Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Vystoupení prezidenta…


Vystoupení prezidenta republiky na recepci u příležitosti státního svátku Francie

Projevy a vystoupení, 14. 7. 2010

Vážený pane velvyslanče, paní Lévy, dámy a pánové, 

děkuji Vám za pozvání na dnešní oslavu státního svátku Francie,  za milé přivítání a za možnost Vás touto formou v tento slavnostní den pozdravit. 221. výročí pádu Bastily si v dnešní den připomínáme i my, v České republice. 

Rok 2010 je však také kulatým výročím vzniku dnešní francouzské vlajky, která právě v roce 1790, tedy před 220 lety, získala svou dnešní formu. Stejné tři barvy se po vzniku Československa v roce 1918 staly i našimi národními barvami. 

Pod těmito vlajkami Francouzi a Češi – společně s dalšími spojenci – bojovali za naši svobodu během druhé světové války a jsem rád, že jsou tu s námi i dnes pamětníci tehdejších událostí. Jistě si na tomto místě mohu dovolit vzpomenout i generála de Gaulla, od jehož narození letos v listopadu uplyne 120 let. De Gaullův apel z 18. června 1940 adresovaný „Svobodným Francouzům“ a jeho celkové angažmá ve druhé světové válce významným způsobem ovlivnily její průběh a výsledek. 

Česko-francouzské vztahy mají mnohaletou tradici. Nemáme sice identický názor na všechny věci v dnešní Evropě a ani naše ekonomiky nemají zcela stejné parametry. Naše vztahy se však pozitivně rozvíjejí ve všech oblastech – v politice, hospodářství, kultuře i mezilidských kontaktech a je to ke prospěchu obou zemí. Protože je, vážený pane velvyslanče, tato státní recepce Vaše první zde na francouzském velvyslanectví v Praze po nástupu do nové funkce, dovolte mi, abych Vám popřál během Vaší mise u nás mnoho úspěchů. 

Ještě jednou děkuji za možnost být zde dnes s Vámi a gratuluji Vám, pane velvyslanče, a všem Francouzům k dnešnímu státnímu svátku.

Václav Klaus, rezidence velvyslance Francouzské republiky, Praha, Malá Strana, 14. července 2010

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu