Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Omluví se Lidové noviny?


Omluví se Lidové noviny?

Jinýma očima, 29. 6. 2007

Ve snaze diskreditovat film "Velký podvod s globálním oteplováním" britského režiséra Martina Durkina zpochybňující hypotézu o tom, že za globální oteplování může člověk, vydalo environmentalistické Hnutí Duha zprávu, ve které píše, že u výroby jiného Durkinova filmu pracovala asistentka, která byla manželkou nějakého jiného redaktora časopisu, který údajně systematicky popíral genocidu ve Rwandě. To mělo režiséra filmu diskreditovat.

"Novináři deníku The Guardian objevili, že Durkin podobné filmy netočí náhodou. Režisér pochází z okruhu redakce dnes už zaniklého časopisu Living Marxism ... Durkinovou asistentkou při výrobě filmu Against Nature byla manželka ... redaktora Living Marxism... Living Marxism se snažil šokovat nekonvenčními názory. Mimo jiné systematicky popíral genocidu ve Rwandě... Argumentace se tedy hodně podobá tónu The Great Global Warming Swindle." (1)

A jak probíhalo překrucování a manipulace dál?

Lidové noviny si to dále přizpůsobily a (v nepodepsaném článku) napsaly: "Režisér popíral zprávy o genocidě ve Rwandě" (2) Novinář Lidových novin tak z neověřené informace Hnutí Duha, že u jiného Durkinova filmu působila asistentka, která byla manželkou redaktora časopisu, ve kterém údajně vyšel článek (úplně jiného autora) údajně popírající genocidu ve Rwandě, udělal z Durkina popírače genocidy ve Rwandě.

Ve skutečnosti článek, který s Durkinem a filmem o globálním oteplování nemá nic společného, vznikl před 12 lety, nepsal jej Durkin ale novinářka BBC Fiona Fosterová (3), a článek nepopíral genocidu ve Rwandě, jen upozorňoval na mediální označování násilí jedné znesvářené strany (Hutuové) za genocidní, zatímco druhá strana (Tutsiové) byla vykreslována jako oběť.

Lidové noviny svůj lživý článek nadepsaly "Klaus uvedl film popírače klimatických změn" - přitom ve skutečnosti režisér Durkin nepopírá klimatické změny: "Klima se vždy měnilo", tvrdí se např. ve filmu.

Lidové noviny by se měly omluvit režisérovi filmu Martinu Durkinovi, svým čtenářům i prezidentu Klausovi. Navrhoval bych jim např. takovéto znění omluvy: "Omlouváme se za neprofesionalitu či záměrnou manipulaci, kterou jsme předvedli v článku "Klaus uvedl film popírače klimatických změn". Není totiž pravda, že režisér filmu Velký podvod s globálním oteplováním popírá klimatické změny. Také není pravda, že by režisér filmu popíral údajnou genocidu ve Rwandě."

Petr Mach, výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku, 29.06.2007

(1) odkaz naleznete zde
(2) odkaz naleznete zde
(3) odkaz naleznete zde

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu