Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Komunální politici ODS…


Komunální politici ODS panikaří

Jinýma očima, 28. 6. 2002

Někteří komunální politici ODS požadují svolání kongresu v září (tj. změnit na příštím setkání výkonné rady rozhodnutí o prosincovém termínu kongresu) s cílem jít do komunálních voleb bez Václava Klause v čele a posunout se politicky do středu. Obávají se opakování scénáře parlamentních voleb a ztráty podílu na moci v místních zastupitelstvech a radnicích. Jejich obava je pochopitelná, ale jejich úsudek je špatný a vítězství jejich požadavků by vedlo ODS k rozkladu. ODS bez Václava Klause v čele možná přitáhne nové voliče, ale zcela jistě mnohé voliče ztratí.

Noví voliči

Existuje klišé opakované mnoha dlouholetými nevoliči ODS a novináři: „ODS bych volil, ale bez Klause.“ Této větě je však nutno rozumět  symbolicky - ve skutečnosti znamená: „ODS bych volil, ale bez Zahradila“, bez... lze dosadit libovolnou osobu z ODS s vyhraněnými názory. Tato věta také znamená „ODS bych volil, ale bez rovné daně, bez tvrdého hájení národních zájmů, bez brojení proti komunitarismu občanské společnosti“, bez... lze dosadit libovolnou vyhraněnou politiku ODS. Klaus je v této větě symbol: žádný nepotřebný státní úředník neřekne „Nevolil jsem ODS kvůli jejímu heslu Průvan v byrokracii“. Vždy řekne: „Nevolil jsem ODS kvůli Klausovi a stylu politiky“. Panikařící komunální politici by měli více přemýšlet.

Ztracení voliči

Nezvolením Václava Klause předsedou ODS by ODS ztratila řadu voličů, pro které ODS plná bezbarvých komunálních politiků byla atraktivní volbou především díky názorově vyhraněnému Václavu Klausovi. Tito lidé nejenže by již nebyli ochotni obětovávat se pro „obrozenou“ ODS ve volební kampani do komunálních voleb, ale neměli by jediný důvod ODS v komunálních volbách volit. Jako racionální voliči volící nejmenší zlo by patrně volili i bezbarvou ODS v parlamentních volbách, ale jistě ne v komunálních, kde všechny politické strany chtějí být „dobrými hospodáři“ a v jejich chování není zřetelný rozdíl. Pravicová politika by nadlouho vyklidila politický prostor levici, jako se to stalo po odchodu Margaret Thatcherové ve Velké Británii.

Posun do středu

Z těchto nálad v komunální základně ODS se jistě mnoho odpůrců ODS a Václava Klause raduje. Podobné pokusy již ale mnohokrát v historii nevyšly a je smutné poslouchat panikařící komunální politiky ODS, jak ženou do záhuby nejen pravicovou politiku, ale i sami sebe. ODS zbavená vyhranění by ztratila přitažlivost a stala by se novou „Unií svobody“. Česká politická scéna vychýlená doleva by pak jen čekala na protestní stranu vůdce a la Pim Fortuyn.

Nová šance

Ve skutečnosti dopadly volby pro ODS velmi dobře. Díky relativnímu neúspěchu není ODS nucena podílet se na patovém výsledku voleb velkou koalicí či pokračováním opoziční smlouvy. Opoziční smlouva, ač v mnoha článcích a analýzách vyargumentovaná, byla nečitelná pro běžného voliče. Nyní má ODS šanci sdělovat své ideje jednoznačně v čisté opozici, česká politika se konečně bude štěpit pravo-levě a ODS může suverénně vyhrát příští parlamentní volby. Pokud se neposune do středu s bezbarvým politikem v čele.

Co ODS pomůže?

Kritici Václava Klause mají v mnohém pravdu. Není však „problém dominance Václava Klause“ také problémem „slabosti mnoha ostatních“? ODS se musí připravit na „hladké přistání“ po odchodu Václava Klause, který jistě dříve či později nastane. Hladké přistání však znamená nepanikařit, ale v klidu nechat osobnosti, které budou potenciálně moci zastávat v budoucnu funkci předsedy ODS, profilovat se.

Petr Mach, 28.6.2002

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu