Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Dopis Václava Klause…


Dopis Václava Klause ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému

Dokumenty, 2. 12. 2020

V Praze dne 1. prosince 2020

Vážený pane ministře,

dosud jsem neměl příležitost setkat se s Vámi osobně, a je mi proto líto, že naše první vzájemná komunikace musí mít následující podobu. Přesto mi dovolte, abych Vám popřál ve Vaší nové funkci úspěch. Občanům České republiky přeji, aby měli z Vaší práce užitek. Zrovna teď je to mimořádně důležité.

Musím se ale zásadně a kategoricky ohradit proti tomu, že mne oficiální stránky Vašeho úřadu – v rubrice „Dezinformace o covid-19“ – zařazují mezi autory „výrazných výroků a silných prohlášení“, které údajně slouží k podpoře „dezinformací a konspiračních teorií.“ Žádám, abyste mi tento nepřijatelný útok vysvětlil, abyste dotyčný text nechal ze stránek Ministerstva zdravotnictví odstranit a abyste z této nehoráznosti vyvodil patřičné důsledky.

Jako ministr a člen vlády jste politikem. A jako politik máte samozřejmě nárok na své politické názory a na hodnotící soudy jiných politických názorů. Nikdy by mne nenapadlo takový nárok zpochybňovat. To patří k politice. Zde ale nejde o Váš názorový polemický soud, ale o informaci zveřejněnou na oficiální platformě ústředního orgánu státní správy České republiky.

Je nepřijatelné, aby webové stránky ministerstva sloužily k napadání, k dehonestování a k nepodloženým nařčením nejen člověka, který byl dvakrát předsedou vlády a dvakrát prezidentem republiky, ale jakéhokoli jiného občana. A je úplně irelevantní, zda ony urážlivé věty sepsali a na ministerský web vyvěsili jeho úředníci, nebo snad dokonce nějaká najatá aktivistická organizace. Oficiální stránky Ministerstva zdravotnictví jsou relevantní úřední cestou ke komunikaci s veřejností a musí být chápány jako výraz oficiálního postoje Vašeho úřadu.

Rozumím tomu, že za několik dnů strávených v nové funkci nemusíte mít přehled, co všechno se jménem Vašeho úřadu koná. Po této své informaci ale očekávám, že politováníhodnou věc napravíte a zajistíte, aby se v budoucnu neopakovala.  

Se srdečným pozdravem

Václav Klaus

Vážený pan
Doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D.
ministr zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví České republiky
Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu