Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Odpověď prezidenta republiky…


Odpověď prezidenta republiky na anketu Lidových novin „Kniha roku 2010“

Dokumenty, 18. 12. 2010

Nejzajímavější knihou roku 2010 pro mne byla kniha Cestovní pas rumunsko-německé spisovatelky Herty Müllerové, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta. Zdá se mi neuvěřitelné, že někdo mohl žít v Ceauşescově režimu a přesto si ponechat tak originální a politicky zcela nezávislé myšlení a vidění světa. Je to unikátní pohled na život v komunismu z úplně jiného úhlu, než na jaký jsme zvyklí.
 

Už jsem dostal mnoho desítek cen v nejrůznějších částech světa a proto mne nadchla malá knížka rakouského spisovatele Thomase Bernharda Moje ceny, která česky vyšla v nakladatelství Prostor. Tento mistr ironie a nekonformnosti popisuje jaké trapné chvíle při udělování těchto cen zažíval, jak celebritou při udělování ceny často není ten, kdo ji dostává, ale ten, kdo ji dává.
 

Musíme se stále vypořádávat s novodobými českými dějinami, a proto jsem mimořádně pozorně četl pěknou knihu Josefa Tomeše Viktor Dyk a T. G. Masaryk, kterou vydalo nakladatelství Lidových novin. Její podtitul Dvojí reflexe češství její obsah dobře vystihuje.
 


Václav Klaus, Lidové noviny, 18. prosince 2010

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu