Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Prezident vetoval zákon o…


Prezident vetoval zákon o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době

Dokumenty, 2. 5. 2006

Prezident republiky Václav Klaus využil své pravomoci dané čl. 50 Ústavy České republiky a vrátil dnes 2. května Poslanecké sněmovně zákon ze dne 12. dubna 2006 o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době, který mu byl postoupen dne 21. dubna 2006.

Prezident republiky napsal předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi dopis, ve kterém své rozhodnutí zdůvodnil:

„Zákon vracím z důvodů legislativních, jakož i proto, že za mylný považuji předpoklad, že by zákon dosáhl požadovaných účinků.

1. Jedná se o jeden z nejkratších zákonů, které kdy byly přijaty v České republice (kratší jsou snad jen zákony o zásluhách prezidentů Masaryka a Beneše). Parcialita tohoto zákona je mimořádná a bezkonkurenční.

2. Problematika prodeje použitého zboží měla být eventuelně řešena novelou živnostenského zákona, ve kterém jsou stanoveny podmínky týkající se nákupu použitého zboží (resp. zboží bez dokladu nabytého).

3. Termíny užité v zákoně jsou právnímu řádu neznámé (noční doba, bazar).

4. Zákon je první normou tohoto typu, která upravuje „otevírací dobu“, což je mimořádným precedentem.

5. Je třeba předpokládat, že zákon by přivodil jen minimální účinky. Někdo by měl říci, že je „král nahý“ a že je tento zákon kandidátem na titul „nejhorší zákon roku“.

Václav Klaus

V Praze dne 2. května 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu