Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Teze k vystoupení prezidenta…


Teze k vystoupení prezidenta republiky na tiskové konferenci s prezidentem Medvěděvem

Dokumenty, 7. 4. 2010

Setkání prezidenta republiky s Dmitrijem Medveděvem na Pražském hradě1) Jsem rád, že mohu přivítat – a to vůbec poprvé – prezidenta Medvěděva na Pražském hradě a že mu mohu oplatit přátelské přijetí, které jsem od něho zažil při své loňské návštěvě v Moskvě.

2) Jsem rád, že si prezidenti Ruské federace a Spojených států amerických vybrali k podpisu Smlouvy o omezení strategických jaderných zbraní právě Českou republiku, Prahu a Pražský hrad.

3) Tato smlouva má přispět ke snížení napětí v mezinárodních vztazích, které se projevuje i v nárůstu terorismu. I když jsem prezidentu Medvěděvovi před deseti dny poslal kondolenční dopis týkající se tragických událostí v moskevském metru, znovu cítím potřebu, abych mu vyjádřil – jménem svým i jménem občanů České republiky – nejhlubší soustrast k úmrtí mnoha, zcela nevinných lidí.

4) Jsem rád, že se v posledním období vztahy mezi Českou republikou a Ruskou federací rozšiřují, což bylo způsobeno jak naší rolí při předsednictví Evropské unie, tak rozvojem bilaterálních vztahů. Jistě v tom budeme pokračovat.

5) Celosvětová ekonomická krize vedla v loňském roce k výraznému poklesu našeho vzájemného obchodu (zhruba na 60% úrovně předcházejícího roku), ale věřím, že už letošní rok bude znamenat obrat od poklesu k růstu. I o tom, jak tomu napomoci, budeme dnes večer jednat s prezidentem Medvěděvem.

Václav Klaus, Pražský hrad, 7. dubna 2010

Navštivte fotogalerii ze setkání s prezidentem Medveděvem na Pražském hradě kliknutím sem.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu