Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Prezident přijal…


Prezident přijal představitele ODS

Tisková sdělení, 16. 10. 2006


Prezident republiky Václav Klaus přijal dnes 16. října na Pražském hradě předsedu ODS Mirka Topolánka, prvního místopředsedu ODS Petra Nečase, místopředsedy ODS Pavla Béma, Petra Bendla a Miroslavu Němcovou a předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře.

Po jednání prezident republiky na tiskové konferenci řekl:

„Mluvili jsme skoro hodinu a tři čtvrtě . Ukazuje se, že takováto jednání jsou potřebná a stejně jako po pátečním setkání se zástupci KDU-ČSL i dnes musím říci, že je velmi užitečné takovouto zevrubnou diskusi provést a navíc tu zevrubnou diskusi provést s větším počtem zástupců vedení té či oné politické strany, protože to vždycky doplní názory a pohledy.

Než zareaguji na ten dnešek, bych chtěl něco doříci některým z vás. Když čtu komentáře mého pátečního výroku, chtěl bych upozornit, že jádro mého výroku nebylo o tom, jestli může nebo nemůže existovat stojednotková koaliční většina v Poslanecké sněmovně. Jádro mého výroku bylo o tom, že to musí být dohodou, nikoliv kupčením a přeběhlictvím. Moc prosím, abyste si toto do svých komentářů eventuálně doplnili. Považuji to za velmi, velmi důležité. Dobře vím, že stojednotková vláda u nás existovala, nicméně byla to vláda, která vznikla jako standardní koalice tří politických stran, nikoliv jako koupení jednoho hlasu. Takže moc prosím, aby interpretace tohoto mého výroku nebyla posunována.

K dnešnímu jednání chci říci, že jsem rád, že – v podstatě jsem to sice očekával, ale jsem rád, že již druhá politická strana, tedy po straně lidové i ODS, uvažuje stejným způsobem. To znamená, uvažuje o dohodě politických stran, o legitimní dohodě a nikoliv o koupení jednoho hlasu na tu či onu stranu. Tudy v každém případě musíme v následujících dnech pokračovat. Rozumím, interpretuji nebo snad dobře interpretuji postoje ODS, že o dohodu usiluje a usilovat bude a rozumím, že z hlediska preferencí ODS je to dohoda - v mé terminologii - o nevládnutí, neboli dohoda o vytvoření prozatímní, přechodné vlády do předběžných voleb. Představitelé ODS mi ale důrazně říkali, že to neznamená, že by do těch předčasných voleb měla vláda nevládnout. To znamená, že se jim ten výrok o nevládnutí ne plně líbí. Ale já myslím, že všichni rozumíme, co jsem tím chtěl říci.

Já jsem si dnes odnesl, že ODS preferuje dohodu o předčasných volbách. Pro mě je to důležitý poznatek, a chápu i to, že ODS je připravena k nalezení kompromisu, aby to bylo možné, též něco sama přinést.“

V Praze dne 16. října 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu