Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Prezident přijal…


Prezident přijal představitele KDU -ČSL

Tisková sdělení, 13. 10. 2006

Prezident republiky Václav Klaus přijal dnes 13. října úřadujícího předsedu KDU-ČSL Jana Kasala, předsedkyni poslaneckého klubu KDU – ČSL Vlastu Parkanovou a Ludmilu Müllerovou předsedkyni Klubu senátorů KDU – ČSL.

Po jednání prezident republiky na tiskové konferenci řekl:

„Doufám, že pátek 13. nepřináší nějakou mimořádnou smůlu. Naše jednání také něčemu takovému nenasvědčovalo.

Chtěl bych stručně říci, že bylo zahájeno kolečko vážných jednání, která by měla předcházet druhému pokusu o řešení naší povolební situace. Považuji průběh dnešního hodinového jednání za užitečný. Myslím, že je možné si touto formou leccos vysvětlit, říci, dovysvětlit a to je velmi žádoucí. Na straně jedné jsem vyslechl názory, které má tato politická strana. Nebudu se o nich šířit, nechám na panu předsedovi Kasalovi, aby je řekl sám. Rozumím nicméně tomu, že se pohybují v rámci, kterému rozumím, to znamená v rámci hledání nějaké politické dohody. To je i podle mého názoru naprostý předpoklad čehokoliv pro budoucí dny a týdny.

Za sebe bych chtěl zdůraznit jen a jedině to, co jsem také zdůraznil této vrcholné delegaci KDU-ČSL, že hledám stabilní řešení, tedy něco, co má naději na úspěch. To znamená buď dohodu o vládnutí, anebo eventuálně dohodu o nevládnutí, tedy dohodu na téma jak co nejrychleji dospět k předčasným volbám. Nicméně, co považuji za klíčové: Jde mi o dohodu, která by byla zárodkem stabilního uspořádání, to znamená, že vylučuji možnost, že bych akceptoval nějaký obchod s jedním hlasem doleva či doprava, nahoru či dolů. Nějaké takto vzniklé stojednotkové řešení považuji za necestu vpřed a jsem rád, že – doufám – v tomto smyslu bychom byli s KDU-ČSL na stejné lodi, protože toto není cesta ke smysluplnému budoucímu politickému uspořádání u nás. Ne, že by to byla nová slova, to, co teď říkám, ale myslím, že důraz, který tomu dáváme, určitý smysl má.“

V Praze dne 13. října 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu