Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Přímá volba prezidenta jako…


Přímá volba prezidenta jako program pro naší zemi?

Články a eseje, 5. 3. 2002

Naše země má dnes před sebou další nemalý úkol. Po razantním transformačním rozjetí na počátku devadesátých let, po jeho zastavení v roce 1997, po čtyřech letech neproduktivní vlády sociální demokracie stojíme opět na rozcestí. Buď si můžeme namlouvat, že se nic neděje, že o nic nejde, že nám nic nehrozí, nebo pochopíme, že hrozí a že je naprosto nezodpovědné i nadále „tančit na palubě rozjíždějícího se Titaniku" a lehkomyslně předat kormidlo do rukou těch, kteří tíhu „úkolu naší doby" necítí.

Nevěřím svým očím, když vidím, že se jedna skupina našich politiků     snaží vyhrát parlamentní volby na základě tématu přímé volby prezidenta. Přímá volba prezidenta v České republice nemá tradici, ještě nikdy v historii u nás nic takového nebylo, neodpovídá tomu ani celek našeho ústavního systému a je naprosto evidentní, že je to v dnešní době pokus o jednu konkrétní volbu, resp. o jednu konkrétní nevolbu. Je to také zřejmý výraz nevíry v parlamentní systém politických stran a je to pokus rozhodovat na náměstích, v garážích České televize, v peticích skupin intelektuálů či umělců.

Ale, a teď možná někoho překvapím, i to je pro naši zemi nepochybně varianta možná a bude-li u nás zavedena, nebude znamenat žádnou revoluční změnu, která by pohnula naší zemí - není-li to myšleno jako možnost pro třetí (nebo spíše čtvrté) prezidentování Václava Havla. Může díky ní vzniknout prezident dobrý i špatný, charismatická mediální hvězda i šedivě vyhlížející úředník, intelektuál i člověk se zdravým selským rozumem, může to být pro zemi přínos i ztráta.

Připouštím, že někteří lidé mohou být pro a jiní lidé proti. Obojí na to v demokratické společnosti mají určitě právo. Co ale přijmout nemohu, je pokus vnutit toto téma jako náhražku témat dalších, nebo přesněji jako náhražku skutečných témat naší doby. Je to ze strany těchto politiků čestná a upřímná hra? Opravdu si myslí, že je to tak důležitá a tak zásadní věc? Že řeší naše opravdové problémy? Že díky tomu mohou další věci opomíjet? Nebo je to z jejich strany přiznání absence vlastních skutečných témat a vlastních názorů na důležité věci?

A nebo, a to by bylo to nejhorší, je to chladný kalkul - lidé to chtějí, protože si myslí, že budou přímo rozhodovat, chce to Václav Havel, nechce to Václav Klaus a ODS. Proč to nerozehrát jako hlavní volební téma?

Jenom doufám, že už jsme jako země dále a že to volič tak jednoduše  spolknout nemůže. Kdybych se mýlil, pak by to bylo hodně špatné.  

Václav Klaus, Lidové noviny, 5.3.2002

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu