Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Komentář pro rádio Frekvence…


Komentář pro rádio Frekvence 1: Nestrašme se klimatickým peklem

Články a eseje, 12. 11. 2022

V egyptském letovisku Sharm El-Sheikh, které dobře znají čeští turisté, se odehrává další pokračování nekonečného seriálu setkávání těch, kteří věří v lidmi způsobené globální oteplování. Konference je již 27. výletem aktivistů zelené ideologie do turisticky zajímavých míst světa za peníze daňových poplatníků. Poslední byl přesně před rokem do skotského Glasgow.

Debata na toto téma trvá již více než 40 let. Není obtížné v ní odlišit, co je vědou a co ideologií. Seriózní věda s hypotézou bezprostřední souvislosti lidmi způsobených emisí CO2 s globální průměrnou teplotou nesouhlasí. Opak tvrdí ideologové, aktivisté, politikové a pár vědců, shromážděných v tzv. Mezinárodní panelu pro změnu klimatu (IPCC). Těmto lidem se o své pochybné pravdě podařilo přesvědčit politický a mediální svět a tím se stala oficiální doktrínou prakticky na celém světě.

Je to doktrína velmi sporná a ve svých důsledcích pro životy lidí nesmírně nebezpečná. Je i jednou z hlavních příčin dnešní energetické krize a závratně rostoucích cen energií. Je jednostranná. Je prosazována bez tolik potřebné obezřetnosti vyplývající z toho, že to také může být jinak. Je prosazována stále silnějšími slovy. Jinak není možné nazvat pondělní výroky generálního tajemníka OSN Guterrese při zahájení konference. Řekl, že „svět bojuje o život a prohrává.“ To není pravda. O život svět nebojuje a určitě zatím neprohrává. Prohrává normální člověk, kterému je leccos zakazováno a který bojuje s rostoucími cenami energií, které jsou hlavním urychlovačem dnešní inflace.

Generální tajemník OSN se dokonce odvážil říci, že „svět je na cestě do klimatického pekla“. Není tento výrok důvodem podat trestní oznámení za šíření poplašné zprávy? V této debatě se přestřeluje často, ale takový výrok žádný významný politik, natož generální tajemník OSN, dosud neudělal.

My, kteří se touto tématikou zabýváme, víme, že se ve dvacátém století zvýšila globální průměrná teplota o 0,7 stupně Celsia. Víme i to, že se např. v období od roku 1998 do roku 2015 nezvýšila vůbec. Víme řadu dalších věcí. Proto musíme zásadně protestovat proti strašení klimatickým peklem. Nikdo rozumný nepopírá, že je naše planeta v teplotně vzestupné fázi, která trvá již dvě století od tzv. malé doby ledové, která nás trápila v předcházejících stoletích. Jestli naše planeta někam dlouhodobě směřuje, pak je to ke skutečné době ledové. Ale nestrašme se. Ta přijde až za několik tisíc let.

Zatím vnímáme mírný, pro člověka příznivý a příjemný vzestup teplot, i když lyžař ve mně se může bát, že bude v našich nadmořských výškách sněhu ubývat. Zpráva meteorologů, že letošní říjen byl jedním ze tří říjnů za posledních sto let, kdy na území České republiky nebyl vůbec žádný sníh, mne sice netěší, ale první listopadový víkend to už opravil. Nestrašme se peklem. Obávejme se výroků a chování lidí. Ty nás ohrožují. Nikoli kysličník uhličitý.

Václav Klaus, komentář č. 13, Frekvence 1, 12. listopadu 2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu