Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Otevřená odpověď prezidenta…


Otevřená odpověď prezidenta republiky na otevřený dopis ohledně referenda k instalaci amerického radaru na území České republiky

Tisková sdělení, 13. 7. 2007

Otevřený dopis 55 občanů požadujících referendum na téma instalace amerického radaru přijímám jako příspěvek do užitečné celospolečenské diskuse na toto téma. Občany naší země toto téma oprávněně zajímá a některé i znepokojuje. To je legitimní.

Jako prezident republiky si dovedu představit obě varianty řešení – schvalování parlamentem i všelidové referendum. Obě mají své plusy i mínusy. Varuji však před laciným populismem. Při známých pacifistických náladách u nás (i v celé dnešní Evropě) a při podceňování nově vznikajících bezpečnostních rizik je důvod k obavě, že by racionální argumenty mohly jít stranou, a že by byl výsledek referenda předem téměř znám. Proto nevím, zda signatáři otevřeného dopisu žádají referendum, nebo žádají-li odpověď NE.

Jak už jsem opakovaně veřejně sdělil, jako prezident republiky v této věci neuplatním právo veta a budu respektovat většinový výsledek, ať vznikne jakýmkoli způsobem.

Václav Klaus, 13. 7. 2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu