Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Dopis prezidenta republiky…


Dopis prezidenta republiky Václava Klause předsedovi Evropského parlamentu Josepu Borrellovi

Dokumenty, 21. 4. 2005

Vážený pane předsedo,

dne 20. dubna t.r. se vysocí představitelé Evropského parlamentu Alejo Vidal-Quadras, místopředseda EP, a poslanec Jo Leinen, předseda ústavního výboru EP, dopustili na zvláště k tomuto účelu svolané tiskové konferenci v prostorách Evropského parlamentu v Bruselu hrubých urážek vůči mé osobě, jakožto demokraticky zvolenému prezidentu České republiky. Důvodem jejich urážlivých, nepřijatelných a v dosavadní historii Evropské unie naprosto bezprecedentních útoků byla skutečnost, že otevřeně zastávám kritické názory vůči Smlouvě o Ústavě pro Evropu.

Otevřená diskuse zásadních otázek směřování Evropské unie, jíž je Česká republika plnoprávným členem, je zásadní potřebou a právem všech občanů členských zemí. Tím spíše pak mají nezpochybnitelné právo otevřeně vyjadřovat své názory a postoje jejich demokraticky zvolení nejvyšší představitelé. Žádný funkcionář Evropského parlamentu ani jiného orgánu Evropské unie nemá právo je umlčovat, dehonestovat urážkami či zastrašováním občanů členské země bránit svobodné diskusi o závažných otázkách budoucnosti Evropské unie.

Svým jednáním výše zmínění funkcionáři EP vážně zpochybnili demokratické principy, na něž se Evropská unie ve všech svých dokumentech odvolává, a urážkami hlavy státu se dopustili i urážky suverénní členské země.

Žádám Vás, vážený pane předsedo, abyste jako nejvyšší představitel Evropského parlamentu zaujal k této nepřijatelné situaci zásadní a veřejné stanovisko. Evropská unie musí zůstat prostorem otevřeným demokratické diskusi a o její budoucnosti musejí mít občané jejich členských zemí právo rozhodovat svobodně, bez nátlaku, umlčování či zastrašování. Pouze v takovém případě měl vstup České republiky do Evropské unie smysl.

Václav Klaus

V Praze dne 21. dubna 2005

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu