Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Teze projevu prezidenta…


Teze projevu prezidenta republiky na recepci u příležitosti státního svátku Ruské federace

Projevy a vystoupení, 9. 5. 2008

Vážený pane velvyslanče, vážení vzácní hosté,

jsem rád, že se mohu – spolu s Vámi se všemi a jako každoročně – zúčastnit tradiční recepce u příležitosti státního svátku Ruské federace a vyjádřit, pane velvyslanče, své blahopřání Vaší zemi a jejím občanům k tomuto významnému dni.

Tento den není významný pouze pro Rusko. Je to den, kdy před 63 lety skončila i pro naši zemi strašná doba druhé světové války a nacistické okupace. Rozhodující podíl na tom mělo hrdinství vojáků Vaší země, kteří za cenu nesmírných obětí zastavili do té doby neporazitelnou nacistickou armádu a své vítězné tažení dokončili právě před 63 lety v květnu 1945 v Berlíně a 9. května v Praze. Nikdy nezapomeneme jejich hrdinství, nikdy nezapomeneme na desítky tisíc životů vojáků, kteří padli při osvobození naší země od německé okupace.

Porážka německého nacismu, k níž se spojil Východ i Západ, neznamenala trvalé vítězství svobody, demokracie a přátelství mezi národy, o nichž nepochybně tehdy snili prostí lidé na celém světě. Studená válka, rozdělení Evropy železnou oponou a totalita, v níž naše země i národy Ruska byly nuceny po desetiletí žít, na dlouhou dobu velmi nepříznivým způsobem poznamenaly životy lidí v našich zemích i naše vztahy.

Jsem rád, že v dnešní době můžeme výročí 9. května vzpomínat v atmosféře, kterou charakterizuje oboustranný zájem na rozvoji všestranného partnerství a korektních vztahů. Chtěl bych poděkovat velvyslanci Ruské federace panu Fedotovovi za jeho významný příspěvek ke kvalitě těchto vztahů, i za to, že se stal výraznou osobností pražského diplomatického sboru.

Pozorně sledujeme vývoj ve Vaší zemi. Přejeme si, aby se pod vedením prezidenta Medveděva Ruská federace úspěšně rozvíjela a aby byla prosperující a demokratickou zemí, která bude – tak jako dosud – rozvíjet přátelské a partnerské vztahy s Českou republikou.

Dovolte mi, abych ještě jednou poblahopřál Ruské federaci k jejímu dnešnímu státnímu svátku.

Václav Klaus, Velvyslanectví Ruské federace, Praha, 9. 5. 2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu