Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Úvodní slovo prezidenta…


Úvodní slovo prezidenta republiky při jmenování Miroslava Singera do čela České národní banky

Projevy a vystoupení, 18. 6. 2010

Pane guvernére, respektive pane guvernére od prvního července, dovolte mi, abych vám poblahopřál k tomuto dnešnímu jmenování a vyjádřil své hluboké přesvědčení o tom, že budete tuto svou velmi náročnou a významnou funkci vykonávat dobře. Nejste v této věci žádným nováčkem, stal jste se před pěti lety viceguvernérem České národní banky. Toto je logické pokračování vaší životní kariéry. Já znám vaši práci, znám vaše texty, znám vaše postoje. 

Jsem přesvědčen, že Česká národní banka se dostává do těch nejlepších možných rukou. Budete čtvrtým guvernérem centrální banky v naší novodobé historii po listopadu 1989. Věřím, že jste si tohoto mimořádného postu a jeho vážnosti dostatečně vědom. 

Žijeme v turbulentní době, žijeme v době, kdy o banky jde strašně moc. Žijeme v době, kdy Česká národní banka má před sebou veliké úkoly, aby se vyrovnávala s dnešní složitou ekonomickou situací, ale současně i v tom, aby se vyrovnávala s ambicemi dnešní nelehkou ekonomickou situaci v Evropě řešit falešnými cestami zásadního omezení fungování trhu, včetně fungování bankovního systému. Já věřím, že se tomu vy budete schopen postavit velmi rezolutně a velmi razantně jak u nás doma, tak na celé řadě zahraničních fór, na kterých velmi často guvernér ČNB naši zemi reprezentuje.

Takže ještě jednou blahopřeji a přeji úspěch.

Václav Klaus, Pražský hrad, 18. června 2010

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu