Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta republiky…


Rozhovor prezidenta republiky pro polský deník Rzeczpospolita

Rozhovory, 11. 4. 2010

RP: S polským prezidentem  jste si výborně rozuměl a navzájem jste si jeden druhého vážili. Kým byl pro Vás pan Lech Kaczyński?

VK: Kondoloval jsem rodině prezidenta Lecha Kaczynského a polským politikům slovy, že Polsko ztratilo významného státníka. Byl neobyčejně významným evropským politikem, bez něho bude Evropa úplně jiná. Pro mne osobně byl velmi blízkým přítelem, mezi politiky neexistuje žádná jiná osobnost, kterou bych mohl takto pojmenovat. Pro mne představuje smrt prezidenta Kaczyńského velmi osobní ztrátu. Výborně mi rozuměl, měli jsme podobné až identické názory na řadu věcí. Nyní zůstanu se všemi spory o suverenitu evropských národů v Evropě osamocen.

Prezident Kaczyński byl jedním z politiků ze zahraničí, se kterým jste se nejčastěji setkával.

To je pravda. S žádným politikem jsem se tak často nevídával. Pravidelně vykonával oficiální návštěvy v Praze, naposledy to bylo koncem ledna. Nemohl jsem se dočkat, až se zase uvidíme. Zanedlouho se měl ve Varšavě konat summit prezidentů států střední a východní Evropy a prezident Kaczyński jej měl organizovat. Pak jsme plánovali setkání visegrádské skupiny, které připravuji já. Na nejbližší týdny a měsíce jsme měli mnoho plánů.

Hovořili jste zejména o Evropské unii nebo jste se věnovali i dalším, soukromým tématům?

Vůbec jsme nediskutovali jen o Evropě. Hovořili jsme o Polsku o České republice, protože to pro nás byly věci mnohem důležitější než kosmopolitní evropský svět. Věnovali jsme se řadě témat, soukromá nevyjímaje, protože jsme se často setkávali ve společnosti našich manželek. Znal jsem dobře paní Marii Kaczyńskou. Diskutovali jsme také o kultuře, o literatuře. Prezident Kaczyński znal českou literaturu, stejně tak já se zajímám o literaturu polskou. Mluvili jsme i o filmu, Váš prezident mi osobně zaslal kopii filmu Andreje Wajdy „Katyń“. Díky tomu jsem byl prvním Čechem, který tento film viděl. Je tragickou ironií dějin, že Lech Kaczyński zahynul právě při letu do Katyně. To je prostě nepředstavitelné. Obávám se, že v osobě prezidenta Kaczyńského svět, Evropa i Polsko ztrácí jednu z mála osobností se znalostí  a pochopením historie. Osobností, které ví, jak je historie důležitá pro současnost. Mám dojem, že nové generace politiků tomu rozumět nebudou.

Wojciech Lorenz, Rzeczpospolita, 11. dubna 2010

(Překlad z Polštiny.)

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu