Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Projev prezidenta republiky…


Projev prezidenta republiky na obědě při návštěvě prezidenta SRN

Projevy a vystoupení, 22. 11. 2010

Vstup do fotogalerie

Vážený pane prezidente,

pro mě a pro všechny z nás je potěšením přivítat Vás na Pražském hradě při Vaší první oficiální návštěvě ve funkci prezidenta Spolkové republiky Německo. Přijíždíte k nám jako hlava sousední země, která je pro nás významným spojencem a důležitým partnerem – jsme spojenci v Severoatlantické alianci a velmi blízcí partneři v Evropské unii.

Česko-německé vztahy zaznamenaly za posledních dvacet let zcela bezprecedentní rozvoj a není nadsázkou říci, že jsou snad vůbec nejlepší v celé nelehké a nikoli bezkonfliktní tisícileté historii.

Spolková republika Německo je naším nejdůležitějším obchodním partnerem, je nejvýznamnějším investorem v naší zemi, je zemí, s níž je česká ekonomika velmi úzce provázána. Přestože Česká republika prošla krizí v evropském srovnání relativně dobře, zasáhl ji – jako velmi otevřenou exportní ekonomiku – pokles na trzích západní Evropy, včetně Německa, velmi silně. I my jsme proto rádi, že německá ekonomika v posledních měsících znovu získala potřebnou dynamiku. Plně sdílíme důraz, který Vaše vláda klade na odpovědnou fiskální politiku a na vše, co zvyšuje konkurenceschopnost země ve světové soutěži. Stejné priority si klade i nová česká vláda vzešlá z letošních květnových parlamentních voleb.

Máme zájem na tom, aby zodpovědnost a realismus převážily i v diskusi o dalším směřování Evropské unie. Krize obnažila řadu zásadních problémů v jejím fungování, které byly dlouho přehlíženy, i když určitě nebyly neznámé. Jsem přesvědčen, že tuto lekci musíme brát velmi vážně.

Česká republika a Německo jsou spojeny hustou a pevnou sítí vazeb na úrovni celostátní, regionální, municipální, ale i v oblasti mezilidských kontaktů. To naší spolupráci dává dobrou perspektivu. Jsem proto velmi rád, že se řada reprezentantů této mnohotvárné česko-německé hospodářské, kulturní, akademické i regionální spolupráce účastní tohoto oběda spolu s námi.

Vážený pane prezidente, Vaši dnešní návštěvu v Praze považuji za potvrzení mimořádné úrovně našich vztahů a za příležitost k rozvíjení politického dialogu na nejvyšší úrovni.

Vážený pane prezidente, vítejte v Praze.

Václav Klaus, Rudolfova galerie, Pražský hrad, 22. listopadu 2010

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu