Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Velvyslanectví ČR v Mexiku


Velvyslanectví ČR v Mexiku

Jinýma očima, 22. 10. 2002

Shrnutí:

Ve dnech 14. –17. 10. 2002 vykonal pracovní návštěvu Mexika poslanec PS PČR a předseda ODS Prof. Václav Klaus. Do Mexika přijel na pozvání  Mexické technologické univerzity a  Centra pro výzkum a vývoj (CIDAC), aby vystoupil na mezinárodnín fóru „State Reform  - Efficient Government, Responsible Society (mj. pozváni F. de Klerk, C. Salinas aj.). Kromě účasti na Konferenci zajistil ZÚ Mexiko ve spolupráci s MZV Mexika přijetí u předsedkyně mexického Kongresu, jednání s předsednictvem mexického Senátu, s náměstkem ministra zahraničních věcí pro Evropu, Asii, Afriku, Pacifik a OSN a s předsedou vládní strany Partido Acción Nacional. Na závěr návštěvy poskytl V. Klaus rozhovor mezinárodněpolitickému měsíčníku Mundo Internacional a televizní stanici Canal Once. Všech jednání se za ZÚ  Mexiko kromě velvyslankyně Dr. Věry Zemanové účastnil min. rada Ing. Hlaváček a I. tajemník Ing. P. Šusták. Prezentaci před  HSP organizoval a byl jí přítomen III. tajemník Ing. J. Zajíc.

Text zprávy:

Program návštěvy zahájil Prof. V. Klaus (VK) dne 15. října dopoledne jednáním s předsedkyní Poslanecké sněmovny mexického Kongresu Beatriz Paredes (PRI). Jednání byla dále na mexické straně přítomna místopředsedkyně předsednictva PS poslankyně Maria Elena Alvarez Bernal (PAN),  místopředseda předsednictva PS Jaime Vasquez Castillo (PRI), předseda zahraničně-politického výboru PS Gustavo Carbajal (PRI), tajemník zahraničněpolitického výboru PS Tarcisio Navarette (PAN) a VŘ Sekce Evropy MZV Mexika Jaime García Amaral. Během jednání byl VK seznámen se strukturou mexického Parlamentu a informoval mexickou stranu o procesech transfomace  naší společnosti, našem integračním vyjednávání o vstupu do EU a jeho historicko-politických, ekonomických i sociálních aspektech. V bilaterální oblasti ocenil spolupráci obou zemí, které v uplynulém desetiletí zaznamenaly obdobné transformační procesy a s nimi spojené problémy. Informoval mexickou stranu, že minulý týden PS PČR schválila nedávno podepsanou Dohodu o zamezení dvojímu zdanění mezi ČR a Mexikem a požádal, aby v brzké době byla tato dohoda (a společně s ní i dohoda o vzájemné ochraně a podpoře investic) ratifikována i mexickým Kongresem.

V následném přijetí v sídle Senátu mexického Kongresu, které řídil předseda předsednictva Senátu Carlos Chaurán (PAN), a jemuž byl dále přítomen předseda zahraničně – politického výboru Senátu Fernando Margain (PAN), tajemnice předsednictva Lidia Madero (PAN), tajemník předsednictva Rafael Mendoza a senátoři Germán Sierra a Herbert Pérez seznámil VK přítomné se současným vnitropolitickým děním v ČR (senátní a obecní volby, volba prezidenta republiky, zákon o referendu atp.) a s našimi transformačními a integračními procesy. V bilaterální oblasti opět zmínil ratifikace stěžejních ekonomických dohod (DZDZ, DOPI) a dostalo se mu odpovědi, že v případě dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic ji již schválila evropská komise Senátu a její ratifikaci lze očekávat v nejbližších dnech či týdnech. VK připomněl poslední návštěvu na parlamentní úrovni, kterou vykonala v roce 1999 tehdejší předsedkyně Senátu L. Benešová a pozval přítomné senátory k reciproční návštěvě ČR. Velvyslankyně Zemanová je pak informovala o kulturní a školské spolupráci obou zemí. Mexičtí senátoři na závěr vyjádřili solidaritu českému státu, jehož území bylo zasaženo ničivými povodněmi.

Po přijetích na legislativní úrovni následovalo jednání s náměstkem ministra zahraničních věcí pro Evropu, Asii, Afriku, Pacifik a OSN Miguelem Marínem Boschem, během něhož došlo k výměně názorů na současná stěžejní zahraničně-politická témata (terorismus, rozšiřování EU, rozšiřování NATO aj.). Ve večerních hodinách pak VK jednal v sídle vládní strany PAN s jejím předsedou Lusem Felipe Bravo Menou. Během rozsáhlé debaty se vzájemně informovali o fungování politických systémů v obou zemích a o fungování svých stran, jejich doktrínách, členské základně atp. Téhož dne večer velvyslankyně V. Zemanová uspořádala na počest VK slavnostní večeři, jíž se na mexické straně zúčastnil vrchní koordinátor vyjednávání s Latinskou Amerikou, ALCA a Evropou ministerstva hospodářství Mexika p. Fernando de Mateo Venturini,  Ing. Raúl Legaspi, předseda organizačního výboru fóra, jehož se VK v Mexiku zúčastnil, VŘ Sekce Evropy MZV Mexika Jaime Amaral, poslankyně za stranu PAN Heidi Storsberg a manželka bývalého velvyslance Mexika v ČR pí. Aguirre-Hanušová. Během jednání s představitelem ministerstva hospodářství VK podpořil vývozy českých automobilů Škoda na mexický trh za stejných podmínek, které pro své vývozy do Mexika mají členské země EU, neboť v současné době jsou české výrobky v porovnání s výrobky z EU celně znevýhodňovány. Vyjádřil politování nad faktem, že se v uplynulém desetiletí nepodařilo mezi ČR a Mexikem uzavřít Dohodu o vytvoření zóny volného obchodu, jejímž byl VK velkým propagátorem a iniciátorem v roce 1993 při své oficiální návštěvě Mexika ve funkci premiéra ČR.

Komentář ZÚ:

Pracovní návštěva VK v Mexiku proběhla úspěšně a podařilo se kromě její akademické části jí využít k uspořádání řady užitečných a přínosných jednání na velmi vysoké úrovni. Především na parlamentní úrovni se jí podařilo vyplnit určité vakuum, které v oblasti styků mezi zákonodárci obou zemí vzniklo. Přispěla  k dalšímu oživení vztahů s Mexikem v politické oblasti, podpoře našich zájmů v obchodní a ekonomické sféře. Pozorností, kterou  jí věnovaly HSP, návštěva napomohla k dalšímu zviditelnění a propagaci ČR v Mexiku.

(P. Šusták)

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu