Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Dopis prezidenta republiky…


Dopis prezidenta republiky řediteli českého zastoupení Konrad Adenauer Stiftung Hubertu Gehringovi

Dokumenty, 1. 3. 2012

V Praze dne 1. března 2012

Vážený pane řediteli,

       byl jsem šokován agenturní zprávou, že Konrad Adenauer Stiftung, jako hlavní sponzor konference Centra evropských studií při VŠE na téma Fiskální unie a směřování EU v kontextu dluhové krize, která je plánována na 7. března tohoto roku, oznámila organizátorům, že jestli nezruší účast předsedy strany Svobodných Petra Macha, neposkytne této akci slíbenou finanční podporu.

      Stále se snažím věřit, že jde o omyl nebo o chybnou informaci. Vůbec si nechci připustit, že by bylo možné, aby Vaše nadace tímto brutálním způsobem limitovala diskusi na tak závažné téma – tím spíše na akademické půdě. Na Vaší webové stránce jsem našel, že úkolem Konrad Adenauer Stiftung v Praze je hledat a podporovat společensko-politický dialog.

      Strana Svobodných je legitimní českou politickou stranou a její předseda Petr Mach je výraznou postavou nejen na naší politické scéně, ale také v odborných ekonomických záležitostech. Několik let řídil také Centrum pro ekonomiku a politiku, think-tank, který jsem založil (v té chvíli s Vaší nadací spolupracoval), dlouhá léta učil na Vysoké škole ekonomické a nyní učí na Vysoké škole ekonomie a managementu.

      Ale i kdyby šlo o někoho jiného, vůbec si neumím představit, že by se k takovému politickému nátlaku – hraničícímu s vyděračstvím – mohla Vaše úctyhodná organizace propůjčit. Znamenalo by to, že už opravdu žijeme v docela jiném světě, než o který jsem usiloval po více než dvě dekády, kdy se pohybuji v české i evropské politice. Musel bych asi zvážit, zda v tom případě nevrátím cenu, kterou jsem v prosinci 1993 od Nadace K. A. Stiftung v Praze obdržel.

      Věřím, že pochopíte, proč mě tato zpráva tak šokovala. Budu s velkým zájmem očekávat Vaši odpověď.

      Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu