Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi prezidenta republiky…


Odpovědi prezidenta republiky na otázky redakce Hospodářských novin o vysokoškolském studiu

Rozhovory, 17. 4. 2008

1) Kterou vysokou školu a fakultu jste studoval?

Studoval jsem Vysokou školu ekonomickou v Praze, fakultu obchodní, obor zahraniční obchod. V dnešní terminologii by se dalo říci, že to byla pouze tzv. undergraduate studia, nebo snad studia magisterská. Postgraduální studium, tehdejší aspiranturu, jsem absolvoval v Ekonomickém ústavu ČSAV v odboru ekonomika soudobého kapitalismu. Postgraduální kurzy jsem absolvoval v Neapoli na Ústavu pro studium ekonomického rozvoje a na Cornellské univerzitě v USA.

2) Náplň kterých konkrétních předmětů uplatňujete ve své praxi?

Studovat vysokou školu jsem začal již v roce 1958, doba byla úplně jiná a bylo to již před padesáti lety. Jmenovat konkrétní předměty nemá smysl. Zdůraznil bych obrovský přínos, který jsem měl díky tomu, že obor zahraniční obchod povinně vyžadoval studium tří jazyků (ruština, angličtina, němčina), ke kterým jsem si ještě přidal nepovinnou španělštinu. Jako druhou věc bych zdůraznil to, že jsem byl připravován na to, abych obchodoval se zahraničními firmami a proto jsem se musel jistou „techniku“ obchodu, dokonce ze západním světem, docela kvalitně učit.

Ale na studiu na vysoké škole je důležitější studium jako takové než kvalitnější či méně kvalitní zvládnutí některých předmětů. Prožít několik let v akademickém prostředí, poslouchat akademické argumenty, získat jistou šíři znalostí, diskutovat s učiteli, ale i se spolustudenty, jít po přednášce na pivo a tam se o tématu pohádat, to všechno je zásadní. To se nedá nahradit samostudiem, dálkovým studiem, sezením nad internetem, krátkodobými kurzy.

3) Které předměty jste naopak postrádal nebo stále postrádáte?

Nechci předvádět dokonalou znalost výuky ekonomie na našich dnešních vysokých školách, nemám ji. Mám však strach, že úroveň studia klesá. Jedním z důvodů je údajná orientace na v praxi využitelné znalosti. Za prvé si myslím, že až zas tak v praxi využitelné nejsou, ale hlavně se obávám, že se poztrácel celek. Nemyslím si, že absolventi ekonomických vysokých škol chápou ekonomii jako komplex znalostí, jako nesmírně praktickou věc pro orientaci ve světě, jako kompas, který by jim pomohl vysvětlovat soudobý svět. To se nedá vykompenzovat lepší znalostí účetnictví firmy nebo daňových zákonů.

4) Jak moc Vám nabyté teoretické vzdělání pomohlo při přechodu do praxe?

Jak už jsem argumentoval výše, své tehdejší vzdělání (a nemyslím, že je to teď jiné) nepovažuji za příliš teoretické. Spíše by bylo přesnější se ptát, zda mi výuka na vysoké škole pomohla v praxi. Nepochybně mi jistou orientaci dala, ale konec konců, v zahraničním obchodě jsem nikdy nepracoval.

5) Které obory se podle Vašeho názoru dnes vyplatí studovat?

To bych si netroufal nikomu doporučovat. Klíčem však nesmí být módnost oborů, ale stav poptávky a nabídky na trhu práce, ten určuje všechno. Mám strach, že nabídka (to znamená osnovy vysokých škol a nově vznikajících oborů a fakult) reagují vždy s určitým zpožděním a díky tomu špatně. Leckteří dnešní absolventi dnešních módních oborů budou mít díky tomu v budoucnu problémy se svým uplatněním.

Václav Klaus, Hospodářské noviny, 17.4.2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu