Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Kupónová privatizace -…


Kupónová privatizace - Sborník textů

Dokumenty, 17. 1. 2002

Sborník, který čtenář drží v rukou, je vzpomínkou na jeden z nejzajímavějších privatizačních experimentů v dějinách – kupónovou privatizaci. Zdálo by se, že deset let už je dostatečný časový odstup k relativně klidné a nezaujaté analýze. K ní ovšem v našich médiích nedochází a místo ní převládl aprioristický a velmi pesimistický pohled. Cílem našeho sborníku je předložit realističtější a plastičtější obraz kupónové privatizace.
Úkol vytvořit z hospodářství téměř úplně vlastněného a řízeného státem fungující tržní ekonomiku byl unikátní. Neexistoval pro něj žádný precedent a vymýšlet jsme jej museli „za pochodu“. Ne že by neexistovaly zkušenosti západních zemí s privatizací. Tam se však odehrávala jen privatizace parciální, vztahující se na několik státem vlastněných firem. Transformační privatizace, před níž jsme stáli my, byla změnou systému. Museli jsme najednou odstátnit obrovské množství podniků v extrémně krátké době, protože to byla podmínka, jak umožnit tržnímu mechanismu, aby mohl začít efektivně působit.
Těžiště tohoto sborníku tvoří text Dušana Třísky „Východiska, cíle a principy provedení kupónové privatizace“. Autor v něm provádí detailní a v české literatuře zřejmě dosud nejobsáhlejší analýzu kupónové privatizace. Doplňkové texty napsali vedle mého Robert Holman, Vlado Rudlovčák, Jan Mládek a Marek Loužek - pestrá směsice autorů, z níž lze soudit, že předložený sborník určitě není jednobarevný.
Desetileté výročí kupónové privatizace přineslo vzkříšení starých klišé o "krádeži století", o "privatizaci bez kapitálu", o "všudypřítomném tunelování", které se odpůrci české transformace vždy snažili a snaží i dnes na kupónovou privatizaci nalepit. Jen málokdo se pokouší kupónovou privatizaci hodnotit s porozuměním problémům doby jejího vzniku a se znalostí skutečné podstaty a smyslu tohoto originálního a neopakovatelného projektu.
Doufám, že tato publikace bude užitečná pro všechny zájemce o ekonomii a ekonomiku naší země – především pro studenty, pro něž „kupónovka“ už patří spíše do učebnic dějepisu. Pro nás starší je sborník vzpomínkou na projekt, na němž jsme se v různé míře podíleli, a který podle mého přesvědčení významně přispěl k rozvoji tržní ekonomiky v České republice.

Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu