Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Václav Klaus pro MF Dnes:…


Václav Klaus pro MF Dnes: První rok války na Ukrajině - lze k tomu dodat něco nového?

Články a eseje, 24. 2. 2023

Už během prvního roku války bylo řečeno téměř všechno, co řečeno být mělo. Co chybí, je taková seriózní analýza situace, která by nebyla zcela znehodnocena diktátem politické korektnosti. Jednostranné, ideologicky motivované předsudky, strach před možnými důsledky nekorektních odpovědí, špatné svědomí, které v naší zemi existuje zejména ve vztahu k roku 1968, blokují hledání pravdy.

Nacházíme se v éře vysoce poškozené veřejné diskuse. Jen ti už vysloužilí (emeritní), kteří nemají co ztratit, mají jistou volnost mluvit otevřeně. Často nejde jenom o strach ze ztráty zaměstnání. Mnohdy člověk nechce „jen“ narušovat jednotu a klid ve vlastní rodině, v kruhu přátel, v pracovním kolektivu. Podvědomě se bráním tomu, být permanentním „narušovatelem“ jednoty.

K tomuto tématu nikdo nemůže být expertem, i když se za něj mnozí považují. I já nejsem nic jiného než angažovaný člověk, který má velkou starost a obavu o dnešní vývoj. A proto se snažím odpovědět si na některé vysoce aktuální otázky.

1. Kdo zvítězí? Lidé na Ukrajině, v Rusku, ale ani v Německu či v České republice to určitě nebudou. Ti prohrají v každém případě, a to nejen materiálně.

2. Které státy budou vítězi války? Válka je na Ukrajině a agresorem je Rusko, o tom není pochyb. Tyto státy určitě vítězi nebudou. Toto říci je však jen menší částí pravdy. V podstatě jde o něco jiného a daleko většího. Bojuje se o hegemonii v dnešním, evidentně už multipolárním světě.

3. Dojde k rozšíření války? Tady musím přejít do minulého času. Rozšíření války v mnoha nepřímých a přímých formách již dávno nastalo.

4. Kdo nejvíce ztratí? Nepochybně dvě bojující země. Dlouhodobě pravděpodobně Rusko. Síla většiny vyspělých zemí západního světa se dříve či později prosadí. To Rusko v žádném případě nemůže změnit.

5. Co ztratíme? Ztratíme mír, demokracii, nezávislost (především malých zemí) a spoustu peněz jako důsledek masivního zbrojení na celém světě. Ztrácíme i jistou „lehkost bytí“ v Kunderově smyslu. O neudržitelné lehkosti bytí bych radši ani nemluvil.

Václav Klaus, Mladá fronta Dnes, 24. 2. 2023

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu