Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Václav Klaus vyhrál soud nad…


Václav Klaus vyhrál soud nad Ministerstvem zdravotnictví ČR ve věci nenasazené roušky při projevu k státnímu svátku 28. října 2020

Tisková sdělení, 27. 10. 2022

Městský soud v Praze vyhověl dne 26. října 2022 žalobě bývalého prezidenta České republiky Václava Klause a zrušil rozhodnutí o pokutě vyměřené mu Hygienickou stanicí hl. Prahy za to, že neměl při svém projevu k státnímu svátku Dne samostatného Československa 28. října 2020 na prostranství před budovou Obecního domu v Praze nasazenou roušku.

Odvolací soud označil postup nižších instancí za nezákonný. Rozsudek bude nyní postoupen Hygienické stanici hl. m. Prahy, která musí správní řízení s Václavem Klausem ukončit a vrátit zpět pokutu, kterou v minulosti uhradil.

Ministerstvo zdravotnictví ČR musí do doby jednoho měsíce od nabytí právní moci rozsudku nahradit veškeré náklady řízení, které Václavu Klausovi, jakožto žalobci, v tomto sporu vznikly.

„Pozdě, ale přece. Nedělám si však iluze, neboť šikana politických postojů bude u nás pod nejrůznějšími záminkami pokračovat. Nesmíme se tomu přestat bránit,“ říká k výsledku svého covidového soudního procesu Václav Klaus.

Petr Macinka
Institut Václava Klause

V Praze dne 27. října 2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu