Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause pro…


Odpovědi Václava Klause pro čínský deník Guangming Daily

Rozhovory, 6. 5. 2020

Otázka: "Aktivně podporujete objektivní vnímání Číny v české společnosti. Vypuknutí epidemie Covid-19 ukazuje, že lidstvo čelí společným hrozbám a sdílí společný osud. Na nedávném mimořádném summitu G20 řekl čínský prezident Xi Jinping, že jsme všichni na jedné lodi a musíme si vzájemně pomáhat. Jak hodnotíte pojem lidské společenství sdílené budoucnosti, který navrhl prezident Xi?"

Odpověď: Ano, snažím se prosazovat racionální pohled na všechny země světa, i na Čínu. Že jsme na jedné lodi, platilo vždy – v minulosti, přítomnosti i budoucnosti To není žádná novinka. Toho jsou si všichni rozumní lidé už dávno vědomi. To není spojeno s vypuknutím této epidemie.

Otázka: "Epidemie Covid-19 těžce dopadla na celou lidskou společnost. Jaké hlavní vlivy má podle Vás tato epidemie na budoucí rozvoj lidské společnosti?"

Odpověď: COVID-19 lidstvo nezničí, zdravotně bude dříve či později tato epidemie vyřešena. Obavu mám z něčeho jiného. Dojde k velkému vzestupu role státu v lidské společnosti a k omezení lidské svobody. To je – zejména pro svět Západu – zcela nepřijatelné.

Otázka: "Po vypuknutí epidemie v Číně mnoho zemí, ať jde o vlády nebo firmy, poskytlo Číně pomoc se zdravotnickými pomůckami. Když se epidemie rozšiřuje po celém světě, čínská vláda a podniky také pomáhají ostatním zemím včetně těch ve střední a východní Evropě. Některé regionální vlády a firmy z Číny poslaly zdravotnické materiály i do České republiky. Jak vnímáte roli mezistátní spolupráce v boji proti epidemii?"

Odpověď: Mezinárodní spolupráce je nezbytná a určitě přínosná. A pomáhá. Rozhodující je však vždy řešení domácí. Vnější pomoc je jen doplněk.

Otázka: "Čína zdůrazňuje, že nepřikládá žádnou politickou podmínku na svou pomoc pro ostatní země, ať při epidemii nebo v předchozích projektech. Jak vnímáte význam takové mezinárodní humanitární pomoci?"

Odpověď: Nemám žádné informace o existenci či neexistenci vedlejších podmínek při dodávkách zdravotnického materiálu. Neměly by být. Pak by to nebyla žádná pomoc.

Otázka: "V posledních letech je na světě určitý trend proti hospodářské globalizaci. Během epidemie se objevila teorie, že epidemie zabrzdí proces ekonomické globalizace. Jak vnímáte ekonomickou globalizaci v současném kontextu?"

Odpověď: Slovo globalizace nepoužívám. Je velmi sporné a velmi zavádějící. Že narůstá a bude narůstat internacionalizace všech lidských aktivit, je nesporné. Důležité je, aby výchozím prvkem světového uspořádání zůstal i v budoucnu stát a ne nějaká nadnárodní organizace.

Otázka: "Při epidemii bylo vidět, že mnoho zemí mělo nedostatek zdravotnické kapacity a mělo problém s mobilizací společnosti. Jak by si měly země vylepšit způsob řízení státu, aby mohly lépe čelit globální urgentní situaci veřejného zdravotnictví?"

Odpověď: Za menší problém současnosti považuji epidemii COVID-19, za větší problém paniku, která kolem ní vznikla. Ta nebyla nutná, k té panice státy bohužel zbytečně přispěly. V České republice do konce dubna na tuto nemoc zemřelo 0,0022 % obyvatel. Panika byla daleko větší.

Otázka: "Může kulturní výměna mezi Čínou a západem pomoct boji proti epidemii?"

Odpověď: Kulturní výměna může pomoci vždy, ale přímý vztah k epidemii nemá a mít nemůže.

Václav Klaus, Guangming Daily, 6. května 2020

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu