Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Vystoupení prezidenta…


Vystoupení prezidenta republiky na recepci u příležitosti státního svátku Francie

Projevy a vystoupení, 14. 7. 2009

Vážený pane velvyslanče, vážená paní Friesová, dámy a pánové,

Vaše země si dnes, pane velvyslanče, a my spolu s ní, připomíná událost, ke které došlo před 220 lety a která změnila nejen Francii, ale i Evropu, ne-li celý svět. Ideály francouzské revoluce inspirovaly evropské národy a přispěly k tomu, jak Evropa dnes vypadá, více než si možná vůbec uvědomujeme. Pád Bastily, stejně jako o 200 let později pád komunismu, vedl k revolučnímu zvratu dosavadních společenských poměrů a otevřel cestu k vytvoření systému založeného na nezastupitelné úloze každého jednotlivého občana a na prioritě jeho práv.

Je mnoho věcí, které naše země spojují. Není asi třeba vyjmenovávat jednotlivé důležité okamžiky dlouhé historie našich vzájemných vztahů. Nemusím snad ani připomínat význam, který měla francouzská kultura pro rozvoj moderní kultury české. Všichni známe osobnosti z obou stran, které se zasloužily o rozvoj česko-francouzského přátelství. Dovolte mi však, abych zmínil alespoň zásadní roli, kterou před více než devadesáti lety sehrála Francie při vzniku Československé republiky a abych vzdal hold Čechům a Francouzům, kteří společně bojovali v druhé světové válce. Někteří z nich jsou tu dnes mezi námi, jiní se bohužel dnešních dnů nedožili. Jim všem vděčíme za to, že tu dnes můžeme být.

Spojuje nás i uplynulých dvacet let, členství obou zemí v Evropské unii a spolupráce v rámci Severoatlantické aliance. Mnoho českých studentů dnes studuje ve Francii a v naší zemi přibývá těch, kteří se učí francouzsky. Narůstá počet francouzských firem, které působí v České republice a i řada českých podniků nachází ve Francii své partnery. Chtěl bych jim popřát, aby nás politiky potřebovali co nejméně a aby hlavním důsledkem současné finanční a ekonomické krize pro jejich firmy bylo to, že z ní vyjdou posílené a více imunní vůči všem budoucím podobným nebezpečím.

Pane velvyslanče, gratuluji Vám a všem Francouzům k dnešnímu státnímu svátku.

Václav Klaus, Velvyslanectví Francouzské republiky, Praha, 14. července 2009

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu