Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpověď na otázku LN:…


Odpověď na otázku LN: Přispěla Charta 77 k pádu komunismu u nás?

Rozhovory, 14. 1. 2002

Pád komunismu měl především globálně politické příčiny. Netýkal se jen naší země, ale během krátké doby nastal v celém tehdejším sovětském impériu. Jeho hlavní příčinou byla totální ztráta zájmu lidí o ideje komunismu, rostoucí neschopnost režimu zajistit fungování státu a spolu s tím sílící tlak západního světa, hlavně politický, vojenský a hospodářský.

Disidentské a další nekonformní iniciativy v komunistických zemích měly na pád komunismu vliv relativně okrajový, neboť komunismus zkolaboval, jinak řečeno nebyl poražen. Já si těchto iniciativ vážím z jiného důvodu (a to navzdory tomu, že pro mnohé své protagonisty byly jen "zbytkovou" aktivitou po prohraném mocenském boji uvnitř komunistických struktur). Pro českou společnost měly tyto aktivity, a to nikoli jen Charta 77, význam hlavně psychologický. Posilovaly pocit, že se člověk může a má snažit chovat svobodně za všech okolností.

Zklamáním pro mne bylo chování některých aktivistů českého disentu po listopadu 1989. Transformaci komunistického systému v normální společnost příliš nepomohli. Dávali tím najevo, že jim záleželo ani tak na svobodě pro všechny, jako na prosazení své představy o fungování společnosti a o zajištění svého místa v ní.

Václav Klaus, Lidové noviny, 14.1.2001

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu