Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Zápisník Václava Klause č. 8 …


Zápisník Václava Klause č. 8 prezident v Singapuru

Články a eseje, 4. 10. 2006

Odjíždíme z Vietnamu. Celkový dojem je pozitivnější, než jsem čekal. Saigon je nesmírně živé město, plné kontrastů, chatrč vedle supermoderních mrakodrapů, ale chatrče tu – na rozdíl od některých jiných zemí – v žádném případě nedominují. Dvouhodinová cesta lodí po Saigonské řece (já si vždycky ze školního zeměpisu myslel, že je to Mekong, ale ten je o pár desítek kilometrů vedle) nám dobře ukazuje oba tyto světy, i jejich proporce. Rodí se předměstské satelitní čtvrtě pro vyšší střední vrstvy – jako u nás. Pan kancléř Jiří Weigl mi po návštěvě místního tržiště řekl: je to jako u nás v sobotu dopoledne v Brandýse nad Labem.

Singapur je něco jiného. Tam je – viditelná – jen ta jedna z typických jihovýchodoasijských tváří. Ta bohatší, spořádaná, uklizená. Ve známém dilematu – řád (pořádek) vs. svoboda – se v Singapuru jednoznačně preferuje to první. HDP na hlavu proto přesahuje 30.000 amerických dolarů, pořádek je přísně kontrolován, v přepočtu na počet obyvatel je tam vykonáno nejvíce trestů smrti na světě.

Sdělovací prostředky jsou státem kontrolovány, registrační komise uznává (nebo neuznává) kandidátky jednotlivých politických stran a kde díky tomuto předvýběru zůstane jen jedna, tam už se volby nekonají. Ve svém druhém volebním období v roce 2005 neměl dnešní prezident žádného konkurenta. Žádný se „nekvalifikoval“, a proto se nekonaly ani prezidentské volby.

Evropa řeší dilema řád – svoboda úplně jinak. V jihovýchodní Asii to řeší po svém. A ani si moc radit nedají. Slavný Raffles Hotel, kde má mimo jiné štítek na dveřích pokoje Somerset Maugham, když zde psal svůj Lidský úděl, je jeden z nejpozoruhodnějších na světě.

Václav Klaus, Singapur, 3. října 2006

 

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu