Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Zdravice prezidenta republiky…


Zdravice prezidenta republiky na Mahlerovských oslavách v Jihlavě a v Kalištích

Dokumenty, 7. 7. 2010

U mnoha osobností světového významu to vypadá tak, že patří všem. Jsou považovány za součást kulturního dědictví celého světa a zapomíná se na to, že i tyto osobnosti někde měly své kořeny, že odněkud jsou, že je něco formovalo, že jejich prvotní prožitky a inspirace odněkud pocházejí. 

Jsem velmi rád, že se o světově proslulém hudebním skladateli Gustavu Mahlerovi dobře ví, odkud je. Je to zásluhou jeho rodáků z Vysočiny, kteří se k němu vždy hlásili a právem si ho přivlastňovali a kteří se velmi aktivně snaží jeho odkaz připomínat. 

Několik let jsem při svých návštěvách Jihlavska slýchal o přípravách oslav tohoto velkého mahlerovského jubilea. Nedalo se přehlédnout, jak se na tyto chvíle všichni těší, jak se připravují a jak příchod tohoto jubilea prožívají. I proto jsem se rozhodl oslavám udělit svou záštitu a osobně se zúčastnit jejich vyvrcholení v Jihlavě a v Kalištích. 

Vím dobře, že oslavy nejsou pouhou jednorázovou akcí z povinnosti k velkému výročí. Již od května se v Jihlavě konají kvalitní koncerty, které nejsou jen hudební událostí, ale také společenským svátkem. Oslavy zahrnují i doprovodné akce, které jistě přitáhnou i ty obyvatele Vysočiny a její návštěvníky, kteří si na samotné koncerty cestu nenajdou. Mahlerem Jihlavsko žije a je to tak dobře. Jsem si jist, že tomu tak bude i poté, co oslavy odezní. 

Protože Gustav Mahler bude na Jihlavsku navždy doma.

Václav Klaus, 7. července 2010

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu