Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Prezident: Věřím, že se mi…


Prezident: Věřím, že se mi daří šířit dobrou náladu

Rozhovory, 8. 9. 2003

Co považujete za své dosavadní úspěchy v prezidentské funkci? Víte o něčem, co se nepovedlo?

Úspěchem bylo především bezproblémové převzetí agendy, tedy úřadu jako takového. To vůbec není maličkost. Snažil jsem se plnit to, co jsem si ve svých předvolebních vystoupeních i inauguračním projevu předsevzal. Snažil jsem se soustředit na problémy naší země a na vyváženou roli prezidenta ve vztahu k dalším ústavním institucím.

Na prvním místě zahraničněpolitické agendy držím dobré vztahy se sousedy. Všechny sousední státy jsem již nejméně jednou navštívil, rakouský a slovenský prezident byli již na oplátku v Praze a lze říci, že bezproblémový průběh těchto setkání a jejich obsažná agenda jsou pevným základem pro další roky – především ve vztahu k naší blízké existenci v EU. Zásadně usiluji o vyváženou obhajobu zájmů ČR ve vztahu k ostatnímu světu, k velmocím, k USA na místě prvním. Byla to jistě také irácká krize, při níž jsem zcela jednoznačně držel mandát stanovený Parlamentem a dalšími ústavními institucemi. Nikoli na posledním místě chci zmínit obrovsky pracný, náročný, ale snad aspoň trochu úspěšný pokus být mezi občany, naslouchat jim, znát jejich prostředí, hovořit s nimi nejen přes média, ale přímo . Přes všechny obtíže, které zemi v současné době provázejí, věřím, že můj pokus o šíření „dobré nálady“ nebyl neúspěšný. Nejde mi o bezhlavý optimismus, ale o atmosféru, která lidi uvolňuje a inspiruje k aktivním činům, nikoli jen ke kverulantství a pocitu beznaděje a frustrace.

Postavil jsem se realisticky ke kampani kolem referenda, byl jsem jediným z nejvyšších ústavních činitelů, kdo upozorňoval na přehnaná očekávání spojená se vstupem ČR do EU, kdo se nebál říkat, že každý krajíc má dvě strany atd. Přestože to nebylo populární a byl jsem za to vystaven mediálním útokům, zachoval jsem si klidnou, věcnou, realistickou tvář a tyto postoje snad pomohou v budoucnu našim občanům vstoupit do nové reality.

Jak hodnotíte spolupráci s vládou premiéra Špidly?

Spolupráce probíhá v mezích našich ústavních rolí. Netajím se výhradami k příliš socialistické politice současné vlády, která podle mne není lékem na dnešní problémy české společnosti, nicméně takový je výsledek voleb a já ho respektuji. Po formální a diplomatické, a dá se říci i lidské stránce jsou mé kontakty s vládou standardní a fungující.

Nedávno prezidentská kancelář oznámila, že se začínáte zabývat žádostmi o milost a že chcete každou projít individuálně. Už jste v některém případě rozhodl kladně?

Usiluji o nové pojetí některých důležitých povinností prezidenta. Např. téma „milosti“, které jsem již zcela odebral Ministerstvu spravedlnosti a věnuji se mu sám se svým úřadem, přestože jde o náročnou záležitost. Beru to vážně, probírám se jednou žádostí za druhou, konzultuji se svými spolupracovníky a na příslušných úřadech nechávám ověřovat data a skutečnosti. Kladně jsem zatím nerozhodl v žádném případě, ale možná se tak již brzy stane.

Jak se cítíte? Budete se po své nedávné nemoci řídit doporučením lékařů, abyste více myslel na odpočinek?

Cítím se docela zdráv a zásadně změnit svůj život nehodlám. Přesto to jisté varování bylo a já věřím, že na něj lehkomyslně nezapomenu.

Jiří Kubík, MF Dnes, 8.9.2003

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu