Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta republiky…


Rozhovor prezidenta republiky Václava Klause pro deník Mladá Fronta Dnes

Rozhovory, 12. 2. 2005


Pane prezidente, případ nejasného financování bytu premiéra Grosse vyvolal mezi našimi spoluobčany mimořádnou pozornost. Řeknete nám, co si o celé kauze myslíte Vy?

Jsem nejen prezident, ale také občan. A musím říci, že v obou těchto rolích jsem den ode dne více a více přesvědčen, že tato věc a zejména celý její naprosto absurdní průběh mimořádně poškozují naši zemi. Nepochybně mezinárodně, ale snad ještě horší je to, jak naši zemi poškozuje uvnitř. Obávám se, že důvěryhodnost politiků i politiky utrpěla další těžký úder, ze kterého se bude dlouho vzpamatovávat. Nemám sice k dispozici žádné průzkumy veřejného mínění, ale jak z denních setkání s nejrůznějšími lidmi, tak ze záplavy dopisů a e-mailů je více než zřejmé, že je česká veřejnost touto událostí velmi zneklidněna.

Jste zneklidněn i Vy?

Ano, zneklidněn jsem. Celé to divadlo s alternativními poskytovateli půjček je tak absurdní, že si – ve své naivitě – nedovedu představit, že by si to všechno mohl někdo vymyslet. Toho, že to pravda je, se proto začínám obávat více, než toho, že to pravda není.

Hodláte v tom něco dělat?

Určitě se nestanu detektivem amatérem, který bude pátrat, jak to všechno doopravdy bylo a je. To mi nepřísluší. Chci věřit, že se celá tato podivná záležitost dostatečně rychle a především věrohodně objasní, takže nebude třeba, abych něco dělat musel i já.

A nenaznačíte aspoň, co byste dělal?

Ne, nenaznačím.

Václav Klaus, Mladá Fronta Dnes, 12.2.2005

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu