Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpověď Václava Klause na…


Odpověď Václava Klause na otázku deníku Právo o prezidentské amnestii

Rozhovory, 4. 5. 2013

Pane prezidente, kolem novoroční amnestie se rozpoutal veřejný spor o její autorství. Jak vnímáte tento spor, kdy například kancléř Mynář vyhlašuje výsledky svého šetření na Hradě s tím, že nejste autorem amnestie, jen jste ji džentlmensky vzal na sebe?

Deníku Právo jsem na otázky ohledně novoroční prezidentské amnestie odpověděl již dne 7. ledna 2013. K těmto svým tehdejším odpovědím nemám co zásadního dodávat a nemám na nich co měnit. Za uplynulé čtyři měsíce se na mém názoru na správnost a užitečnost amnestie nezměnilo nic.

Ve své otázce se přidáváte k dnešní vlně mediálních spekulací, že mi byla amnestie víceméně podstrčena a že jsem ji pouze „džentlmensky vzal na sebe“, kterou svým rozhovorem ve Vašem deníku v sobotu 27. dubna 2013 rozpoutal či alespoň výrazně přiživil současný hradní kancléř Mynář.

Zcela rezolutně prohlašuji, že jsem žádný džentlmenský krok tohoto typu neučinil. Jak už bylo mnohokráte mnou a mými nejbližšími spolupracovníky zdůrazněno, autorem novoroční amnestie jsem já a nikdo jiný. Já jsem ji podepsal a já jsem ji vyhlásil. Pro jakoukoli veřejnou diskusi na toto téma by to mělo být sdělením dostatečným.

Jako u všech jiných vážných rozhodnutí jsem i toto konzultoval se svými nejbližšími spolupracovníky. Zdůrazňuji slovo konzultoval, tzn. nastoloval otázky, pozorně poslouchal odpovědi a občas rozhodl podle svého původního názoru, občas jsem přiznal, že je druhý názor lepší než ten můj.

Všechna dílčí rozhodnutí o jednotlivých parametrech amnestie jsem však s plným vědomím finálně učinil já sám – znovu opakuji, po poradě se svými nejbližšími spolupracovníky na Pražském hradě. Spekulace pana Mynáře ve vašem sobotním rozhovoru byly zcela mylné. A dodávám, že zbytečné.

Co se týče pana Hasenkopfa, žádné zadání k vypracování amnestie jsem mu nedal a žádný takový text jsem od něj nepřevzal.

Václav Klaus, Právo, 4. května 2013

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu