Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Zdravice prezidenta republiky…


Zdravice prezidenta republiky na Ustavujícím sněmu Strany svobodných občanů

Projevy a vystoupení, 14. 2. 2009

Vážení účastníci Ustavujícího sněmu Strany svobodných občanů,

dovolte mi, abych Vám poblahopřál ke vzniku Vaší strany. Vážím si Vaší občanské a politické angažovanosti a Vašeho odhodlání prosazovat své politické názory standardní formou politické strany. Věřím, že strana bude obohacením naší politické scény a že akcent na obhajobu svobody jednotlivce a národní suverenity, které deklarujete, veřejnost osloví a napomůže vrátit politický dialog k základním hodnotám, o které občanům jde. Právě to řada občanů na dnešní české politické scéně postrádá.

Občanská svoboda, bezpečnost a prosperita jsou ohrožovány stále novými variantami kolektivistických ideologií. Dosavadní tendence vývoje Evropské unie – směřující k potlačení úlohy členských států, ke zbytečné a nadměrné regulaci života jejich občanů, k prohlubování demokratického deficitu a k byrokratizaci a centralizaci rozhodování – se dotýkají budoucnosti, prosperity a svobody nás všech.

Je úkolem těch, kterým není lhostejná budoucnost myšlenky svobody, aby tyto základní otázky nastolovaly k politické debatě, aby se nenechali umlčet tzv. politickou korektností či konformitou k momentálně převládajícím politickým trendům.

Jako zakladatel a dlouholetý předseda politické strany vím, jak velká práce před Vámi stojí, chcete-li vytvořit stranu, která má být schopna vydobýt si na politické scéně své místo, dlouhodobě působit a vybudovat si pevné voličské zázemí. Stojí před Vámi náročný úkol vybudovat funkční stranickou strukturu a zvládnout její organizační řízení. Má-li být Váš politický projekt úspěšný, nesmíte se stát intelektuálním debatním klubem, omezeným ve své činnosti pouze na velká centra. Ve srovnání se zavedenými politickými stranami budete mít daleko obtížnější přístup do médií a méně příležitostí k oslovování veřejnosti. Věřím, že jste si těchto úskalí vědomi.

Přeji Vám, abyste si na dnešním Ustavujícím sněmu zvolili akceschopné vedení, přeji Vám, aby se Vám podařilo stát se skutečným mluvčím těch občanů, kteří názory a postoje, o nichž Vy i já hovoříme, sdílejí. Přeji Vám úspěch.

Václav Klaus, přečteno na Ustavujícím sněmu Strany svobodných občanů, Praha, Autoklub, 14. února 2009

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu