Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause na…


Odpovědi Václava Klause na otázky serveru Blesk.cz ke své čtvrteční návštěvě prezidenta Miloše Zemana v ÚVN

Rozhovory, 22. 10. 2021

Podle našich informací jste včera byl u prezidenta v ÚVN. Je to pravda? Jak dlouho jste tam byl, co jste si řekli?

Ve čtvrtek odpoledne jsem navštívil Miloše Zemana s jediným záměrem, chtěl jsem ho povzbudit. Je to výraz mé loajality vůči někomu, koho znám půl století a kdo mi dnes připadá naprosto osamocený.  Nic více, nic méně.

Povídali jsme si. Po pány Vystrčily a Fischery vytvořené atmosféře v naší zemi jsem vůbec neočekával, že je prezident schopen vést se mnou dlouhých padesát minut normální konverzaci. Politiku jsme moc neřešili.

Byl to ten starý Miloš Zeman, kterého jste vždy znal, tedy každým coulem politik, anebo ho nemoc změnila?

Miloš Zeman se nezapře, zůstane Milošem Zemanem za všech okolností. Nemoc ho samozřejmě oslabila, nemůže tomu být jinak. Nepochybně také posunula jeho priority a témata, kterými se zabývá. Více mluvil o svém zdraví než o svých politických protivnících. Ale toho, kdo jsou jeho političtí protivníci, si je velmi dobře vědom.

Je si prezident vědom všeho, co se kolem něho děje i směrem ze senátu i směrem od jeho vlastních lidí, a pokud ano, jak to vnímá?

Všeho si vědom být nemůže. Je jasné, že z lůžka na jednotce intenzivní péče všechny souvislosti není možné vidět. Natož jejich hloubku. O to méně může rozklíčovat podivné hry, které za zdmi nemocnice rozehrávají senátní nedočkavci. Míru nenávisti, která vůči jeho osobě vzniká, nechápe. Nemyslím ale, že je to ztrátou soudnosti.

Vera Renovica, Blesk.cz, 22. října 2021

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu