnu myšlení lidí. Takhle byla formulována moje původní představa.

Lidovky.cz: Nijak netajíte své sympatie k Přísaze v čele s Robertem Šlachtou a k Motoristům sobě vedeným Petrem Macinkou, což je váš blízký spolupracovník. Je pro vás toto spojenctví závanem původní ODS, jakýmsi ODS revivalem, jak se také objevuje?

Všiml jsem si tohoto slovního spojení, ale nejsou to moje slova. Podívejte, tady údajně vyvanul souboj levice a pravice. Všichni se u nás stali Cyrily Svobody. Cyril Svoboda byl proslavený tím, že odmítal pravo-levé politické schéma – a já myslím, že on ho odmítal autenticky. On je opravdu ta prázdná nádoba, která není ani nalevo, ani napravo. Teď se všichni stydí za slovo levice, pravice. Ostatně já si ani nevybavuji, zda ho někdo z ODS ještě používá. U nějakých „STANů“ si to nedovedu představit, lidovci vždycky byli podobojí a tak dále. O paní Pekarové Adamové (předsedkyně TOP 09) netuším politicky vůbec nic. Ale všiml si jsme, že Petr Macinka, lídr seskupení, které získalo přes 10 procent, mluví o tom, že jsou výslovně pravicoví. To je podle mě pozitivní výsledek.

Lidovky.cz: Co dle vás přispělo k úspěchu Přísahy a Motoristů? Čím voliče i vás nejvíce oslovili?

Najednou se objevil politický subjekt, který neříká prázdné fráze, nenaskakuje na progresivistickou ideologii dneška, říká „Ne migraci“, odmítá tu šílenou věc, kterou je zelená ideologie a její dovětek v realitě Green Deal. To jsou hesla, která hlásám celá desetiletí – a někdo je najednou hlásá podobným způsobem.

Lidovky.cz: Koalice Přísahy a Motoristů získala přes pět procent hlasů i v dříve tradičních baštách ODS, třeba v Praze 1, Praze 6, Černošicích, Říčanech, Mladé Boleslavi. Tedy nejen ve vyloučených lokalitách s nižší vzdělaností či ekonomickým statusem. Co to podle vás signalizuje?

Přesná čísla neznám, ale jestli máte pravdu, že takto uspěli v baštách progresivismu, tak to mě velmi překvapuje, to bych nečekal. Pokud mě ale něco opravdu štve, tak to je dělení na vzdělané a nevzdělané. To je urážlivá věc. A to říkám jako někdo, kdo má x titulů a asi nejvíc čestných doktorátů v celé Evropě. Uráží mě hodnotit některé voliče jako nevzdělané. Absolvování vysoké školy dnešního typu nemá se vzdělaností vůbec nic společného. Takže to, aby si někdo vznešeně myslel, že je vzdělaný, na to bych si dal velký pozor.

Lidovky.cz: O Češích se říkává, že rádi volí nové strany. Jenže ty mohou mít krátkou životnost. Nebojíte se, že v případě Přísahy a Motoristů sobě by mohlo jít o podobný scénář?

Nejsem žádný ideolog Motoristů, takže nevím, jak si toto uskupení vyřeší svoji budoucnost.

Lidovky.cz: Různě prosakuje, že by toto uskupení mohlo zlákat některé členy ODS, zejména ty konzervativněji naladěné. Hrozí ODS štěpení?

Zbytečná otázka. O ODS nic nevím, ani to nevyhledávám a ani necítím potřebu to vědět.

Lidovky.cz: Máte ambici opět aktivně vstoupit do české politiky?

Možná znáte můj výrok, který jsem vyslovil v souvislosti s prezidentskými volbami. Proč jsem to nezkoušel znovu? Mojí odpovědí bylo, že nechci bidenovat. Od té doby tento výraz používám všude po světě, vymyslel jsem i německé slovo „bidenieren“ a anglické slovo „to biden“.

Lidovky.cz: Přejděme k evropskému rozměru povolební situace. Očekávalo se, že dojde k výraznému posunu europarlamentu doprava, avšak samotné výsledky až takovou revoluci nepřinesly.

Já tato očekávání neměl. Evropskou pravici už nikde nevidím. Znám spoustu lidí, kteří jsou totálně nespokojeni s tím, co se v Evropě děje, kteří si zoufají, ale že by to byly autenticky pravicové myšlenky? Ty prostě nevidím.

Lidovky.cz: Čili evropská pravice se v EU vytratila?

V západní Evropě autentická pravice v mých očích absentovala už celé půlstoletí. Všechny ty CDU a pokusy francouzské a italské, to pro mě nebyla autentická pravice. Mysleli jsme si, že autentickou pravici vytvoříme tady v postkomunistické části Evropy, protože víme, co to znamená žít v nesvobodě a bez svobodného trhu.

Lidovky.cz: Byť volby tolik neproměnily Evropský parlament, národním vládám napříč bloku jasně vzkázaly, že voliči jsou s jejich způsobem vládnutí nespokojení. Politické otřesy způsobily například ve Francii, kde prezident Emmanuel Macron vyhlásil předčasné volby, či v Německu. Čím si takovou nespokojenost lidí vysvětlujete?

Evropské volby, jakkoliv mají nižší účast než volby do domácích parlamentů, byly přece obřím průzkumem veřejného mínění. Takže vzkaz do domácí politiky to v každém případě dominantně byl. Jde o to, jestli jej vlády poslechnou, nebo neposlechnou. V tomto smyslu je zajímavá reakce francouzského prezidenta Macrona. Jeho kroku úplně nerozumím, nezdá se mi ale, že by to udělal pouze na základě odhadu před definitivním vyhlášením výsledků. To se mi zdá překvapivé.

Lidovky.cz: Jakým výzvám bude Evropská unie a její nové vedení čelit?

Slovo výzva pro mě znamená nebezpečí, hrozba. V Evropě se stalo módou, že se slovo výzva progresivisticky interpretuje jako příležitost. Takže moderní progresivistická levice překládá slovo výzva do příležitosti. My staří nahlížíme na slovo výzva jako na hrozbu. Tedy diametrálně jinak.

Lidovky.cz: Nicméně právě bezpečnostní hrozba pro Evropu se v souvislosti s válkou na Ukrajině skloňuje nejčastěji…

Bezpečnostní otázka je legitimní a téma to určitě je. Ale bezpečnostní otázka v Evropě není spojená s válkou na Ukrajině. Je spojena s masovou migrací do Evropy, která rozvrací Evropu a vytváří nebezpečnou situaci. Přehrávání otázky bezpečnosti, jak to dělá třeba ministryně obrany Jana Černochová (ODS), na otázku Ukrajiny, je naprosto falešné.

Lidovky.cz: Čili nahlíženo touto optikou jsou dle vás zbytečné i značné výdaje na obranu a zbrojení? Letadla a tanky migraci nezastaví.

Jak jsem řekl, za hrozbu pro Evropu považuji masovou migraci, za hrozbu Evropy nepovažuji Rusko. Tečka.

Lidovky.cz: Rusko vážně není hrozba?

Myslím si, že Rusko by ani nenapadlo znovu usilovat o boj v Evropě. Ono ví, že by ho nikdy nemohlo vyhrát. Proto považuji za nesmyslné, že by se do něčeho takového pustilo. Nikdy nezapomenu, jak se na jedné zahraniční konferenci kdosi zeptal ruského delegáta akademického typu, zda je možné, aby Rusko zaútočilo na Evropu. On se zamyslel a odvětil: „Ne. U nás je nekonečné množství šílenců, ale že by byl někdo tak střelenej, že by uvažoval o něčem takovém jako jít bojovat do Evropy, tak takového šílence u nás nemáme.“ Myslím, že v této jeho odpovědi je hluboký smysl a hluboká pravda.

Lidovky.cz: Jak a kdy podle vás skončí válka na Ukrajině?

Tohle já nevím. Válka potrvá tak dlouho, dokud si to budou přát Spojené státy.

Lidovky.cz: Když jste zmínil Spojené státy, nakolik se mohou transatlantické vztahy proměnit po podzimních prezidentských volbách v USA?

Prognostické odpovědi po mně nechtějte, na ty se ptejte Miloše Zemana. Samozřejmě, že kdybych žil ve Spojených státech a měl variantu Biden, nebo Trump, tak bych volil Trumpa. O tom není sebemenšího sporu. Nicméně sny o tom, že vítězství Trumpa bude znamenat náhlé vyřešení světových problémů, mimo jiné války na Ukrajině, považuji za dětinské snílkovství.

Iveta Křížová, Lidovky.cz, 15.6. 2024

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu