Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Vystoupení prezidenta…


Vystoupení prezidenta republiky na smuteční mši za Lecha Kaczyńského

Projevy a vystoupení, 16. 4. 2010

Vážený pane arcibiskupe, vážený pane velvyslanče, vážení smuteční hosté, 

strašné neštěstí, ke kterému došlo v ranních hodinách minulé soboty a které si vyžádalo téměř stovku lidských životů, nás zasáhlo, námi otřáslo, ale – a to si musíme přiznat – nás i zaskočilo. Ukazuje se, že jsme tak či onak připraveni na události, které považujeme za předvídatelné. To, co se stalo na letišti ve Smolensku, však bylo mimo tuto naši předvídavost. Velmi důrazně nám to připomenulo, že rozměry věcí, na které jsme navyklí, nejsou ničím proti těm, které přijít mohou a které ohledy na naše měřítka brát nebudou. 

Chci se s Vámi podělit o svůj hluboký zármutek. A je asi třeba říci, že těch zármutků cítím hned několik: 

- Je to zármutek osobní ze ztráty člověka, kterého jsem si nesmírně vážil a ke kterému jsem měl blízký lidský vztah. A to platí nejen o prezidentu Kaczyńském a o jeho manželce, ale i o mnoha dalších skvělých lidech, kteří zahynuli spolu s ním;

- Je to zármutek nad bolestí a ztrátou polského národa. Dobře vím, že si Poláci svých elit vždy vážili a že k výkvětu svého národa cítí velmi autentickou úctu. Je to tak proto, že cítí úctu i sami k sobě, ke svému národu, ke svému státu a jeho symbolům. A prezident Kaczyński takovým symbolem byl a podle mého přesvědčení jím zůstane navěky. Proto je bolest Poláků tak veliká a já ji v tuto smutnou chvíli cítím s nimi;

- A konečně je to i zármutek nad odchodem člověka, který v posledních letech zásadním způsobem přispěl k vytvoření těch nejlepších vztahů, jaké pravděpodobně kdy byly mezi našimi národy v celých našich tisíciletých dějinách. 

Je dobře, že jsme se tu dnes sešli, abychom sami sebe navzájem posílili v této bolestné chvíli, i když víme, že vyrovnat se s touto bolestí musí každý z nás sám.

Václav Klaus, Katedrála sv. Víta, Pražský hrad, 16. dubna 2010

Připomeňte si manžele Kaczyńské na fotografiích kliknutím sem.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu