Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta republiky…


Rozhovor prezidenta republiky Václava Klause pro deník Mladá Fronta Dnes

Rozhovory, 30. 6. 2004

Zatímco se Stanislav Gross v těchto dnech pokouší dát dohromady novou vládu, prezident Václav Klaus v rozhovoru pro MF DNES vzkazuje: vláda by neměla být založena jen na nejistých hlasech Unie svobody, neměla by se opírat ani o hlasy komunistů. Vyzývá k zapojení politické fantazie.

Vládní většina nemusí být velká, ale musí být pevná. Podle prezidenta Václava Klause může i nadále vládnout koalice se 101 poslanci. Mělo by to však být 101 jistých hlasů pro vládu. Řekl to včera, dva dny před klíčovými rozhovory se šéfy hlavních stran.

O jakou koalici by se mohla opírat nová vláda?

Já bych o tom nechtěl spekulovat. Chtěl bych opakovat, že je mou ústavní povinností přispět k vytvoření vlády, nikoli k rezignaci na její vytvoření a k hledání jiné varianty. Předpokládám, že relevantní politické síly využívají mezihry od pondělka do středy k intenzivním konzultacím a že se politickým lídrům rodí v hlavách určité varianty, s nimiž za mnou přijdou.

Mluvíte o setkání s předáky více stran. Znamená to, že nepočítáte s tím, že moc přejde hladce z rukou politika ČSSD do rukou politika ČSSD?

Já jsem od počátku říkal, že se hodlám setkat s předsedy ČSSD, ODS a KDU- ČSL, a to přesně v tomto pořadí. Teprve po této sérii konzultací padá v úvahu, že bych někoho z nich pověřil jako designovaného premiéra, aby sestavil vládu.

No a co když za vámi někdo přijde už rovnou s novou vládou v kapse?

Tu triádu rozhovorů učiním v každém případě před jakýmkoli pověřením. Vraťme se přece jen k té příští vládní koalici. Včera jste označil jako primární "hledání vlády, která by mohla nalézt smysluplnou většinu v parlamentu". Může být takovouto smysluplnou většinou 101 poslanců?

V nějaké konstelaci je možné, aby existovala vláda s převahou 101 ku 99. Podle mého názoru to ale není v situaci velmi nedefinovaného počtu skutečných poslanců US- DEU a troufám si říci, že riskantní je i předpoklad stoprocentní jednoty uvnitř sedmdesáti poslanců ČSSD.

Je pro vás přijatelné, normální, aby se příští vláda opírala o komunisty?

Vláda, to znamená Zemanova a Špidlova vláda, se od roku 1998, tedy už šest let ve spoustě hlasování opírala o hlasy komunistů. Tak tomu jistě bude i nadále. Nemyslím si ale, že je možné, aby na tom bylo založeno hlasování o důvěře vládě.

Dokážete si představit, že by se příští vláda opírala o nějakou novou opoziční smlouvu?

Opoziční smlouva byla ve své logice ojedinělým pokusem, i její název byl specifický. Dovedu si však představit, že může existovat celá řada politických dohod, které by umožnily fungování takové vlády. Ale člověk s fantazií, jak tyto nápady zformulovat, by měl být někdo jiný než prezident. V tom by se měl předvést se svou myšlenkovou tvořivostí nový premiér.

Michal Mocek, MF Dnes, 30. 6. 2004

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu