Klaus.cz






Hlavní strana » Komentáře IVK » Politický komentář Václava…


Politický komentář Václava Klause: K situaci v naší zemi po výroku Nejvyššího soudu

Komentáře IVK, 17. 7. 2013

I když úterní výrok Nejvyššího soudu situaci v naší zemi krátkodobě výrazně změnil, červnový pokus skupiny prokurátorů a policistů kriminalizovat politická jednání a politické dohody by neměli demokraticky uvažující spoluobčané nechat bez odpovědi. A to nejen kvůli tomu, že vedl k pádu vlády. Jeho dlouhodobé dopady jsou totiž daleko závažnější.

Již delší dobu se projevující ambice některých soudců, prokurátorů a policistů měnit vlády, rušit vyhlášené volby a podřídit si ústavní instituce jsou projevem hlubšího problému našeho politického systému. Jeho slabost ukazuje i to, že jde tak snadno – na základě pochybných obvinění – zlikvidovat vládu či skandalizovat a brát do vazby kohokoli, na koho různí nezvolení, ale mocní, ukáží prstem. Tento hlubší problém nelze řešit personálními změnami či kárnými řízeními. Vyžaduje systémovou změnu.

Je třeba navrátit do rozumných mezí používání (či zneužívání) odposlechů. Je třeba od základu změnit postavení státních zástupců a na ně navázaných policejních a justičních kruhů. Ani se nechce domýšlet, kam až by např. vedla – těmito kruhy protlačovaná – samospráva prokurátorů, která by rozmetala i dnešní chatrný zbytek vazby této moci na veřejný mandát. Tento nešťastný návrh zákona připravila – paradoxně – právě vláda Petra Nečase.

Před 24 lety jsme si přáli pád komunismu i proto, abychom represivní složky dostali pod kontrolu volených zástupců lidu. Nyní jsme byli svědky toho, že se tyto složky z této kontroly znovu vymanily a „slabosti“ naší demokracie dokázaly okamžitě využít. Toto je třeba co nejdříve ukončit.

Mýlí se ti občané, kteří obhajují nedávné zásahy na základě argumentu, že represivní aparát potřebuje mít zcela volné ruce. Domnívají se mylně, že jeho zásahy budou vždy dopadat na ty druhé, na ty neoblíbené, na ty se špatnou pověstí. Historie ukazuje, že tomu tak nebývá. Dříve či později dopadnou i na ně.

To podstatné však je, že se ukázalo, že má represivní aparát potenci pod maskou šíření údajného dobra zlikvidovat celý politický systém. To je ten hlavní důvod, proč jako občan musím zvednout hlas a říci, že se s tím nesmíme smiřovat.

Václav Klaus, 17. července 2013

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu